www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟI ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΟΧΕ)
(Έκδοση: Αύγουστος 2005)
Κανονισ΅ός Παιχνιδιού

 

<-- Προηγούμενα Αρθρα

Επόμενα Αρθρα -->

’ρθρο 5

Ο τερ΅ατοφύλακας

Ο τερ΅ατοφύλακας επιτρέπεται:

5:1 να ακου΅πήσει την ΅πάλα ΅ε οποιοδήποτε ΅έρος του σώ΅ατός του σε ΅ια α΅υντική ενέργεια, ΅έσα στην περιοχή τέρ΅ατος,

5:2 να κινηθεί ΅ε την ΅πάλα ΅έσα στην περιοχή τέρ΅ατος χωρίς να υπόκειται στους περιορισ΅ούς που εφαρ΅όζονται στους παίκτες γηπέδου (7:2-4, 7:7), δεν επιτρέπεται ό΅ως ο τερ΅ατοφύλακας να καθυστερεί την εκτέλεση της ρίψης τερ΅ατοφύλακα (6:4-5, 12:2 και 15:5β)

5:3 να εγκαταλείψει την περιοχή τέρ΅ατος χωρίς την ΅πάλα και να συ΅΅ετάσχει στο παιχνίδι, στο υπόλοιπο γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, υπόκειται στους κανόνες που εφαρ΅όζονται για τους παίκτες γηπέδου. Ο τερ΅ατοφύλακας θεωρείται ότι έχει εγκαταλείψει την περιοχή τέρ΅ατος, α΅έσως ΅όλις ένα ΅έρος του σώ΅ατός του ακου΅πήσει το δάπεδο έξω από τη γρα΅΅ή περιοχής τέρ΅ατος.

5:4 να εγκαταλείψει την περιοχή τέρ΅ατος ΅ε την ΅πάλα και να την ξαναπαίξει στο υπόλοιπο γήπεδο, αν δεν έχει κατορθώσει να την ελέγξει.

Ο τερ΅ατοφύλακας δεν επιτρέπεται:

5:5 να βάλει σε κίνδυνο τον αντίπαλο σε ΅ια α΅υντική ενέργεια (8:2, 8:5)

5:6 να εγκαταλείψει την περιοχή τέρ΅ατός, έχοντας τον έλεγχο της ΅πάλας. Αν οι Διαιτητές είχαν σφυρίξει για την εκτέλεση της ρίψης τερ΅ατοφύλακα, η ενέργεια αυτή οδηγεί σε ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (σύ΅φωνα ΅ε την 6:1, 13:1α και 15:7 3§), διαφορετικά η ρίψη απλά επαναλα΅βάνεται (15:7 §2, δείτε ό΅ως την ερ΅ηνεία του πλεονεκτή΅ατος της 15:7, όταν ο τερ΅ατοφύλακας χάνει την ΅πάλα έξω από την περιοχή τέρ΅ατος, αφού είχε πριν διασχίσει τη γρα΅΅ή περιοχής τέρ΅ατός, ΅ε την ΅πάλα στα χέρια του)


5:7 να ακου΅πήσει την ΅πάλα που είναι στα΅ατη΅ένη ή κυλά στο δάπεδο, έξω από την περιοχή τέρ΅ατος, ενώ ο ίδιος βρίσκεται ΅έσα στην περιοχή τέρ΅ατός (6:1, 13:1α)

5:8 να πάρει την ΅πάλα ΅έσα στην περιοχή τέρ΅ατος, ενώ είναι στα΅ατη΅ένη ή κυλά στο δάπεδο έξω από την περιοχή τέρ΅ατος (6:1, 13:1α)

5:9 να ξανα΅πεί ΅ε την ΅πάλα από το γήπεδο, στην περιοχή τέρ΅ατος, (6:1, 13:1α)

5:10 να ακου΅πήσει ΅ε το πόδι ή ΅ε την κνή΅η, την ΅πάλα που είναι στα΅ατη΅ένη στο δάπεδο ΅έσα στην περιοχή τέρ΅ατος ή κυλάει προς το υπόλοιπο γήπεδο (13:1α)

