.

η διαδρομή σου: www.fa3.gr ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Φ.Α. στα Κοινοβούλια

Δόθηκε η εκκίνηση σε μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού
Αθλητισμός - 14-05-2008
Συντάκτης Εκθεσης Επιτροπής: Mανώλης Mαυρομμάτης
 

Δόθηκε η εκκίνηση σε μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού

Αθλητισμός - 14-05-2008 - 17:56 
Η Γερμανίδα αθλήτρια Anna Battke με την επιγραφή "σταματήστε το ντόπινγκ"στην κοιλιά της, τον Μάρτιο του 2008 ©BELGA/Hoch Zwei/Icon Sport

Η κοινοβουλευτική έκθεση θέλει να δώσει τέλος στο ντόπινγκ

Ο αθλητισμός έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ένταξη και τον πολιτισμό μας. Ωστόσο, η εμπορευματοποίησή του, η εκμετάλλευση των αθλητών, το ντόπινγκ, ο ρατσισμός, η βία, η διαφθορά, οι στημένοι αγώνες και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι φαινόμενα που δεν λείπουν από το χώρο. Στις 8 Μαΐου το Κοινοβούλιο ζήτησε με έκθεση τού Μανώλη Μαυρομμάτη την παρέμβαση της Επιτροπής, έτσι ώστε βελτιωθεί η σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Τον Ιούλιο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια Λευκή Bίβλο για τον αθλητισμό. Η έκθεση που συνέταξε ο Mανώλης Mαυρομμάτης (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών) και που ενέκρινε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 8 Μαΐου χαιρέτισε τη Λευκή Βίβλο επισημαίνοντας ότι περίπου το 60% των Ευρωπαίων πολιτών συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες τόσο εντός των υφιστάμενων 700.000 γυμναστηρίων όσο και σε εξωτερικούς χώρους. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Μαυρομμάτη, "ο αθλητισμός δημιούργησε προστιθέμενη αξία 407 δισ. ευρώ το 2004, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% του ΑΕγχΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δημιούργησε θέσεις εργασίας για 15 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή εξασφάλισε απασχόληση για το 5,4% του εργατικού δυναμικού".
 
Αναγνώριση του αθλητισμού στη μεταρρυθμιστική συνθήκη
 
Ο Έλληνας εισηγητής χαιρετίζει στην έκθεσή του το γεγονός ότι η συνθήκη της Λισαβόνας κάνει αναφορά στον αθλητισμό (άρθρο 149 της Συνθήκης ΕK). "Η δράση της ΕΕ στοχεύει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού προάγοντας το δίκαιο και ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεοτέρων" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Ενόψει μάλιστα της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας (πριν από το 2009) και του άρθρου 149, "θα πρέπει να δοθεί στρατηγική κατεύθυνση στο ρόλο του αθλητισμού στην Ευρώπη αποσαφηνίζοντας την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στον τομέα του αθλητισμού" και "να πολλαπλασιαστούν οι σχετικές με τον αθλητισμό ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ, με σεβασμό ταυτόχρονα στην αυτονομία, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αυτορρύθμιση των αθλητικών οργανώσεων".
 
Το ντόπινγκ ισοδύναμο της χρήσης ναρκωτικών
 
Η κοινοβουλευτική έκθεση "ζητεί τη χάραξη πολιτικής η οποία θα αποσκοπεί στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του ντόπινγκ και επιδιώκει να μην υποβάλλονται οι αθλητές σε υπερφορτωμένα προγράμματα". H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ) ως ναρκωτικών.
 
Ο κ. Μαυρομμάτης "συμφωνεί με την Επιτροπή ότι η επένδυση σε ταλαντούχους νέους αθλητές και αθλήτριες έχει ουσιώδη σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αθλητισμού και πιστεύει ότι είναι μια αληθινή πρόκληση για την αθλητική κίνηση να διασφαλίσει την κατά τόπους κατάρτιση παικτών" και "πιστεύει ότι ο κανόνας της UEFA σχετικά με τους παίκτες εγχώριας προέλευσης μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τις άλλες ομοσπονδίες, ενώσεις συλλόγων και αθλητικά σωματεία".
 
Αποφυγή του "muscle drain"
 
Η έκθεση εκτιμά ότι οι δραστηριότητες των αθλητικών στοιχημάτων διοργανώνονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο (ιδίως τα διασυνοριακά στοιχήματα στο διαδίκτυο) ή προκαλούν κάποιες νοθεύσεις αποτελεσμάτων. Πρόσφατα μάλιστα έχουν ξεσπάσει στα κράτη μέλη σκάνδαλα συνδεόμενα με τα στοιχήματα, φαινόμενα που απειλούν την ακεραιότητα του αθλητισμού και των αθλητικών αγώνων.  Ο Έλληνας εισηγητής ζητά επομένως από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να λάβουν ρυθμιστικά μέτρα που θα προστατεύσουν τον αθλητισμό από τέτοιες πρακτικές. Θα ήταν επίσης σκόπιμο να διατεθεί μέρους του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2009 σε μέτρα που αφορούν τον αθλητισμό.
 
