www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΔIEΘNEIΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (BOΛEΪ)
OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

 

28. ΦYΛΛO AΓΩNA

OΔHΓIEΣ KAI TPOΠOΣ ΣYMΠΛHPΩΣHΣ

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦYΛΛOY AΓΩNA ΠETOΣΦAIPIΣHΣ

--------------------------

I. ΠPIN TON AΓΩNA

O ση΅ειωτής πρέπει να ελέγξει, εάν έχουν συ΅πληρωθεί όλα τα αντίστοιχα τετραγωνίδια ή γρα΅΅ές που αφορούν τον αγώνα που πρόκειται να διεξαχθεί, εάν όχι πρέπει να τα συ΅πληρώσει ως εξής:

A. ΣTO ANΩ MEPOΣ TOY ENTYΠOY:

1. 1. KATHΓOPIA AΓΩNA:

(π.χ. Πρωταθλή΅ατος A‚ ανδρών, Kυπέλλου Eλλάδας κλπ).

1. 2. H ΠOΛH KAI O KΩΔIKOΣ TOY KPATOYΣ:

(π.χ. GR για την Eλλάδα).

1. 3. H ONOMAΣIA TOY ΓHΠEΔOY:

(π.χ. Στάδιο Eιρήνης και Φιλίας).

1. 4. OMIΛOΣ - ΦAΣH:

(π.χ. Ό΅ιλος 4ος - Φάση: ELIM.=προκρι΅ατική, Play-off=πρόκριση ή κατάταξη, FINAL=τελική).

1. 5. APIΘMOΣ AΓΩNA:

(Tον αύξοντα αριθ΅ό του αγώνα στη συγκεκρι΅ένη διοργάνωση).

1. 6. ΔIAXΩPIΣMOΣ:

(συ΅πληρώνεται ΅ε ένα "X" το αντίστοιχο τετραγωνίδιο ΅ε την ένδειξη “Aνδρες” ή “Γυναίκες”).

1. 7. KATHΓOPIA:

(συ΅πληρώνεται ΅ε ένα "X" το αντίστοιχο τετραγωνίδιο ΅ε την ένδειξη “Aνδρες” ή “Γυναίκες”, “Έφηβοι” ή Nεάνιδες”, “Παίδες” ή “Kορασίδες’).

1. 8. HMEPOMHNIA:

(H΅έρα, Mήνα και Έτος).

1. 9. ΩPA:

(Tην προγρα΅΅ατισ΅ένη ώρα έναρξης του αγώνα π.χ. 20:00).

1. 10. OMAΔEΣ:

(Aναγράφει τα ονό΅ατα των αγωνιζο΅ένων ο΅άδων σύ΅φωνα ΅ε το πρόγρα΅΅α των αγώνων, χωρίς να συ΅πληρώσει τους κύκλους A ή B που υπάρχουν δίπλα στο όνο΅α της κάθε ο΅άδας πριν γίνει η κλήρωση (βλ. 2.3.) Σε διεθνείς συναντήσεις αναγράφει και τους κωδικούς των χωρών των αγωνιζο΅ένων ο΅άδων.

B. ΣTO KATΩ KAI ΔEΞIO TETPAΓΩNO TOY ENTYΠOY:

( σχή΅α 1)

1. 11. OMAΔEΣ:

Στο τετραγωνίδιο ΅ε την ένδειξη ο΅άδες, αναγράφει τα ονό΅ατα των αγωνιζο΅ένων ο΅άδων αριστερά της ΅ιας ο΅άδας και δεξιά της άλλης, ΅ε την ίδια σειρά όπως στο (1.10.), αφήνοντας τους κύκλους A ή B κενούς.

1. 12. APIΘMOΣ & ONOMA ΠAIKTH:

Aναγράφει τους αριθ΅ούς των φανελών και τα ονό΅ατα των παικτών κάθε ο΅άδας, βάζοντας σε κύκλο τον αριθ΅ό του αρχηγού κάθε ο΅άδας.

1.12.1 Επίσης αναγράφει στην αντίστοιχη στήλη κάθε ο΅άδας το όνο΅α και τον αριθ΅ό του παίκτη που ορίζεται σαν "libero".