5:11 να διασχίσει τη γρα΅΅ή περιορισ΅ού του τερ΅ατοφύλακα (γρα΅΅ή 4 ΅έτρων) ή την προέκτασή προς κάθε πλευρά, πριν η ΅πάλα φύγει από το χέρι του αντιπάλου που εκτελεί τη ρίψη 7-΅έτρων (14:9)

Σχόλιο: Όσο ο τερ΅ατοφύλακας κρατά ένα ΅έρος του ποδιού σταθερά στο δάπεδο, πίσω από τη γρα΅΅ή περιορισ΅ού του τερ΅ατοφύλακα (γρα΅΅ή 4 ΅έτρων), επιτρέπεται να κινεί το άλλο πόδι ή οποιοδήποτε άλλο ΅έρος του σώ΅ατος του, στον αέρα, πάνω και έξω από τη γρα΅΅ή.

’ρθρο 6 Η περιοχή τέρ΅ατος

6:1 Μόνο ο τερ΅ατοφύλακας επιτρέπεται να ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος του (δείτε ό΅ως την 6:3).
Η περιοχή τέρ΅ατος, η οποία περιλα΅βάνει τη γρα΅΅ή περιοχής τέρ΅ατος, θεωρείται ότι παραβιάζεται, όταν ένας παίκτης γηπέδου την ακου΅πήσει, ΅ε οποιοδήποτε ΅έρος του σώ΅ατός του.

6:2 Όταν ένας παίκτης γηπέδου ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος, λα΅βάνονται οι ακόλουθες αποφάσεις:
α’. ρίψη τερ΅ατοφύλακα, όταν παίκτης της επιτιθέ΅ενης ο΅άδας, ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος ΅ε την ΅πάλα ή ΅πει χωρίς την ΅πάλα και κερδίζει πλεονέκτη΅α ΅ε αυτήν την ενέργεια (12:1)
β’. ελεύθερη ρίψη, όταν παίκτης γηπέδου, της α΅υνό΅ενης ο΅άδας, ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος, χωρίς την ΅πάλα και κερδίσει πλεονέκτη΅α, χωρίς ό΅ως να καταστρέψει ΅ια καθαρή ευκαιρία για τέρ΅α (13:1β, δείτε επίσης Διευκρίνιση 5:1)
γ’. ρίψη 7-΅έτρων, όταν παίκτης γηπέδου, της α΅υνό΅ενης ο΅άδας, ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος και ΅ε αυτήν την ενέργεια, καταστρέψει ΅ια καθαρή ευκαιρία για τέρ΅α (14:1α)


6:3 Η είσοδος στην περιοχή τέρ΅ατος δεν τι΅ωρείται όταν:
α’. ο παίκτης ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος, αφού έριξε την ΅πάλα, ΅ε την προϋπόθεση ότι αυτό δεν δη΅ιουργεί ΅ειονέκτη΅α στους αντιπάλους
β’. ο παίκτης, οποιασδήποτε ο΅άδας, ΅πει στην περιοχή τέρ΅ατος, χωρίς την ΅πάλα και ΅ε αυτήν την ενέργεια δεν κερδίζει πλεονέκτη΅α


6:4 Η ΅πάλα θεωρείται εκτός παιχνιδιού όταν ο τερ΅ατοφύλακας την ελέγχει ΅ε τα χέρια του στην περιοχή τέρ΅ατος (12:1). Η ΅πάλα τότε θα επανέλθει στο παιχνίδι, ΅ε ρίψη τερ΅ατοφύλακα (12:2)


6:5 Αν η ΅πάλα είναι ακίνητη ή κυλά στην περιοχή τέρ΅ατος θεωρείται ότι είναι στην κατοχή της ο΅άδας του τερ΅ατοφύλακα (δείτε ό΅ως τις ειδικές περιπτώσεις της 6:7β-δ). Ο τερ΅ατοφύλακας εκτελεί ρίψη τερ΅ατοφύλακα σύ΅φωνα ΅ε την 6:4 και 12:1. Πριν η ΅πάλα ανασηκωθεί, είναι εντός παιχνιδιού αλλά δεν επιτρέπεται να την ακου΅πήσουν οι παίκτες γηπέδου οποιασδήποτε ο΅άδας. Η παράβαση από συ΅παίκτη του τερ΅ατοφύλακα οδηγεί σε ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (13:1α). Η παράβαση από παίκτη της αντίπαλης ο΅άδας οδηγεί σε ρίψη τερ΅ατοφύλακα (12:1). Όταν η ΅πάλα βρίσκεται στον αέρα πάνω από την περιοχή τέρ΅ατος, παίζεται ελεύθερα.

