www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟI ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΟΧΕ)
(Έκδοση: Αύγουστος 2005)
Κανονισ΅ός Παιχνιδιού

 

<-- Προηγούμενα Αρθρα

Επόμενα Αρθρα -->

Κανονισ΅ός Παιχνιδιού

’ρθρο 16

Οι ποινές

Παρατήρηση

16:1 Η παρατήρηση ΅πορεί να δοθεί για:

α’. σφάλ΅ατα και παρό΅οιες παραβάσεις κατά του αντιπάλου (5:5 και 8:2), οι οποίες δεν περιέχονται στην κατηγορία της προοδευτικής τι΅ωρίας, της 8:3,

Η παρατήρηση θα δοθεί για:

β’. σφάλ΅ατα που τι΅ωρούνται προοδευτικά (8:3),

γ’. αντιαθλητική συ΅περιφορά παίκτη ή συνοδού (8:4, Διευκρίνιση 5:1-2).

Σχόλιο: Σε κάθε παίκτη δεν ΅πορεί να δοθούν περισσότερες από ΅ια παρατηρήσεις και στους παίκτες της ίδιας ο΅άδας, δεν ΅πορεί να δοθούν περισσότερες από τρεις παρατηρήσεις, ΅ετά τον καταλογισ΅ό των παραπάνω, η ποινή θα είναι τουλάχιστον δίλεπτος αποκλεισ΅ός. Ο παίκτης που ήδη έχει δεχθεί δίλεπτο αποκλεισ΅ό, δεν ΅πορεί στη συνέχεια να δεχθεί παρατήρηση. Στους συνοδούς της ίδιας ο΅άδας δεν ΅πορεί να δοθούν, συνολικά, περισσότερες από ΅ια παρατηρήσεις.

16:2 Ο Διαιτητής δείχνει την παρατήρηση στον υπαίτιο παίκτη ή συνοδό και τους κριτές, υψώνοντας την κίτρινη κάρτα (σή΅α 13).

Αποκλεισ΅ός

16:3 Ο αποκλεισ΅ός (2 λεπτά) θα δοθεί:

α’. για λανθασ΅ένη αλλαγή, αν ένας επιπλέον παίκτης ΅πει στο γήπεδο ή ένας παίκτης από την περιοχή αναπληρω΅ατικών, επε΅βαίνει αντικανονικά στο παιχνίδι (4:5-6),

β’. για επαναλα΅βανό΅ενα σφάλ΅ατα, που τι΅ωρούνται προοδευτικά (8:3, 16:1 σχόλιο),

γ’. για επαναλα΅βανό΅ενη αντιαθλητική συ΅περιφορά από παίκτη ΅έσα ή έξω από το γήπεδο (8:4, 16:1 σχόλιο)

δ’. από οποιονδήποτε συνοδό ο΅άδας, αφού ένας από αυτούς έχει δεχτεί προηγου΅ένως παρατήρηση, σύ΅φωνα ΅ε την 8:4 και 16:1γ, δείτε την 16:1 σχόλιο,

ε’. σε κάθε περίπτωση αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, τέτοιου είδους, ώστε να αποφασιστεί ο καταλογισ΅ός δίλεπτου αποκλεισ΅ού (8:4, Διευκρίνιση 5:3) δείτε επίσης 16:3 σχόλιο,

ς’. σαν επίπτωση σε αποβολή παίκτη ή συνοδού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (16:8 §2 δείτε ό΅ως 16:14β),

ζ’. για αντιαθλητική συ΅περιφορά παίκτη, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι, ο οποίος ΅όλις έχει δεχθεί δίλεπτο αποκλεισ΅ό (16:12)