1. 13. YΠEYΘYNOI OMAΔΩN:

Aναγράφει τα ονό΅ατα των υπευθύνων κάθε ο΅άδας ΅ε την ακόλουθη σειρά και ερ΅ηνεία της συντο΅ογραφίας του εντύπου:

C: για τον προπονητή της ο΅άδας

AC: για τον βοηθό προπονητή

T: για το γυ΅ναστή της ο΅άδας

M: για το γιατρό ή φυσιοθεραπευτή

1. 14. YΠOΓPAΦEΣ TΩN APXHΓΩN TΩN OMAΔΩN:

Tα αναγραφό΅ενα στα 1.11, 1.12, 1.12.1 & 1.13, επιβεβαιώνουν και προσυπογράφουν οι αρχηγοί των ο΅άδων.

1. 15. YΠOΓPAΦEΣ TΩN ΠPOΠONHTΩN TΩN OMAΔΩN:

Tα αναγραφό΅ενα στα 1.12.,1.13.& 1.14., επιβεβαιώνουν και προσυπογράφουν οι προπονητές των ο΅άδων.

Γ. ΣTO KATΩ KAI APIΣTEPO TETPAΓΩNO TOY ENTYΠOY:

(σχή΅α 2)

Στο χώρο ΅ε την ένδειξη “YΠEYΘYNOI AΓΩNA” υπογράφουν οι διαιτητές και ο ση΅ειωτής του αγώνα, ενώ στα ονό΅ατα των εποπτών γρα΅΅ών γίνεται ΅όνο η αναγραφή τους. Στη στήλη ΅ε την ένδειξη “χώρα” αναγράφεται ο κωδικός της χώρας τους.

1. 16. YΠOΓPAΦH 1ου ΔIAITHTOY:

1. 17. YΠOΓPAΦH 2ου ΔIAITHTOY:

1. 18. YΠOΓPAΦH ΣHMEIΩTOY:

1. 19 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗ

1. 20. ONOMATA EΠOΠTΩN: ΓPAMMΩN:

1. 21 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

II. META THN KΛHPΩΣH TOY ΣEPBIΣ

Mετά την κλήρωση του σερβίς και πριν αρχίσει ο αγώνας ο ση΅ειωτής πρέπει να έχει την παρακάτω πληροφόρηση:

2. 1. AΠO TON ΠPΩTO ΔIAITHTH:

α. Ποιά πλευρά του γηπέδου θα καταλάβει κάθε ο΅άδα

β. Ποιά ο΅άδα θα σερβίρει πρώτη

2. 2. AΠO TO ΔEYTEPO ΔIAITHTH:

Nα παραλάβει τις αρχικές θέσεις των παικτών κάθε ο΅άδας όπως αυτές αναγράφονται στο χαρτάκι των θέσεων

(σχή΅α 3).

2. 3. Eχοντας τις πληροφορίες αυτές ο ση΅ειωτής συνεχίζει τη συ΅πλήρωση του φύλλου αγώνα ως εξής:

α. Στο πάνω και αριστερό τετράγωνο ΅ε τον τίτλο “ΣET 1” γράφει τις ο΅άδες A ή B στους αντίστοιχους χώρους όπως αυτές θα αγωνιστούν στο γήπεδο, έτσι ώστε η ο΅άδα “A” να βρίσκεται αριστερά του και η “B” δεξιά του. Διαγράφει επίσης ΅’ένα “X” την ένδειξη “S” για την ο΅άδα που θα σερβίρει πρώτη και την ένδειξη “R” για την ο΅άδα που θα υποδεχτεί πρώτη την ΅πάλα.

Tέλος συ΅πληρώνει ΅ε τα γρά΅΅ατα “A” ή “B” τους κύκλους που αντιστοιχούν σε κάθε ο΅άδα στις παραγράφους 1. 10 & 1. 11.

β. Στο “ΣET 2“ γράφει αντίστοιχα στα ονό΅ατα των ο΅άδων “A” δεξιά του και “B” αριστερά του, διαγράφοντας επίσης ΅ε ένα “X” για κάθε ο΅άδα την ένδειξη “S” ή “R”, για να δείξει ότι στο σετ αυτό η ο΅άδα που σέρβιρε πρώτη προηγου΅ένως τώρα υποδέχεται πρώτη την ΅πάλα και αντίθετα.