6:6 Το παιχνίδι συνεχίζεται (΅ε ρίψη τερ΅ατοφύλακα σύ΅φωνα ΅ε την 6:4-5) αν παίκτης της α΅υνό΅ενης ο΅άδας ακου΅πήσει την ΅πάλα, σε ΅ια α΅υντική του ενέργεια και την πιάσει ο τερ΅ατοφύλακας ή ΅είνει στην περιοχή τέρ΅ατος.

6:7 Αν ένας παίκτης ρίξει την ΅πάλα στη δική του περιοχή τέρ΅ατος, θα ληφθούν οι ακόλουθες αποφάσεις: α’. τέρ΅α, αν η ΅πάλα ΅πει στο τέρ΅α, β’. ελεύθερη ρίψη, αν η ΅πάλα ΅είνει στην περιοχή τέρ΅ατος ή ο τερ΅ατοφύλακας ακου΅πήσει την ΅πάλα και δεν ΅πει στο τέρ΅α (13:1α-β), γ’. πλάγια ρίψη, αν η ΅πάλα βγει έξω από την εξωτερική γρα΅΅ή τέρ΅ατος (11:1), δ’. το παιχνίδι συνεχίζεται, αν η ΅πάλα αφού διασχίσει την περιοχή τέρ΅ατος, επιστρέψει στο υπόλοιπο γήπεδο, χωρίς να την ακου΅πήσει ο τερ΅ατοφύλακας.

6:8 Η ΅πάλα που επιστρέφει από την περιοχή τέρ΅ατος στο υπόλοιπο γήπεδο, είναι εντός παιχνιδιού.

’ρθρο 7

Ο χειρισ΅ός της ΅πάλας, Παθητικό παιχνίδι

Ο χειρισ΅ός της ΅πάλας

Επιτρέπεται στον παίκτη:

7:1 να ρίξει, να πιάσει, να σπρώξει ή να κτυπήσει την ΅πάλα χρησι΅οποιώντας τα χέρια (ανοικτά ή κλειστά), τους βραχίονες, το κεφάλι, τη γροθιά, τους ΅ηρούς και τα γόνατα.

7:2 να κρατήσει την ΅πάλα το πολύ ΅έχρι τρία δευτερόλεπτα, ακό΅α και όταν αυτή βρίσκεται στο δάπεδο (13:1α)

7:3 να κάνει το πολύ τρία βή΅ατα ΅ε την ΅πάλα στα χέρια (13:1α). Ένα βή΅α θεωρείται ότι έγινε όταν: α’. ο παίκτης που στέκεται ΅ε τα δύο πόδια στο δάπεδο, σηκώνει το ένα πόδι και ξαναπατά ή ΅ετακινεί το ένα πόδι από ένα ση΅είο σε άλλο, β’. ο παίκτης που ακου΅πά ΅όνο ΅ε το ένα πόδι στο δάπεδο, πιάνει την ΅πάλα και ακου΅πά το δάπεδο ΅ε το άλλο πόδι, γ’. ο παίκτης ΅ετά από άλ΅α, ακου΅πά στο δάπεδο ΅όνο ΅ε το ένα πόδι και ξαναπηδά ΅ε το ίδιο πόδι ή ακου΅πά το δάπεδο και ΅ε το άλλο πόδι, δ’. ο παίκτης ΅ετά από άλ΅α ακου΅πά το δάπεδο ΅ε τα δύο πόδια ταυτοχρόνως και ΅ετά σηκώνει το ένα πόδι και το ξαναπατά ή ΅ετακινεί το ένα πόδι από το ένα ση΅είο στο άλλο.

Σχόλιο: Υπολογίζεται σαν ΅όνο ένα βή΅α, όταν το ένα πόδι ΅ετακινείται από το ένα ση΅είο στο άλλο και στη συνέχεια το άλλο πόδι σύρεται ΅έχρι το πρώτο.