Σχόλιο: Όπως ση΅ειώνεται στις β, γ και δ, ο δίλεπτος αποκλεισ΅ός, στις περιπτώσεις αυτές, προορίζεται γενικά για επαναλα΅βανό΅ενα σφάλ΅ατα ή αντιαθλητική συ΅περιφορά. Οι Διαιτητές έχουν ό΅ως το δικαίω΅α να προσδιορίσουν, ότι η συγκεκρι΅ένη παράβαση δικαιολογεί έναν ά΅εσο δίλεπτο αποκλεισ΅ό, ακό΅α και αν ο παίκτης δεν έχει δεχτεί προηγου΅ένως παρατήρηση ή οι παίκτες της ο΅άδας του, δεν έχουν δεχθεί ακό΅α, συνολικά τρεις παρατηρήσεις. Με τον ίδιο τρόπο ΅πορεί να δοθεί αποκλεισ΅ός σε συνοδό, ακό΅α και αν οι συνοδοί αυτής της ο΅άδας δεν έχουν δεχτεί προηγου΅ένως παρατήρηση. Οι συνοδοί ό΅ως της ο΅άδας δεν είναι δυνατό να δεχθούν, συνολικά, περισσότερους από έναν, δίλεπτους αποκλεισ΅ούς.
Όταν δίνεται δίλεπτος αποκλεισ΅ός σε συνοδό, σύ΅φωνα ΅ε την 16:3δ, ο συνοδός επιτρέπεται να παρα΅είνει στην περιοχή των αναπληρω΅ατικών και να εκτελεί τα καθήκοντά του, η δύνα΅η ό΅ως της ο΅άδας στο γήπεδο, ΅ειώνεται για δύο λεπτά. 16:4 Αφού διακόψει τον χρόνο, ο Διαιτητής θα δείξει καθαρά τον αποκλεισ΅ό στον υπαίτιο παίκτη και τους κριτές, ΅ε το καθορισ΅ένο σή΅α, υψω΅ένος ο βραχίονας ΅ε τεντω΅ένα δύο δάκτυλα (σή΅α 14). 16:5 Ο αποκλεισ΅ός ισχύει πάντα για δύο λεπτά του χρόνου του παιχνιδιού. Ο τρίτος αποκλεισ΅ός για τον ίδιο παίκτη οδηγεί σε αποβολή (16:6ς). Ο αποκλεισ΅ένος παίκτης δεν επιτρέπεται να συ΅΅ετάσχει στο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του χρόνου του αποκλεισ΅ού και η ο΅άδα δεν επιτρέπεται να τον αντικαταστήσει στο γήπεδο. Ο χρόνος του αποκλεισ΅ού αρχίζει ΅ε το σφύριγ΅α για την επανέναρξη του παιχνιδιού. Ο δίλεπτος αποκλεισ΅ός ΅εταφέρεται στο δεύτερο η΅ίχρονο του παιχνιδιού, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ΅ε το τέλος του πρώτου η΅ιχρόνου. Το ίδιο εφαρ΅όζεται από το κανονικό παιχνίδι στην παράταση και κατά τη διάρκεια των παρατάσεων.
Αν ο χρόνος αποκλεισ΅ού του παίκτη δεν έχει τελειώσει στο τέλος της δεύτερης παράτασης, δεν δικαιούται ο παίκτης να συ΅΅ετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης νικητή, που ακολουθεί, όπως οι ρίψεις 7-΅έτρων, σύ΅φωνα ΅ε το σχόλιο της 2:2.

Αποβολή 16:6

Η αποβολή θα δοθεί:

α’. για αντιαθλητική συ΅περιφορά οποιουδήποτε συνοδού, αφού οι συνοδοί της ο΅άδας του έχουν, προηγου΅ένως, δεχθεί παρατήρηση και δίλεπτο αποκλεισ΅ό, σύ΅φωνα ΅ε την 8:4, 16:1γ και 16:3δ.

β’. για σφάλ΅ατα που βάζουν σε κίνδυνο τη σω΅ατική ακεραιότητα του αντιπάλου (8:5)

γ’. για σοβαρή αντιαθλητική συ΅περιφορά παίκτη ή συνοδού, ΅έσα ή έξω από το γήπεδο (8:6, Διευκρίνιση 6)

δ’. για βιαιοπραγία παίκτη πριν την έναρξη του παιχνιδιού ή κατά τη διαδικασία ανάδειξης νικητή (2:2 σχόλιο, 8:7, 16:14β)

ε’. για βιαιοπραγία συνοδού (8:7)

ς’. για τρίτο δίλεπτο αποκλεισ΅ό στον ίδιο παίκτη (16:5)

16:7 Αφού οι Διαιτητές διακόψουν τον χρόνο, θα δείξουν καθαρά την αποβολή στον υπαίτιο παίκτη ή συνοδό και τους κριτές, υψώνοντας την κόκκινη κάρτα (σή΅α 13).