Με την έγκριση της έκθεσης, η Ολομέλεια τάσσεται ανοικτά υπέρ της αυστηρότερης εφαρμογής του κανονισμού της FIFA ο οποίος απαγορεύει τις μεταγραφές παικτών ηλικίας κάτω των 16 ετών εντός της ΕΕ, και ενστερνίζεται την αρχή σύμφωνα με την οποία η υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου ενός παίκτη πρέπει να γίνεται στον σύλλογο στο φυτώριο του οποίου αναδείχθηκε ο παίκτης.
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως δεν πρέπει καμία χώρα να χάνει τους "εγκεφάλους" της, έτσι δεν θα πρέπει να χάνει και τους "μύες" της: σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει δηλαδή οι φτωχότερες χώρες να χάσουν τα αθλητικά ταλέντα τους προς όφελος των πλουσιότερων κρατών.
 
Συλλογική πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
 
Το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση σε μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό διοργανώσεις αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και το δικαίωμα των κρατών μελών να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για να διαφυλάσσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και την πρόσβαση του ευρέος κοινού στην τηλεοπτική κάλυψη των σημαντικότερων για την κοινωνία εθνικών και μη εθνικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως των Ολυμπιάδων, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
 
Ο εισηγητής "συνιστά στα κράτη μέλη καθώς και στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και τους φορείς διοργάνωσης πρωταθλημάτων, όπου αυτό δεν έχει ακόμη θεσπιστεί, την συλλογική πώληση δικαιωμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης" και "θεωρεί ότι, στο όνομα της αλληλεγγύης, πρέπει να γίνεται δίκαιη αναδιανομή των εσόδων μεταξύ αθλητικών σωματείων, ακόμη και των πιο μικρών, εντός των φορέων διοργάνωσης πρωταθλημάτων και μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, για να μην έχουν τα μεγάλα σωματεία το αποκλειστικό όφελος από τα δικαιώματα των αναμεταδόσεων".
 
Ο κ. Μαυρομμάτης υποστηρίζει τέλος τη δημιουργία από τα κράτη μέλη ενός καταλόγου με τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα που θα πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν  από  την τηλεόραση.
 

Αναφ. : 20080513STO28749

(Πηγή: Επίσημη ιστοθέση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου)
 


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης
14444444

1

Φ.Α. & Κοινοβούλια
(Ελληνική κ΄Ευρωπαϊκή Βουλή)

Φ.Α. & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στην ΕΚΠ/ΣΗ
Εισαγωγή
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007
Αιτιολογική Εκθεση από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας.
Εισηγητής: Pal Schmitt
Συζήτηση της έκθεσης του Pal Schmitt στην Ευρωβουλή με θέμα:
Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση.
Pal Schmitt: Ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης
Αναλυτικά στο site της Ευρωβουλής:
-Άρθρο: "Οι Δέκα Εντολές του Κοινοβουλίου κατά της παχυσαρκίας"
-Φάκελος: "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!"
-Συνέντευξη του Pál Schmitt, πρώην χρυσού ολυμπιονίκη στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτή
-Ιστοσελίδα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας
-Άρθρο: "Αυξάνονται οι ανησυχίες για την παχυσαρκία στην Ευρώπη"
Γνωμοδότηση "Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων"
Συντάκτρια γνωμοδότησης: Ευαγγελία Τζαμπάζη

(Ευρωβουλευτής)
Γνωμοδότηση "Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων".
Συντάκτρια γνωμοδότησης: Christa Prets (Ευρωβουλευτής)
Η δράση της ΕΕ στο πεδίο της εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού (EYES) 2004
Η διαδρομή του θέματος (δυστυχώς, μόνο στα Αγγλικά)
Δόθηκε η εκκίνηση σε μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού,
14-05-2008, Συντάκτης Εκθεσης Επιτροπής: Mανώλης Mαυρομμάτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
(7/1/2008), Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασ. Κεγκέρογλου σχετικά με το «ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση» (ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου) και Απάντηση του Υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη στην ερώτηση
(29/2/2008), Καραμανλής, Παπανδρέου για την εκπαίδευση στη Βουλή (Δαπάνες, Σύστημα εξετάσεων, Φροντιστήρια, Υποδομές, Μεταθέσεις-Διορισμούς κ.λπ.)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ κ' ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό - συζήτηση εξαιτίας της έκθεσης του κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.
ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία"
Ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία
Πράσινο βιβλίο για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόγραμμα για τη διά βίου μάθηση 2007-2013
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη και τον αθλητισμό (1 Δεκεμβρίου 2005)
Οι Δέκα Εντολές του Κοινοβουλίου κατά της παχυσαρκίας (Δημόσια υγεία - 09-02-2007)

Φ.Α. & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝΤΑΣ...
Ενίσχυση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία
 
16ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή,
Εισηγήσεις αρμοδίων επιτροπών του ΥΠΕΠΘ για την αναμόρφωση του μαθήματος της Φ.Α.

 

Φ.Α. & UNESCO

Φ.Α. & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Υπεγράφη η συμφωνία -μεταξύ UNESCO και Υφυπ. Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη- για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τη Γυναίκα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.