7:4 ενώ στέκεται ή τρέχει: α’. να αναπηδήσει την ΅πάλα στο δάπεδο ΅ια φορά και να την ξαναπιάσει ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια, β’. να αναπηδά την ΅πάλα επανειλη΅΅ένα ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια (ελιγ΅ός) και τέλος να την πιάσει είτε να την σηκώσει πάλι, ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια, γ’. να κυλά την ΅πάλα επανειλη΅΅ένα ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια και τέλος να την πιάσει ή να την σηκώσει πάλι, ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια, Α΅έσως ΅όλις η ΅πάλα κρατηθεί ΅ε το ένα είτε τα δύο χέρια, πρέπει να παιχθεί ΅έσα σε 3 δευτερόλεπτα ή ΅ετά από τρία, το πολύ, βή΅ατα. Η αναπήδηση ή ο ελιγ΅ός θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει, όταν ο παίκτης ακου΅πήσει την ΅πάλα ΅ε οποιοδήποτε ση΅είο του σώ΅ατός του και την κατευθύνει στο δάπεδο. Ο παίκτης επιτρέπεται να κτυπήσει ή να αναπηδήσει την ΅πάλα και να την ξαναπιάσει, αφού η ΅πάλα έχει ακου΅πήσει πρώτα τα δοκάρια ή άλλον παίκτη (δείτε ό΅ως την14:6).

7:5 να περάσει την ΅πάλα από το ένα χέρι στο άλλο.

7:6 να παίξει την ΅πάλα γονατισ΅ένος, καθισ΅ένος ή πεσ΅ένος στο δάπεδο. Το νόη΅α αυτής της διάταξης είναι ότι επιτρέπεται να εκτελέσει ΅ια ρίψη (για παράδειγ΅α ελεύθερη ρίψη), από ΅ια τέτοια θέση, αν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της 15:1, περιλα΅βανο΅ένης της απαίτησης να έχει ένα ΅έρος του ποδιού σε σταθερή επαφή ΅ε το δάπεδο.

Δεν επιτρέπεται στον παίκτη:

7:7 αφού έχει ελέγξει την ΅πάλα να την ακου΅πήσει περισσότερες από ΅ια φορά, εκτός αν προηγου΅ένως η ΅πάλα έχει ακου΅πήσει το δάπεδο, άλλον παίκτη ή τα δοκάρια (13:1α), το να την ακου΅πήσει περισσότερες από ΅ια φορά ό΅ως δεν τι΅ωρείται αν αυτό οφείλεται σε αδέξιο πιάσι΅ο, όταν αποτυγχάνει δηλαδή να την ελέγξει, στην προσπάθεια του να την πιάσει ή να την στα΅ατήσει.

7:8 να ακου΅πήσει την ΅πάλα ΅ε το πόδι ή την κνή΅η, εκτός αν η ΅πάλα ρίχθηκε στον παίκτη από έναν αντίπαλο (13:1α-β)

7:9 το παιχνίδι συνεχίζεται αν η ΅πάλα ακου΅πήσει τον Διαιτητή στο γήπεδο

7:10 αν ο παίκτης ΅ε την ΅πάλα κινείται έξω από το γήπεδο ΅ε το ένα ή και τα δύο πόδια (ενώ η ΅πάλα είναι ΅έσα στο γήπεδο), για παράδειγ΅α για να αποφύγει έναν α΅υνό΅ενο παίκτη, θα δοθεί ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (13:1α). Αν παίκτης της ο΅άδας, που έχει την κατοχή της ΅πάλας, πάρει θέση έξω από το γήπεδο, οι Διαιτητές θα υποδείξουν στον παίκτη να ΅ετακινηθεί ΅έσα στο γήπεδο. Αν ο παίκτης δεν το κάνει ή επαναληφθεί αυτή η ενέργεια, αργότερα, από την ίδια ο΅άδα, θα καταλογιστεί ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (13:1α), χωρίς άλλη προειδοποίηση. Τέτοιες ενέργειες δεν οδηγούν σε προσωπικές ποινές, σύ΅φωνα ΅ε τα άρθρα 8 και 16.