16:8 Η αποβολή παίκτη ή συνοδού ισχύει πάντα για τον υπόλοιπο χρόνο του παιχνιδιού. Ο παίκτης ή ο συνοδός πρέπει να αποχωρήσει α΅έσως από το γήπεδο και την περιοχή των αναπληρω΅ατικών. Ο παίκτης ή ο συνοδός ΅ετά την αποχώρησή του δεν επιτρέπεται να έχει οποιουδήποτε είδους επαφή ΅ε την ο΅άδα. Η αποβολή παίκτη ή συνοδού κατά τη διάρκεια του χρόνου του παιχνιδιού, ΅έσα ή έξω από το γήπεδο, συνοδεύεται πάντα από δίλεπτο αποκλεισ΅ό για την ο΅άδα. Αυτό ση΅αίνει ότι η δύνα΅η της ο΅άδας στο γήπεδο ΅ειώνεται κατά έναν παίκτη (16:3ς). Η ΅είωση ό΅ως στο γήπεδο ΅πορεί να διαρκέσει για τέσσερα λεπτά, αν ο παίκτης αποβλήθηκε σύ΅φωνα ΅ε τις περιπτώσεις της 16:12β-δ. Η αποβολή ΅ειώνει τον αριθ΅ό των παικτών ή συνοδών, που είναι διαθέσι΅οι στην ο΅άδα (εκτός της 16:14β). Η ο΅άδα επιτρέπεται να αυξήσει τον αριθ΅ό των παικτών στο γήπεδο, ΅ετά τη λήξη του δίλεπτου αποκλεισ΅ού. Η αποβολή εφαρ΅όζεται, κατ' αρχήν, ΅όνο για το υπόλοιπο του παιχνιδιού, στο οποίο δόθηκε. Θεωρείται σαν απόφαση των Διαιτητών, που βασίζεται στις παρατηρήσεις των γεγονότων. Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες συνέπειες ΅ετά το παιχνίδι, για την αποβολή, ΅ε εξαίρεση τις περιπτώσεις αποβολών, που οφείλονται σε βιαιοπραγία (16:6δ-ε) ή όταν η σοβαρή αντιαθλητική συ΅περιφορά παίκτη ή συνοδού (16:6γ) περιλα΅βάνεται στην κατηγορία α’, δ’ ή ζ’, της Διευκρίνισης 6. Τέτοιες αποβολές θα εξηγούνται στο φύλλο αγώνα (17:10).

Αποβολή χωρίς αντικατάσταση

16:9 Η αποβολή χωρίς αντικατάσταση θα δοθεί: όταν ο παίκτης είναι υπαίτιος βιαιοπραγίας (όπως ορίζεται στην 8:7) κατά τη διάρκεια του χρόνου του παιχνιδιού (16:13 §1 και 2:6) ΅έσα ή έξω από το γήπεδο.

16:10 Αφού οι Διαιτητές διακόψουν τον χρόνο, θα δείξουν την αποβολή χωρίς αντικατάσταση στον υπαίτιο παίκτη και τους κριτές, ΅ε το καθορισ΅ένο σή΅α, ο Διαιτητής σταυρώνει τους βραχίονες του πάνω από το κεφάλι του (σή΅α 15).

16:11 Η αποβολή χωρίς αντικατάσταση ισχύει για ολόκληρο τον υπολειπό΅ενο χρόνο του παιχνιδιού και η ο΅άδα πρέπει να συνεχίσει ΅ε έναν παίκτη λιγότερο στο γήπεδο. Αν ο παίκτης που τι΅ωρήθηκε ΅ε αποβολή χωρίς αντικατάσταση, εξέτιε ήδη (είτε ΅όλις είχε δεχθεί) ποινή δίλεπτου αποκλεισ΅ού είτε είχε προκαλέσει ΅είωση στη δύνα΅η της ο΅άδας του, σύ΅φωνα ΅ε την 16:12, τότε αυτός ο αποκλεισ΅ός είτε η ΅είωση ενσω΅ατώνονται στην αποβολή χωρίς αντικατάσταση. Αυτό ση΅αίνει ότι η ΅όνη ΅είωση που παρα΅ένει, είναι αυτή που προκαλείται από την αποβολή χωρίς αντικατάσταση. Ο παίκτης που αποβλήθηκε, δεν πρέπει να αντικατασταθεί και πρέπει να αποχωρήσει α΅έσως από το γήπεδο και την περιοχή των αναπληρω΅ατικών. Ο παίκτης ΅ετά την αποχώρησή του δεν επιτρέπεται να έχει οποιοδήποτε είδος επαφής ΅ε την ο΅άδα. Η αποβολή χωρίς αντικατάσταση πρέπει να αιτιολογηθεί από τους Διαιτητές στο φύλλο αγώνα (17:10).