γ. Kάτω από το τετράγωνο “ΣET 1” είναι το τετράγωνο που αφορά το “ΣET 3”. Eδώ ο ση΅ειωτής γράφει τα ονό΅ατα των ο΅άδων και διαγράφει το “S” ή “R” αντίστοιχα ΅ε τον ίδιο τρόπο όπως στο “ΣET 1”

δ. Eάν χρειαστεί στο δεξιό ΅έρος και κάτω από το “ΣET 2” είναι το τετράγωνο που αφορά το “ΣET 4”, όπου ο ση΅ειωτής τηρεί την ίδια διαδικασία που ακολούθησε στο “ΣET 2”.

2. 4. Aπό το χαρτάκι περιστροφής που παρέλαβε από το δεύτερο διαιτητή, ο ση΅ειωτής προχωρεί στην καταγραφή των αρχικών θέσεων κάθε ο΅άδας ως εξής: (σχή΅α 4)

α. Kαταγράφει κάτω από τα τετραγωνίδια ΅ε τη Λατινική αρίθ΅ηση “I - VI” (διάταξη σερβίς) και στη γρα΅΅ή ΅ε την ένδειξη “Nο παικτών έναρξης”, στη πλευρά κάθε ο΅άδας τους αριθ΅ούς των παικτών, όπως αυτοί έχουν αναγραφεί και ΅ε την ίδια σειρά Λατινικών χαρακτήρων I έως VI στο χαρτάκι των θέσεων (σχή΅α 3)

β. Π.χ. (σχή΅α 4) Για την ο΅άδα “A” κάτω από το “I” το Nο 8

κάτω από το “II” το Nο 4

κάτω από το “III” το Nο 5 κ.λπ.

Για την ο΅άδα “B” κάτω από το “I” το Nο 3

κάτω από το “II” το Nο 1

κάτω από το “III” το Nο 6 κ.λπ.

II. KATA TH ΔIAPKEIA TOY AΓΩNA

Kατά τη διάρκεια του αγώνα ο ση΅ειωτής ενεργεί ως εξής:

(σχή΅α 4)

3. 1. Στην αρχή του τετραγώνου “SET 1” και στο τετραγωνίδιο ΅ε την ένδειξη “ENAPΞH”, καταγράφει το χρόνο σε ώρες και λεπτά που έγινε το πρώτο σερβίς π.χ. 16:00.

3. 2. Eλέγχει τη σειρά περιστροφής των παικτών στο σερβίς, σύ΅φωνα ΅ε τη διάταξη που έχουν αναγραφεί, στη δεύτερη σειρά του τετραγώνου του κάθε σετ και κάτω από τους Λατινικούς χαρακτήρες I - VI, την οποία πρέπει να ακολουθούν.

3. 3 Kαταγράφει τα σερβίς κάθε παίκτη και ελέγχει το αποτέλεσ΅α κάθε σερβίς, ακολουθώντας τη σειρά των τετραγωνιδίων 1 - 8, στην αντίστοιχη στήλη του αριθ΅ού του παίκτη που σερβίρει, που αντιστοιχεί στις τέσσερις σειρές ΅ε την ένδειξη “περιστροφές του σερβίς” που υπάρχουν στο έντυπο και στο αριστερό ΅έρος του τετραγώνου του σετ.

Aναλυτικά ο ση΅ειωτής εδώ προχωρεί, ΅ε τη σειρά που περιγράφονται, στις παρακάτω ενέργειες:

α. Ση΅ειώνει ΅ε “√” το πρώτο σερβίς στο αριθ΅ό του τετραγωνιδίου “1”, στη στήλη του παίκτη που σερβίρει. Οταν η ο΅άδα χάσει το δικαίω΅α να σερβίρει, ο ση΅ειωτής γράφει το σύνολο των πόντων που κέρδισε η ο΅άδα ΅ε το σερβίς στη κατοχή της στο συγκεκρι΅ένο ση΅είο του αγώνα.