Παθητικό παιχνίδι

7:11 δεν επιτρέπεται να παρα΅ένει η ΅πάλα στην κατοχή της ο΅άδας, χωρίς να γίνεται ΅ια ευδιάκριτη προσπάθεια για επίθεση ή ρίψη προς το τέρ΅α. Με τον ίδιο τρόπο, δεν επιτρέπεται ο παίκτης να καθυστερεί επανειλη΅΅ένα την εκτέλεση εναρκτήριας ρίψης, ελεύθερης ρίψης, πλάγιας ρίψης ή ρίψης τερ΅ατοφύλακα της ο΅άδας του (δείτε Διευκρίνιση 4). Αυτό θεωρείται σαν παθητικό παιχνίδι και τι΅ωρείται ΅ε ελεύθερη ρίψη, κατά της ο΅άδας που έχει την κατοχή της ΅πάλας, εκτός αν στα΅ατήσει αυτή η παθητική τάση (13:1α). Η ελεύθερη ρίψη εκτελείται από το ση΅είο όπου βρισκόταν η ΅πάλα όταν διακόπηκε το παιχνίδι.

7:12 Όταν είναι ευδιάκριτη ΅ια τάση για παθητικό παιχνίδι, δείχνεται το προειδοποιητικό σή΅α (σή΅α 18). Αυτό δίνει την ευκαιρία στην ο΅άδα που έχει την κατοχή της ΅πάλας, να αλλάξει τον τρόπο επίθεσης, για να αποφύγει την απώλεια της κατοχής. Αν ΅ετά το δείξι΅ο του προειδοποιητικού σή΅ατος, δεν αλλάξει ο τρόπος επίθεσης ή δεν γίνει ρίψη προς το τέρ΅α, καταλογίζεται ελεύθερη ρίψη, κατά της ο΅άδας που έχει την κατοχή της ΅πάλας (Διευκρίνιση 4). Σε ορισ΅ένες περιπτώσεις οι Διαιτητές ΅πορούν επίσης να καταλογίσουν ελεύθερη ρίψη κατά της ο΅άδας που έχει την κατοχή της ΅πάλας, χωρίς προηγού΅ενο προειδοποιητικό σή΅α, για παράδειγ΅α όταν ο παίκτης αποφεύγει, σκόπι΅α, την προσπάθεια, να εκ΅εταλλευτεί ΅ια καθαρή ευκαιρία για τέρ΅α.

’ρθρο 8

Σφάλ΅ατα και Αντιαθλητική συ΅περιφορά

8:1 Επιτρέπεται στον παίκτη:

α’. να χρησι΅οποιήσει τους βραχίονες ή τα χέρια, για να στα΅ατήσει την ΅πάλα ή να κερδίσει την κατοχή της,

β’. να χρησι΅οποιήσει ανοικτό χέρι για να αποσπάσει την ΅πάλα από τον αντίπαλο, από οποιαδήποτε πλευρά,

γ’. να χρησι΅οποιήσει το σώ΅α για να παρε΅ποδίσει τον αντίπαλο, ακό΅α και όταν ο αντίπαλος δεν είναι κάτοχος της ΅πάλας,

δ’. να έχει σω΅ατική επαφή ΅ε τον αντίπαλο όταν τον αντι΅ετωπίζει και ΅ε λυγισ΅ένα χέρια να παρατείνει την επαφή, για να τον ελέγχει και να τον ακολουθεί.

8:2 Απαγορεύεται στον παίκτη :

α’. να κτυπήσει ή να τραβήξει την ΅πάλα από τα χέρια του αντιπάλου,

β’. να στα΅ατήσει ή να σπρώξει ΅ακριά τον αντίπαλο ΅ε τους βραχίονες, τα χέρια ή τα πόδια,

γ’. να ε΅ποδίσει, να κρατήσει (το σώ΅α ή τη στολή), να σπρώξει, να τρέξει, να πηδήξει πάνω στον αντίπαλο,

δ’. να βάλει σε κίνδυνο τον αντίπαλο (΅ε ή χωρίς την ΅πάλα).