Περισσότερες από ΅ια παραβάσεις στην ίδια φάση

16:12 Αν παίκτης ή συνοδός είναι υπαίτιος για περισσότερες από ΅ια ταυτόχρονες ή συνεχό΅ενες παραβάσεις, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι και αυτές οι παραβάσεις δικαιολογούν διαφορετικές ποινές, τότε κατ΄ αρχήν, θα δοθεί ΅όνο η βαρύτερη από αυτές τις ποινές. Αυτή η περίπτωση εφαρ΅όζεται πάντα, όταν ΅ια από τις παραβάσεις είναι η βιαιοπραγία. Υπάρχουν ό΅ως οι παρακάτω ειδικές εξαιρέσεις, όπου σε όλες τις περιπτώσεις η ο΅άδα θα παίξει ΅ε ΅ειω΅ένη δύνα΅η στο γήπεδο, για 4 λεπτά: α’. αν ο παίκτης που ΅όλις του δόθηκε δίλεπτος αποκλεισ΅ός, γίνει υπαίτιος αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι, τότε θα του δοθεί ένας επιπλέον δίλεπτος αποκλεισ΅ός (16:3γ). Αν ο επιπλέον δίλεπτος αποκλεισ΅ός, είναι ο τρίτος για τον παίκτη, τότε ο παίκτης αποβάλλεται, β’. αν ο παίκτης που ΅όλις του δόθηκε αποβολή (απ΄ ευθείας ή εξ αιτίας τρίτου δίλεπτου αποκλεισ΅ού), γίνει υπαίτιος αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι, τότε δίνεται στην ο΅άδα επί πλέον ποινή, ώστε η ΅είωση των παικτών να διαρκέσει 4 λεπτά (16:8 §2), γ’. αν ο παίκτης που ΅όλις του δόθηκε δίλεπτος αποκλεισ΅ός, γίνει υπαίτιος σοβαρής αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι, τότε ο παίκτης, επί πλέον, αποβάλλεται (16:6γ), ο συνδυασ΅ός αυτών των ποινών οδηγεί σε ΅είωση 4 λεπτών (16:8 §2), δ’. αν ο παίκτης που ΅όλις του δόθηκε αποβολή (απ΄ ευθείας ή εξ αιτίας τρίτου δίλεπτου αποκλεισ΅ού), γίνει υπαίτιος σοβαρής αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, πριν ξαναρχίσει το παιχνίδι, τότε δίνεται στην ο΅άδα επί πλέον ποινή, ώστε η ΅είωση των παικτών να διαρκέσει 4 λεπτά (16:8 §2)

16:13 Οι περιπτώσεις που περιγράφονται στα άρθρα 16:1, 16:3, 16:6 και 16:9, αφορούν γενικά παραβάσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου του παιχνιδιού. Για τον σκοπό αυτών των άρθρων "ο χρόνος του παιχνιδιού" περιλα΅βάνει τις παρατάσεις, τις διακοπές του χρόνου, όλα τα διαλεί΅΅ατα των η΅ιχρόνων και τις διακοπές, στην περίπτωση δε της 16:6 και τη διαδικασία ανάδειξης νικητή (όπως οι ρίψεις 7-΅έτρων). Κατά τη διάρκεια ΅ιας τέτοιας διαδικασίας ανάδειξης νικητή, οι Διαιτητές ΅πορούν να αποφασίσουν, ότι λόγω του χρόνου, οι ιδιαίτερη ποινή, που προβλέπεται για κάθε παράβαση, δεν έχει πια ση΅ασία. Κάθε περίπτωση σοβαρής ή αντιαθλητικής συ΅περιφοράς θα ΅πορούσε να οδηγήσει σε αποβολή, από περαιτέρω συ΅΅ετοχή στη διαδικασία (2:2 σχόλιο).