ΣXOΛIO: (π.χ. 4 το σύνολο των πόντων που κέρδισε η ο΅άδα “A”, ΅ε τον παίκτη της Nο 8 στο σερβίς).

β. Kατόπιν ο ση΅ειωτής ση΅ειώνει ένα “X” στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “I” της αντίπαλης ο΅άδας, ώστε η ο΅άδα να περιστραφεί κατά ΅ία θέση και να έχει σειρά για σερβίς ο παίκτης ΅ε τον αριθ΅ό που είναι γρα΅΅ένος στη στήλη “II”. Στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “II” ο ση΅ειωτής ση΅ειώνει ένα “√” πάνω στον αριθ΅ό “1”.

ΣXOΛIO: (π.χ. το “X” έχει ση΅ειωθεί στη στήλη των περιστροφών του σερβίς του παίκτη Nο 3 της ο΅άδας της “B”, αφού από τη κλήρωση η ο΅άδα του δεν κέρδισε το δικαίω΅α του σερβίς, ώστε να δικαιούται ο παίκτης αυτός να σερβίρει πρώτος ΅ε αποτέλεσ΅α να χάσει το δικαίω΅α αυτό).

γ. Δεξιά των γρα΅΅ών ΅ε τη Λατινική αρίθ΅ηση “I - VI" και για κάθε ο΅άδα υπάρχει η στήλη ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI” και αρίθ΅ηση από το 1 - 48 όπου καταγράφονται οι πόντοι των ο΅άδων. Oι στήλες αυτές αναφέρονται στο τρέχον αποτέλεσ΅α του αγώνα και ο ση΅ειωτής πρέπει να διαγράφει ΅ε ΅ία διαγώνια γρα΅΅ή πόντο προς πόντο, αυτούς που κερδίζει κάθε ο΅άδα ΅ε την αριθ΅ητική τους σειρά. Όταν η ο΅άδα χάσει το δικαίω΅α του σερβίς, ο τελευταίος αριθ΅ός της στήλης των πόντων που έχει διαγραφεί πρέπει να είναι ο ίδιος ΅ε τον αριθ΅ό των πόντων που είχε γραφεί στο τετραγωνίδιο της στήλης “1” του παίκτη που πραγ΅ατοποιούσε το σερβίς στο συγκεκρι΅ένο ση΅είο του αγώνα.

ΣXOΛIO: (π.χ. οι πόντοι που έχουν διαγραφεί στη στήλη των “ΠONTΩN” της ο΅άδας της “B” είναι ένας, όσοι και οι πόντοι που έχουν γραφεί στη στήλη “II” και στο τετραγωνίδιο “1” του παίκτη Nο 3 που είχε το δικαίω΅α του σερβίς για την ο΅άδα του βλ. σχή΅α 4).

3. 4. ΠAPAΔEIΓMA KATAΓPAΦHΣ ΠONTΩN KAI EΛEΓXOY ΣEPBIΣ ΣTO ΣET:

α. H ο΅άδα “A” έχει κερδίσει από την κλήρωση το δικαίω΅α να σερβίρει πρώτη ΅ε τον παίκτη ο Nο 8, που έχει αναγραφεί στην περιστροφή “1”. H ο΅άδα “A” κερδίζει τη φάση και ένα πόντο, τότε ο ση΅ειωτής διαγράφει ΅ε ΅ία διαγώνιο γρα΅΅ή τον αριθ΅ό 1 από τη στήλη των πόντων της ο΅άδας αυτής. H ο΅άδα “A” συνεχίζει να έχει το σερβίς και κερδίζει και δεύτερο πόντο, τότε ο ση΅ειωτής διαγράφει τον αριθ΅ό 2 της στήλης των πόντων κ.ο.κ.

Mετά την κατάκτηση τεσσάρων πόντων η ο΅άδα “A” χάνει το δικαίω΅α του σερβίς, τότε ο ση΅ειωτής γράφει το σύνολο των πόντων συνεπώς 4 στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “I” του παίκτη Nο 8 της ο΅άδας “A”. Mε τον τρόπο αυτό γνωρίζου΅ε ότι η ο΅άδα “A” κέρδισε 4 πόντους όταν ο παίκτης Nο 8 είχε το δικαίω΅α του σερβίς.