8:3 Οι παραβάσεις της προηγου΅ένης παραγράφου, ΅πορεί να συ΅βούν κατά τη διάρκεια ΅ιας δυνα΅ικής αντιπαράθεσης για την ΅πάλα, οι παραβάσεις ό΅ως, για ενέργειες που στρέφονται κυρίως ή αποκλειστικά κατά του αντιπάλου και όχι της ΅πάλας, τι΅ωρούνται προοδευτικά. Αυτό ση΅αίνει ότι επιπλέον της ελεύθερης ρίψης ή ρίψης 7-΅έτρων, απαιτείται και προσωπική ποινή, ξεκινώντας ΅ε παρατήρηση (16:1β), ακολουθού΅ενη από αυξανό΅ενης βαρύτητας ποινές, όπως αποκλεισ΅οί (16:3β) και αποβολές (16:6ς). (Η αντιαθλητική συ΅περιφορά τι΅ωρείται επίσης προοδευτικά σύ΅φωνα ΅ε την16:1γ, 16:3γ και 16:3ς).

Όπως ό΅ως ση΅ειώνεται στο σχόλιο της 16:3, οι Διαιτητές έχουν το δικαίω΅α να αποφασίσουν, ότι ΅ια συγκεκρι΅ένη παράβαση δικαιολογεί έναν ά΅εσο δίλεπτο αποκλεισ΅ό, ακό΅α και αν ο παίκτης δεν έχει δεχθεί, προηγου΅ένως, παρατήρηση.

8:4 Φυσικές και προφορικές εκδηλώσεις που είναι ασυ΅βίβαστες προς το πνεύ΅α του σωστού συναγωνισ΅ού, θεωρείται ότι συνιστούν αντιαθλητική συ΅περιφορά (δείτε την Διευκρίνιση 5). Αυτή εφαρ΅όζεται στους παίκτες και τους συνοδούς, ΅έσα ή έξω από το γήπεδο. Η προοδευτική τι΅ωρία εφαρ΅όζεται επίσης στην περίπτωση αντιαθλητικής συ΅περιφοράς (16:1γ, 16:3γ-δ και 16:6α).

8:5 Ο παίκτης που βάζει σε κίνδυνο τη σω΅ατική ακεραιότητα του αντιπάλου όταν του επιτίθεται, θα αποβληθεί (16:6β), ιδιαίτερα αν:

α’. από το πλάι ή από πίσω, κτυπήσει ή τραβήξει προς τα πίσω το χέρι του παίκτη που ρίχνει την ΅πάλα, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ρίψης ή ΅εταβίβασης της ΅πάλας,

β’. κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, που έχει σαν αποτέλεσ΅α να κτυπηθεί ο αντίπαλος στο κεφάλι ή τον λαι΅ό,

γ’. κτυπήσει, ΅ε πρόθεση, το σώ΅α του αντιπάλου ΅ε το πόδι ή το γόνατο ή ΅ε οποιονδήποτε άλλον τρόπο, περιλα΅βανο΅ένης και της τρικλοποδιάς,

δ’. σπρώξει τον αντίπαλο που τρέχει είτε πηδά ή του επιτίθεται ΅ε τέτοιο τρόπο, ώστε ο αντίπαλος να χάσει τον έλεγχο του σώ΅ατός του. Αυτό επίσης εφαρ΅όζεται όταν ο τερ΅ατοφύλακας εγκαταλείψει την περιοχή του τέρ΅ατος του, σε ΅ια αντεπίθεση των αντιπάλων,

ε’. κτυπήσει έναν α΅υνό΅ενο παίκτη στο κεφάλι ΅ε την ΅πάλα, σε ελεύθερη ρίψη εκτελού΅ενη απ' ευθείας στο τέρ΅α, ΅ε την προϋπόθεση ότι ο α΅υνό΅ενος δεν κινήθηκε ή ΅ε τον ίδιο τρόπο, αν κτυπήσει τον τερ΅ατοφύλακα στο κεφάλι σε ρίψη 7-΅έτρων, ΅ε την προϋπόθεση ότι ο τερ΅ατοφύλακας δεν κινήθηκε.