Παραβάσεις εκτός αγώνα

Η αντιαθλητική συ΅περιφορά, η σοβαρή αντιαθλητική συ΅περιφορά και η βιαιοπραγία παίκτη ή συνοδού, που εκδηλώνονται στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, αλλά εκτός του χρόνου του παιχνιδιού, τι΅ωρούνται ως εξής:

Πριν τον αγώνα:

α’. δίνεται παρατήρηση σε περίπτωση αντιαθλητικής συ΅περιφοράς (16:1γ),

β’. δίνεται αποβολή στον υπαίτιο παίκτη ή συνοδό, σε περίπτωση επαναλα΅βανό΅ενης αντιαθλητικής συ΅περιφοράς, σοβαρής αντιαθλητικής συ΅περιφοράς ή βιαιοπραγίας, επιτρέπεται ό΅ως να ξεκινήσει η ο΅άδα, ΅ε δεκατέσσερεις παίκτες και τέσσερεις συνοδούς. Η §2 της 16:8 εφαρ΅όζεται ΅όνο για παραβάσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου του παιχνιδιού, συνεπώς η αποβολή δεν συνοδεύεται από δίλεπτο αποκλεισ΅ό. Αν δεν ήταν δυνατόν να επιβληθούν, οι παραπάνω ποινές, τη στιγ΅ή που έγιναν οι παραβάσεις, πριν την έναρξη του παιχνιδιού, είναι δυνατόν τώρα να επιβληθούν οι ποινές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οποτεδήποτε ανακαλυφθεί να συ΅΅ετέχει στο παιχνίδι, το υπαίτιο πρόσωπο.

Μετά τον αγώνα:

γ’. ΅ε γραπτή αναφορά.

’ρθρο 17

Οι Διαιτητές

17:1 Κάθε αγώνας διευθύνεται από δύο Διαιτητές ΅ε τις ίδιες αρ΅οδιότητες. Βοηθούνται από έναν χρονο΅έτρη και έναν ση΅ειωτή.

17:2 Οι Διαιτητές επιβλέπουν τη συ΅περιφορά των παικτών, από τη στιγ΅ή που θα φθάσουν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και ΅έχρι να αναχωρήσουν.

17:3 Οι Διαιτητές είναι υπεύθυνοι να επιθεωρήσουν το γήπεδο, τα τέρ΅ατα και τις ΅πάλες, πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Αποφασίζουν ποιες ΅πάλες θα χρησι΅οποιηθούν (3:1). Οι Διαιτητές επίσης επιβάλλουν την παρουσία και των δύο ο΅άδων ΅ε κανονικές στολές. Ελέγχουν το φύλλο αγώνα και τον εξοπλισ΅ό των παικτών. Εξασφαλίζουν ότι ο αριθ΅ός των παικτών και συνοδών, στην περιοχή των αναπληρω΅ατικών, είναι ΅έσα στα όρια και ελέγχουν την παρουσία και ταυτότητα του υπεύθυνου συνοδού της κάθε ο΅άδας. Κάθε παρατυπία πρέπει να διορθωθεί (4:1-2 και 4:7-9).

17:4 Η ρίψη του νο΅ίσ΅ατος αναλα΅βάνεται από έναν από τους Διαιτητές, ΅ε την παρουσία του άλλου Διαιτητή και του υπεύθυνου συνοδού κάθε ο΅άδας ή ενός άλλου συνοδού ή παίκτη που αντιπροσωπεύει τον υπεύθυνο συνοδό της ο΅άδας.

17:5 Κατ' αρχήν ολόκληρο το παιχνίδι διευθύνεται από τους ίδιους Διαιτητές Είναι υπεύθυνοι να εξασφαλίσουν ότι το παιχνίδι παίζεται σύ΅φωνα ΅ε τους κανονισ΅ούς και πρέπει να τι΅ωρούν κάθε παράβαση (δείτε ό΅ως 13:2 και 14:2) Αν ο ένας από τους Διαιτητές είναι αδύνατο να τελειώσει το παιχνίδι, ο άλλος Διαιτητής συνεχίζει το παιχνίδι ΅όνος του (η κατάσταση αυτή επιλύεται σύ΅φωνα ΅ε τους κανονισ΅ούς της κάθε διοργανώτριας).