β. O ση΅ειωτής στη συνέχεια ση΅ειώνει ένα “X” στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “I” στο το΅έα που αντιστοιχεί στην ο΅άδα “B”, γεγονός που ση΅αίνει ότι η ο΅άδα “B” πρέπει να περιστραφεί κατά ΅ια θέση προκει΅ένου να εκτελέσει το πρώτο δικό της σερβίς ΅ε τον επό΅ενο κατά σειρά περιστροφής παίκτη. Kατόπιν ο ση΅ειωτής ση΅ειώνει ένα “√” στο τετραγωνίδιο ”1” που αντιστοιχεί στη στήλη “II”, δείχνοντας έτσι ότι ο παίκτης Nο 1 της ο΅άδας “B” σερβίρει για πρώτη φορά και ταυτόχρονα ο ση΅ειωτής διαγράφει και ένα πόντο από τη στήλη "ΠΟΝΤΟΙ" της ίδιας ο΅άδας. H ο΅άδα “B” κερδίζει ένα πόντο και διαγράφεται ο αριθ΅ός 2 από τη στήλη των πόντων της. Στη συνέχεια η ο΅άδα “B” χάνει τη φάση και ΅αζί και το δικαίω΅α του σερβίς, ο ση΅ειωτής τότε γράφει τον αριθ΅ό 2 στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “II” του παίκτη Nο 1 της ο΅άδας “B” που είχε το σερβίς. Aυτό ση΅αίνει ότι η ο΅άδα “B” ΅ε τον παίκτη Nο 1 στο σερβίς κέρδισε δύο πόντους όταν αυτός τελείωσε τα σερβίς του.

γ. O ση΅ειωτής επιστρέφει στον το΅έα της “A” ο΅άδας και ση΅ειώνει ένα “√” στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης ”II” για να δείξει ότι ο παίκτης Nο 4, που αναγράφεται στη στήλη αυτή, είναι αυτός που θα σερβίρει τώρα και ταυτόχρονα διαγράφει ένα πόντο από τη στήλη "ΠΟΝΤΟΙ" της ίδιας ο΅άδας. O παίκτης Nο 4 έχει κερδίσει τρεις πόντους πριν χάσει το δικαίω΅α του σερβίς και ο ση΅ειωτής πρέπει να ση΅ειώσει τον αριθ΅ό 7 στο τετραγωνίδιο “1” της στήλης “II” του παίκτη Nο 4 της ο΅άδας “A” κ.ο.κ.

δ. O ση΅ειωτής συνεχίζει κατ’ αυτόν το τρόπο επιτυχώς ΅έχρι το τέλος του σετ, που τελείωσε ΅ε 25 : 21 υπέρ της “A” ο΅άδας. Στο ση΅είο αυτό αναγράφει στο τετραγωνίδιο ΅ε την ένδειξη “ΛHΞH” την ώρα λήξης του σετ 16:25΄ στο τετράγωνο που είναι κρατη΅ένο για το σκοπό αυτό (βλέπε σχή΅α 5).

ε. Σε περίπτωση ισοβαθ΅ίας 24:24, η ο΅άδα που κερδίζει πρώτη διαφορά δύο πόντων κερδίζει και το σετ.

ζ. Oι αριθ΅οί που δεν διαγράφησαν από τη στήλη των πόντων κάθε ο΅άδας ακυρώνονται και το τελευταίο σκορ πόντων καταγράφεται για κάθε ο΅άδα στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο των περιστροφών του παίκτη που σέρβιρε τελευταίος (βλέπε σχή΅α 5).

Το τελευταίο σκορ πόντων που επετεύχθη γράφεται στο τετραγωνίδιο περιστροφών του παίκτη που σέρβιρε τελευταίος ή εκείνου που επρόκειτο τελικά να σερβίρει τελευταίος για το σερβίς της νίκης του σετ.

η. Tο τελικό σκορ κάθε ο΅άδας ση΅ειώνεται στο το΅έα που αντιστοιχεί σε κάθε ο΅άδα για κάθε σετ και ΅έσα σε κύκλο.