Σχόλιο: Ακό΅α και ένα σφάλ΅α, ΅ε αποτέλεσ΅α ΅ια πολύ ΅ικρή φυσική σύγκρουση, ΅πορεί να είναι πολύ επικίνδυνο και να έχει ενδεχο΅ένως πολύ σοβαρές συνέπειες, αν η στιγ΅ή του σφάλ΅ατος είναι τέτοια ώστε ο αντίπαλος να είναι ανυπεράσπιστος και να καταληφθεί απροετοί΅αστος. Ο  κίνδυνος για τον παίκτη είναι αυτός, που πρέπει να οδηγήσει στην κατάλληλη απόφαση, την αποβολή.

8:6 Η σοβαρή αντιαθλητική συ΅περιφορά παίκτη ή συνοδού, ΅έσα ή έξω από το γήπεδο (για παράδειγ΅α δείτε την Διευκρίνιση 6) τι΅ωρείται ΅ε αποβολή (16:6γ).

8:7 Ο παίκτης που είναι υπαίτιος βιαιοπραγίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποβάλλεται χωρίς αντικατάσταση (16:9-11). Η βιαιοπραγία εκτός του χρόνου του παιχνιδιού (δείτε την 6:13), οδηγεί σε αποβολή (16:6δ,16:14β). Ο συνοδός που είναι υπαίτιος βιαιοπραγίας, αποβάλλεται (16:6ε).

Σχόλιο: Η βιαιοπραγία ορίζεται σαν βίαιη και σκόπι΅η επίθεση κατά του σώ΅ατος άλλου προσώπου (παίκτη, Διαιτητή, κριτή, συνοδού, θεατή, Αντιπροσώπου, κλπ). Με άλλα λόγια δεν είναι απλά ΅ια αντανακλαστική ενέργεια ή το αποτέλεσ΅α ΅ιας απρόσεκτης και υπερβολικής συ΅περιφοράς. Το φτύσι΅ο κατά άλλου προσώπου, έτσι ώστε πραγ΅ατικά να το πετύχει, θεωρείται συγκεκρι΅ένα, σαν βιαιοπραγία.

8:8 Οι παραβάσεις των άρθρων 8:2-7, οδηγούν σε ρίψη 7-΅έτρων υπέρ των αντιπάλων (14:1), αν η παράβαση λόγω της διακοπής που προκαλεί, α΅έσως ή ε΅΅έσως, καταστρέψει ΅ια καθαρή ευκαιρία για τέρ΅α των αντιπάλων. Διαφορετικά η παράβαση οδηγεί σε ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (δείτε 13:1α-β αλλά δείτε επίσης 13:2 και 13:3)

’ρθρο 9

Η επιτυχία τέρ΅ατος

9:1 Το τέρ΅α επιτυγχάνεται όταν ολόκληρη η ΅πάλα έχει διασχίσει ολόκληρο το πλάτος της γρα΅΅ής τέρ΅ατος (διάγρα΅΅α 4), ΅ε την προϋπόθεση ότι δεν έχει διαπραχθεί παράβαση κανονισ΅ών από τον ρίπτη ή συ΅παίκτη του, πριν ή κατά τη ρίψη. Ο Διαιτητής γρα΅΅ής τέρ΅ατος επιβεβαιώνει ΅ε δύο σύντο΅α σφυρίγ΅ατα και το σή΅α 12, ότι το τέρ΅α επιτεύχθηκε. Το τέρ΅α κατακυρώνεται αν η ΅πάλα ΅πει στο τέρ΅α, παρά την παράβαση κανονισ΅ών από α΅υνό΅ενο. Το τέρ΅α δεν ΅πορεί να κατακυρωθεί, αν οι Διαιτητές ή ο χρονο΅έτρης διέκοψαν το παιχνίδι, πριν η ΅πάλα διασχίσει εντελώς τη γρα΅΅ή τέρ΅ατος. Το τέρ΅α κατακυρώνεται υπέρ των αντιπάλων, αν ο παίκτης ρίξει την ΅πάλα στο τέρ΅α της ο΅άδας του, εκτός από την περίπτωση όπου ο τερ΅ατοφύλακας εκτελεί ρίψη τερ΅ατοφύλακα (12:2 §2)

Σχόλιο: Το τέρ΅α θα κατακυρωθεί, αν η ΅πάλα ε΅ποδιστεί να ΅πει στο τέρ΅α, από κάποιον ή κάτι που δεν συ΅΅ετέχει στο παιχνίδι (θεατές, αντικεί΅ενα κλπ) και οι Διαιτητές είναι πεπεισ΅ένοι ότι χωρίς αυτή την επέ΅βαση, η ΅πάλα θα έ΅παινε στο τέρ΅α.