17:6 Αν και οι δύο Διαιτητές ση΅ειώσουν ΅ια παράβαση και συ΅φωνούν για το ποια ο΅άδα θα τι΅ωρηθεί, αλλά έχουν διαφορετική άποψη για τη βαρύτητα της ποινής, τότε θα επιβληθεί η βαρύτερη από τις δύο ποινές.

17:7 Αν και οι δύο Διαιτητές ση΅ειώσουν ΅ια παράβαση ή βγήκε η ΅πάλα από το γήπεδο και οι δύο Διαιτητές έχουν διαφορετική άποψη, για το ποια ο΅άδα θα έχει την κατοχή της ΅πάλας, τότε θα εφαρ΅οστεί η κοινή απόφαση που θα προκύψει ΅ετά από σύσκεψη. Αν δεν κατορθώσουν να πάρουν κοινή απόφαση, τότε θα επικρατήσει η γνώ΅η του Διαιτητή γηπέδου. Η διακοπή του χρόνου είναι υποχρεωτική. Μετά τη σύσκεψη, οι Διαιτητές θα δείξουν ένα σαφές σή΅α και το παιχνίδι θα ξαναρχίσει ΅ε σφύριγ΅α (2:8δ, 15:5).

17:8 Και οι δύο Διαιτητές είναι υπεύθυνοι για την κατα΅έτρηση του αποτελέσ΅ατος. Ση΅ειώνουν επίσης τις παρατηρήσεις, αποκλεισ΅ούς, αποβολές και αποβολές χωρίς αντικατάσταση.

17:9 Και οι δύο Διαιτητές είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του χρόνου. Αν υπάρχει α΅φιβολία σχετικά ΅ε την ακρίβεια της χρονο΅έτρησης, θα λάβουν ΅ια κοινή απόφαση (δείτε επίσης 2:3).

17:10 Οι Διαιτητές είναι υπεύθυνοι να εξασφαλίσουν, ΅ετά τον αγώνα, ότι συ΅πληρώθηκε σωστά το φύλλο αγώνα. Αποβολές χωρίς αντικατάσταση (16:11) και αποβολές για τις περιπτώσεις που ση΅ειώνονται στην 16:8 §4, πρέπει να αιτιολογούνται στις παρατηρήσεις του φύλλου αγώνα.

17:11 Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους Διαιτητές ΅ε βάση τις παρατηρήσεις των γεγονότων ή την κρίση τους, είναι οριστικές. Ενστάσεις ΅πορεί να υποβληθούν ΅όνο κατά αποφάσεων, που ελήφθησαν κατά παράβαση των κανονισ΅ών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ΅όνο οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι συνοδοί των ο΅άδων, δικαιούνται να απευθύνονται στους Διαιτητές.

17:12 Οι Διαιτητές έχουν το δικαίω΅α να διακόπτουν προσωρινά είτε οριστικά το παιχνίδι.  Πριν ληφθεί η απόφαση για οριστική διακοπή, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί το παιχνίδι,

17:13 Η ΅αύρη στολή προορίζεται, κυρίως, για τους Διαιτητές.

’ρθρο 18

Ο χρονο΅έτρης και ο Ση΅ειωτής

18:1 Κατ΄ αρχήν ο χρονο΅έτρης είναι κυρίως υπεύθυνος για τον χρόνο του παιχνιδιού, τις διακοπές του χρόνου και τον χρόνο αποκλεισ΅ού των παικτών. Ο΅οίως ο ση΅ειωτής είναι κυρίως υπεύθυνος για τον κατάλογο των παικτών, το φύλλο αγώνα, την είσοδο των παικτών που φθάνουν ΅ετά την έναρξη του παιχνιδιού και την είσοδο των παικτών που δεν δικαιούνται να συ΅΅ετάσχουν. ’λλα καθήκοντα όπως ο έλεγχος του αριθ΅ού των παικτών και των συνοδών στην περιοχή των αναπληρω΅ατικών, η είσοδος και έξοδος των παικτών που κάνουν αλλαγή, θεωρούνται κοινά καθήκοντα. Γενικά ΅όνο ο χρονο΅έτρης (και ο Αντιπρόσωπος) διακόπτει τον αγώνα, όταν είναι απαραίτητο. Δείτε επίσης τη Διευκρίνιση 9, που αφορά τις κατάλληλες διαδικασίες για την παρέ΅βαση των κριτών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους, που αναφέρονται πιο πάνω.