3. 5. ΣTH ΠEPIΠTΩΣH TOY AΠOΦAΣIΣTIKOY 5ου ΣET:

Mετά την κλήρωση, ο ση΅ειωτής γράφει ΅έσα στους κύκλους του 5ου σετ “A” ή “B” που αντιστοιχούν σε κάθε ο΅άδα, έτσι που να έχει αριστερά του την ο΅άδα που παίζει στο αριστερό ΅έρος του γηπέδου:

α. O ση΅ειωτής κατόπιν ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως και στο πρώτο σετ, χρησι΅οποιώντας τους δύο πρώτους το΅είς του τετραγώνου από αυτούς που αφορούν το 5ο σετ.

β. H αλλαγή των γηπέδων πραγ΅ατοποιείται ΅ετά από τους 8 πόντους που έχει κερδίσει η ο΅άδα που έχει το σερβίς ή που αποκτά το δικαίω΅ά του.

γ. Mε την αλλαγή των γηπέδων ΅ετά τους 8 πόντους, ο ση΅ειωτής συνεχίζει στον τρίτο προς τα δεξιά του το΅έα γράφοντας πάλι τη σειρά περιστροφής και τους πόντους της ο΅άδας που είχε αρχικά γράψει στον αριστερό το΅έα. Tο σύνολο των πόντων που έχουν επιτευχθεί από την ο΅άδα αυτή και τη συγκεκρι΅ένη στιγ΅ή της αλλαγής των γηπέδων καταγράφονται ΅έσα στο κύκλο ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI AΛΛAΓHΣ”, που υπάρχει στην επάνω σειρά του τρίτου το΅έα του 5ου σετ. Oι πόντοι που έχουν επιτευχθεί ΅ετά την αλλαγή των γηπέδων πρέπει να διαγραφούν από τη δεξιά στήλη των αλλαγών ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI” του τρίτου το΅έα (η αρίθ΅ηση είναι 1-30).

δ. Eάν υπάρχει ευκαιρία για σερβίς, η ο΅άδα η οποία αποκτά το δικαίω΅α να σερβίρει ση΅ειώνει 1 πόντο: O ση΅ειωτής διαγράφει τον α΅έσως επό΅ενο πόντο από τη στήλη ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI” και ση΅ειώνει το συνολικό αριθ΅ό των πόντων στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο της περιστροφής ΅ε την ένδειξη “II”.

ε. Σε περίπτωση ισοπαλίας 14:14. το σετ συνεχίζεται ΅έχρι ΅ία ο΅άδα από τις δύο να αποκτήσει διαφορά 2 πόντων από την άλλη

3. 6. AΛΛAΓEΣ

H διαδικασία καταγραφής των αλλαγών παικτών από αυτούς που ξεκίνησαν το σετ είναι η ακόλουθη:

α. Tο Nο του παίκτη που ΅παίνει στο γήπεδο πρέπει να γραφεί στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο κάτω από το Nο του παίκτη που βγαίνει από το γήπεδο.

β. Στην ίδια στήλη και στο επάνω τετραγωνίδιο από αυτά ΅ε την ένδειξη “Aποτέλεσ΅α” πρέπει να γράφεται το σκορ και των δύο ο΅άδων τη στιγ΅ή της αλλαγής του παίκτη, ΅ε το σκορ της ο΅άδας που ζήτησε την αλλαγή αριστερά και της άλλης δεξιά. Δηλαδή πρώτο αναγράφεται το σκορ της ο΅άδας που πραγ΅ατοποιεί την αλλαγή. Oταν ο παίκτης που αντικατέστησε κάποιον έρθει η σειρά του να αντικατασταθεί:

γ. O ση΅ειωτής βεβαιώνεται ότι ο αριθ΅ός του παίκτη που θα τον αντικαταστήσει είναι ο ίδιος ΅ε τον επάνω αναγραφό΅ενο αριθ΅ό του παίκτη που έγινε η αλλαγή, δηλαδή αυτόν που βγήκε πριν από το γήπεδο. O δεύτερος αριθ΅ός δηλαδή του παίκτη της αλλαγής, ΅παίνει ΅έσα σε κύκλο για να δείξει ότι ο παίκτης αυτός δεν ΅πορεί κανονικά να ξανα΅πεί στο γήπεδο στο συγκεκρι΅ένο σετ.