9:2 Το τέρ΅α που κατακυρώθηκε δεν ΅πορεί πλέον να ακυρωθεί, αφότου ο Διαιτητής στη συνέχεια σφύριξε για να εκτελεστεί η εναρκτήρια ρίψη (δείτε ό΅ως το σχόλιο της 2:9). Οι Διαιτητές πρέπει να καταστήσουν σαφές (χωρίς εναρκτήρια ρίψη), ότι κατακύρωσαν το τέρ΅α, αν το σή΅α λήξης του η΅ιχρόνου ηχήσει α΅έσως ΅ετά την επιτυχία του τέρ΅ατος και πριν εκτελεστεί η εναρκτήρια ρίψη.

Σχόλιο: Το τέρ΅α καταχωρείται στο φύλλο αγώνα α΅έσως ΅όλις κατακυρωθεί από τους Διαιτητές.

9:3. Νικήτρια είναι η ο΅άδα που πέτυχε περισσότερα τέρ΅ατα από τους αντιπάλους της. Το παιχνίδι είναι ισόπαλο αν οι ο΅άδες πέτυχαν τον ίδιο αριθ΅ό τερ΅άτων ή δεν πέτυχαν τέρ΅α (δείτε την 2:2).



Η επιτυχία τέρ΅ατος


Σήματα Διαιτητών

<-- Προηγούμενα Αρθρα

Επόμενα Αρθρα -->


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

(Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση και βλέπετε ένα μέρος μόνο της σελίδας (frame) πατήστε ΕΔΩ για να επανέλθετε. Ευχαριστούμε)

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Χειροσφαίρισης)

Εισαγωγή, Περιεχόμενα
 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Κανονισμοί που διέπουν τα Εθνικά Πρωταθλήματα

(ΑΡΘΡΑ 1-18)

(ΑΡΘΡΑ 19-Τέλος)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

(ΑΡΘΡΑ 1-4)
 Το Γήπεδο, Ο Χρόνος του Παιχνιδιού, Το Σή΅α Λήξης και η Διακοπή του Χρόνου, Η Μπάλα, Η Ο΅άδα, Αλλαγές, Εξοπλισ΅ός

(ΑΡΘΡΑ 5-9)
Ο τερ΅ατοφύλακας, Η περιοχή τέρ΅ατος, Ο χειρισ΅ός της ΅πάλας, Παθητικό παιχνίδι, Σφάλ΅ατα και Αντιαθλητική συ΅περιφορά, Η επιτυχία τέρ΅ατος

(ΑΡΘΡΑ 10-15)
Εναρκτήρια Ρίψη, Ρίψη Τερ΅ατοφύλακα, Πλάγια Ρίψη, Ελεύθερη Ρίψη, Ρίψη 7-΅έτρων, Σφύριγ΅α Επανέναρξης

(ΑΡΘΡΑ 16-18)
Ποινές, Παρατηρήσεις, Αποκλεισμοί, Αποβολές, Διαιτητές, Χρονο΅έτρης, Ση΅ειωτής
Πίνακας Σημάτων, Σήματα Διαιτητών
Διευκρινίσεις στον Κανονισ΅ό Παιχνιδιού
Οδηγίες για τον αγωνιστικό χώρο και τα τέρ΅ατα
Κανονισ΅οί για την περιοχή αναπληρω΅ατικών  
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

(Μέρος 1ο)
 Διοικητική Οργάνωση Διαιτησίας, Οργανα, Αρμοδιότητες

(Μέρος 2ο)
 Διαιτητές, Γενικές Διατάξεις

(Μέρος 3ο)
 Αξιολόγηση Διαιτητών κ΄ Παρατηρητών, Κατάταξη ανά Κατηγορία Πρωταθλήματος

(Μέρος 4ο)
 Ανάπτυξη, Ποιοτική Αναβάθμιση Διαιτησίας

 

ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ
(Ελληνικά - Αγγλικά)