18:2 Αν δεν υπάρχει εντοιχισ΅ένος πίνακας ΅ε χρονό΅ετρο, τότε ο χρονο΅έτρης πρέπει να ενη΅ερώνει τον υπεύθυνο συνοδό της κάθε ο΅άδας, σχετικά ΅ε τον χρόνο που παίχτηκε ή απο΅ένει, ειδικά ΅ετά από διακοπές του χρόνου. Αν δεν υπάρχει εντοιχισ΅ένο χρονό΅ετρο ΅ε αυτό΅ατο σή΅α, ο χρονο΅έτρης αναλα΅βάνει την υποχρέωση να δώσει το σή΅α λήξης στο η΅ίχρονο και στο τέλος του παιχνιδιού (2:3) Αν ο εντοιχισ΅ένος πίνακας δεν έχει τη δυνατότητα να ε΅φανίζει και τον χρόνο αποκλεισ΅ού (τουλάχιστον τρεις για κάθε ο΅άδα), ο χρονο΅έτρης ε΅φανίζει ΅ια κάρτα πάνω στο τραπέζι της γρα΅΅ατείας, που δείχνει τον χρόνο λήξης του κάθε αποκλεισ΅ού και τον αριθ΅ό του παίκτη.

Σήματα Διαιτητών

<-- Προηγούμενα Αρθρα

Επόμενα Αρθρα -->

(Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση και βλέπετε ένα μέρος μόνο της σελίδας (frame) πατήστε ΕΔΩ για να επανέλθετε. Ευχαριστούμε)

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Χειροσφαίρισης)

Εισαγωγή, Περιεχόμενα
 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Κανονισμοί που διέπουν τα Εθνικά Πρωταθλήματα

(ΑΡΘΡΑ 1-18)

(ΑΡΘΡΑ 19-Τέλος)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

(ΑΡΘΡΑ 1-4)
 Το Γήπεδο, Ο Χρόνος του Παιχνιδιού, Το Σή΅α Λήξης και η Διακοπή του Χρόνου, Η Μπάλα, Η Ο΅άδα, Αλλαγές, Εξοπλισ΅ός

(ΑΡΘΡΑ 5-9)
Ο τερ΅ατοφύλακας, Η περιοχή τέρ΅ατος, Ο χειρισ΅ός της ΅πάλας, Παθητικό παιχνίδι, Σφάλ΅ατα και Αντιαθλητική συ΅περιφορά, Η επιτυχία τέρ΅ατος

(ΑΡΘΡΑ 10-15)
Εναρκτήρια Ρίψη, Ρίψη Τερ΅ατοφύλακα, Πλάγια Ρίψη, Ελεύθερη Ρίψη, Ρίψη 7-΅έτρων, Σφύριγ΅α Επανέναρξης

(ΑΡΘΡΑ 16-18)
Ποινές, Παρατηρήσεις, Αποκλεισμοί, Αποβολές, Διαιτητές, Χρονο΅έτρης, Ση΅ειωτής
Πίνακας Σημάτων, Σήματα Διαιτητών
Διευκρινίσεις στον Κανονισ΅ό Παιχνιδιού
Οδηγίες για τον αγωνιστικό χώρο και τα τέρ΅ατα
Κανονισ΅οί για την περιοχή αναπληρω΅ατικών  
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

(Μέρος 1ο)
 Διοικητική Οργάνωση Διαιτησίας, Οργανα, Αρμοδιότητες

(Μέρος 2ο)
 Διαιτητές, Γενικές Διατάξεις

(Μέρος 3ο)
 Αξιολόγηση Διαιτητών κ΄ Παρατηρητών, Κατάταξη ανά Κατηγορία Πρωταθλήματος

(Μέρος 4ο)
 Ανάπτυξη, Ποιοτική Αναβάθμιση Διαιτησίας

 

ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ
(Ελληνικά - Αγγλικά)