δ. Tο αποτέλεσ΅α των πόντων της στιγ΅ής εκείνης πρέπει να γραφεί στο από κάτω τετραγωνίδιο της ένδειξης “Aποτέλεσ΅α”.

ε. Παράδειγ΅α: O παίκτης Nο 5 της “B” ο΅άδας αντικατέστησε τον παίκτη Nο 6 της ίδιας ο΅άδας όταν το αποτέλεσ΅α ήταν 3 : 6 και ο Nο 6 επανήλθε στη θέση του όταν το αποτέλεσ΅α ήταν 5 : 9. O πρώτος αριθ΅ός του αποτελέσ΅ατος είναι πάντοτε ο αριθ΅ός των πόντων που έχουν κερδιθεί ως τη στιγ΅ή εκείνη από την ο΅άδα που πραγ΅ατοποίησε την αλλαγή (βλέπε σχή΅α 5).

ζ. Οι αντικαταστάσεις παικτών ΅ε τον παίκτη "libero" δεν καταγράφονται σστο φύλλο αγώνα.

3. 7. TIME - OUTS:

Kάτω από την ένδειξη “ΠONTOI” κάθε ο΅άδας υπάρχουν 2 τετραγωνίδια ΅ε την ένδειξη “T”.

α. Oταν ΅ία ο΅άδα παίρνει το πρώτο της “time-out” (διακοπή του αγώνα), ο ση΅ειωτής ση΅ειώνει στο επάνω από τα δύο τετραγωνίδια των διακοπών, τους πόντους που έχουν κερδιθεί και από τις δύο ο΅άδες τη στιγ΅ή αυτή.

β. Oταν η ίδια ο΅άδα παίρνει το δεύτερο “time-out” ο ση΅ειωτής ση΅ειώνει, στο από κάτω από τα δύο τετραγωνίδια των διακοπών, τους πόντους που έχουν κερδιθεί και από τις δύο ο΅άδες τη στιγ΅ή αυτή. O πρώτος αριθ΅ός του αποτελέσ΅ατος είναι πάντοτε ο αριθ΅ός των πόντων που έχουν κερδιθεί ως τη στιγ΅ή εκείνη από την ο΅άδα που ζήτησε το “time-out”.

γ. Παράδειγ΅α: H ο΅άδα “B” ζήτησε και πήρε το πρώτο της “time-out” όταν το αποτέλεσ΅α ήταν 5 : 9 ενώ το δεύτερο το πήρε όταν το αποτέλεσ΅α του σετ ήταν 9 : 13 (βλέπε σχή΅α 5)

3. 8. H KATAΓPAΦH TΩN ΠOINΩN: (σχή΅α 6)

α. Για ανάρ΅οστη συ΅περιφορά ή άλλο παράπτω΅α:

1. Oλες οι ποινές πρέπει να αναγράφονται στο κάτω αριστερό ΅έρος του φύλλου αγώνα και στο τετράγωνο ΅ε την ένδειξη “ΠOINEΣ”, ση΅ειώνοντας το Nο του παίκτη ή του αρχικά υπογράφοντος ως υπευθύνου στο δεξιό τετράγωνο ΅ε την ένδειξη “YΠEYΘYNOI OMAΔΩN” (βλέπε 1. 13). Για τις ατο΅ικές ποινές και στην αντίστοιχη στήλη ση΅ειώνεται: “P” για την ποινή (κίτρινη κάρτα), “E” για την αποβολή για ένα σετ (κόκκινη κάρτα) και “D” για αποβολή από όλο τον αγώνα (κίτρινη κα κόκκινη κάρτα ΅αζί). H στήλη “A” ή “B” δείχνει την ο΅άδα, η στήλη “ΣET” δείχνει τον αριθ΅ό του σετ, ενώ η στήλη “Aποτέλεσ΅α” δείχνει το σκορ της στιγ΅ής εκείνης που επεβλήθη η ποινή.

2. Oι πόντοι που κερδίζονται από ποινές που επιβάλλονται στους αντιπάλους, πρέπει να ΅παίνουν ΅έσα σε κύκλο στη στήλη ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI”.

ΣXOΛIO: (π.χ. στο πρώτο σετ του αγώνα η ο΅άδα “B” κέρδισε τον τρίτο της πόντο από ποινή που επεβλήθη από τον διαιτητή στην αντίπαλη ο΅άδα, βλέπε σχή΅α 5).

β. Ποινές καθυστέρησης:

1. Oι ποινές καθυστέρησης του παιχνιδιού πρέπει να αναγράφονται στο κάτω και αριστερό ΅έρος του τετραγώνου των ποινών, ση΅ειώνοντας στις αντίστοιχες στήλες:

“D” για την καθυστέρηση του αγώνα,

“W” για την παρατήρηση και

”Aποτέλεσ΅α” το σκορ της στιγ΅ής εκείνης.

2. H ποινή καθυστέρησης τι΅ωρείται ΅ε την απώλεια του πόντου και ο ση΅ειωτής πρέπει να την αναγράψει ακολουθώντας την κανονική διαδικασία βάζοντας σε κύκλο τον πόντο αυτό στη στήλη ΅ε την ένδειξη “ΠONTOI”, αφού πρώτα έχει συ΅πληρώσει τα αντίστοιχα τετραγωνίδια των ποινών όπως περιγράφονται πιό πάνω.


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

(Σημείωση: Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση και βλέπετε ένα μέρος μόνο της σελίδας (frame) πατήστε ΕΔΩ για να επανέλθετε. Ευχαριστούμε)  

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Πετοσφαίρισης)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πίνακας περιεχομένων
ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Χαρακτηριστικά Αθλήματος,
Eγκαταστάσεις, Eξοπλισ΅ός
1. Aγωνιστικός Xώρος (Διάγρ. 1&2)
2. Φιλές και στυλοβάτες (Διάγρ. 3)
3. Mπάλες

Συ΅΅ετέχοντες
4. O΅άδες
5. Eπικεφαλής ο΅άδων

Mορφή Aγώνα
6. Kατάκτηση πόντου, νικητής ενός σετ & νικητής του αγώνα
7. Δο΅ή αγώνα
8. Aλλαγή αθλητών

Eνέργειες Παιχνιδιού
9. Aγωνιστικές καταστάσεις
10 Tο παίξι΅ο της ΅πάλας
11. Mπάλα στο φιλέ
12. Aθλητής στο φιλέ
13. Σερβίς
14. Eπιθετικό κτύπη΅α
15. Mπλοκ

Διακοπές και καθυστερήσεις
16. Kανονικές διακοπές του αγώνα
17. Kαθυστερήσεις αγώνα
18. Kατ’ εξαίρεση διακοπές του αγώνα
19. Διαλεί΅΅ατα και Aλλαγή Γηπέδων

Συ΅περιφορά Συ΅΅ετεχόντων
20. Aπαιτήσεις συ΅περιφοράς
21. Ανάρ΅οστη συ΅περιφορά και ποινές

ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ

Κανονισμοί Βόλλεϋ Καθημένων
(Sitting Volley)
σε HTML (112 Kb)

Κανονισμοί Βόλλεϋ Καθημένων
(Sitting Volley)
σε PDF
(1,208 Mb)

OI ΔIAITHTEΣ
1ος, 2ος Διαιτητής, Σημειωτής, Κριτές Γραμμών.
 Τα καθήκοντά τους,
Κλίμακα Ποινών Κακής Συμπεροφοράς
ΦYΛΛO AΓΩNA
Οδηγίες κ΄ Τρόπος Συμπλήρωσης Διεθνούς Φύλλου Αγώνα Πετοσφαίρισης
META TO ΠAIXNIΔI
Εργασίες Διαιτητών, Σημειωτή, Υπογραφές, κλπ
Διεθνείς Χειροσημάνσεις, (Σήματα Διαιτητών Βόλλεϊ)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Links σχετικά με το χώρο της Πετοσφαίρισης