.

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ



Ίσως η πρώτη ματιά να μην προσδιορίζει επακριβώς το μέγεθος της σχέσης των δύο αυτών φαινομένων, ίσως πάλι για πολλούς να φαίνονται ως δύο μη σχετικές μεταξύ τους καταστάσεις, η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δηλαδή οι αυξημένες ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης βίντεο και βιντεοπαιχνιδιών οδηγούν στην αύξηση βάρους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο για την παχυσαρκία διεθνές περιοδικό (Int.J.Obesity 2003) και ουσιαστικά επιβεβαιώνει και
kids watching tv and eating junk foodένα πλήθος άλλων ερευνών που δείχνουν λίγο-πολύ το ίδιο : όσο περισσότερο καθόμαστε τόσο περισσότερο βάρος έχουμε. Συγκεκριμένα η προαναφερθείσα μελέτη έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 4 ετών που βλέπουν 2.4 ώρες / μέρα τηλεόραση προσλαμβάνουν 1600 θερμίδες / μέρα, ενώ αυτά που βλέπουν 1.1 ώρες / μέρα παίρνουν 1486 θερμίδες / μέρα. Με άλλα λόγια τα πιο τηλεορασιόπληκτα παιδιά θα ζυγίζουν 5-6 κιλά περισσότερο από τα άλλα μέσα σε ένα χρόνο. Φαντασθείτε δηλαδή αν η κατάσταση αυτή γίνει συνήθεια πόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι και παχύσαρκοι ενήλικες ?
Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως και το δυστύχημα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν προσφέρει επαρκώς αποτελεσματικές λύσεις. Η αποτυχημένη προσέγγιση καθρεπτίζεται στις επιδημικές διαστάσεις που τείνει να λάβει σήμερα το φαινόμενο της ενήλικης παχυσαρκίας όπου τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αύξηση των παχύσαρκων κατά 75%. Είναι κοινός τόπος πια σήμερα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τις ρίζες του, δηλαδή από την παιδική ηλικία.

Προεκτείνοντας τη σχέση τηλεόρασης – παιδικής παχυσαρκίας αναφέρω και αυτό : Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι τα παιδιά που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση είναι περισσότερο παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν έχουν. Η παρουσία της τηλεόρασης σχετίζεται τόσο με τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας όσο και με την επιρροή της διαφήμισης. Επίσης στην έρευνά τους τονίζεται ότι απομάκρυνση της τηλεόρασης από το υπνοδωμάτιο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο υπεραπλούστευσης ενός φαινομένου που πιθανόν ακόμα να μην γνωρίζουμε όλες του τις πτυχές μπορούμε να πούμε :
 
Καθιστική ζωή (TV) > πολύ φαγητό > παχυσαρκία
 
Που βρίσκεται όμως το μυστικό της αντιμετώπισης ?
Μέσα στην οικογένεια. Οι ίδιοι οι γονείς κρατούν το κλειδί της επιτυχίας και οι πλειονότητά τους δεν το γνωρίζει. Αντιθέτως αναζητώντας το «άλλοθι» τους προφασίζονται την έλλειψη πάρκων, μυθοποιούν την κούραση από τη δουλειά τους που δεν τους αφήνει ελεύθερο χρόνο και επιδίδονται σε αίολες καταγγελίες κατά ταχυφαγείων, κυλικείων κα. Μπορεί να μην υπάρχει πάρκο απέναντι από το διαμέρισμά μας, αλλά υπάρχει σε απόσταση ενός τετάρτου. Αλλά ποιος ανεβαίνει στο αυτοκίνητο τώρα για να πάει στο πάρκο και να ψυχαγωγήσει τα παιδιά. Μας έρχεται πιο εύκολο να τους αγοράσουμε ένα playstation και να τα βυθίσουμε να ζούνε την τρισδιάστατη πραγματικότητα μέσα από έναν υπολογιστή κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους. Αμ το άλλο, φταίνε τα φαστφουντάδικα γιατί τα φαγητά είναι πολύ νόστιμα και τα παιδιά δεν μπορούν να αντισταθούν, ή τα κυλικεία που η ποικιλία των προσφερόμενων τροφίμων εξαντλείται σε πατατάκια και σοκολάτες. Όχι πως δεν ευθύνονται και αυτές οι καταστάσεις βέβαια, ευθύνονται και με το παραπάνω, αλλά αυτό θα είναι τι αντικείμενο ενός άλλου άρθρου. Οι γονείς φταίνε που δεν ετοιμάζουν ένα σπιτικό φαγητό, που δεν έχουν μάθει να τρώνε παραδοσιακά όλοι μαζί στο τραπέζι, που δεν βρίσουν το χρόνο να ετοιμάσουν μία σπιτική τυρόπιτα για να πάρει το παιδί στο σχολείο και έναν ολόκληρο κατάλογο πραγμάτων που θα’πρεπε να κάνουν και δεν κάνουν.

Το αποτέλεσμα : κάθε φθινόπωρο οι γονείς να επισκέπτονται διαιτολόγους για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία των παιδιών τους. Είναι γνωστό πως για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα πρέπει τόσο το παιδί όσο και οι γονείς να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι θα πρέπει να μάθει και ο ίδιος ο γονιός να συμπεριφέρεται διατροφικά σωστά και ο τρόπος ζωής αυτός να βιωθεί και στο παιδί. Ζούμε σε μια εποχή που όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, με το τηλεκοντρόλ αλλάζουμε κανάλι, με το ασανσέρ ανεβαίνουμε ορόφους, με το αυτοκίνητο κινούμαστε. Έτσι όπως πάμε σε λίγο καιρό θα μηδενίσουμε τις δραστηριότητές μας και μόνο θα τρώμε. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε λίγο κίνηση στη μέρα μας, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, γιατί μέσα από αυτή την αλλαγή μπορούμε να εμποδίσουμε την μετάλλαξή μας από ανθρώπους - κυνηγούς σε τηλεκατευθυνόμενα όντα.

(Πηγή: http://www.iator.gr)
 

Turn off the TV, lose weight
 


Too much television can make children fat

Scientists may have discovered the easiest way to avoid getting fat - simply switch off the television.

Researchers from Stanford University, USA, have found that children are less likely to put on weight if they stop watching television.

Simply reaching for the off switch seems to be good enough, the children did not need to change their diet or increase the amount they exercise.

The study of 192 chidren aged eight and nine found that those who cut the number of hours spent watching television gained nearly two pounds (0.91 kg) less over a one-year period than those who did not change their television diet.

Lead researcher and paediatrician Dr Thomas Robinson said the findings are important because they show that weight loss can be attributed to solely a reduction in television viewing and not any other activity.

He said: "One of the things that makes this study unique was that it focused specifically on reducing TV, videotape and video-game viewing without promoting any other activities as substitutes."

Obesity rates have jumped

On average, American children spend more than four hours per day watching television and videos or playing video games, and rates of childhood obesity have doubled over the past 20 years.

In the study, presented this week to the Paediatric Academic Societies' annual meeting in San Francisco, the researchers persuaded about 100 of the students to reduce their television viewing by up to one-third.

Children watching fewer hours of television showed a significantly smaller increase in waist size and had less body fat than other students who continued their normal television viewing, even though neither group ate a special diet or took part in any extra exercise.

Dr Robinson said one explanation for the weight loss could be the children unglued from the television may simply have been moving around more and burning off calories.

Another reason might be due to eating fewer meals in front of the television.

Some studies have suggested that eating in front of the TV encourages people to eat more.


Δείτε το παραπάνω άρθρο σε αυτόματη μετάφραση:

Κλείστε την TV, χάστε βάρος
 


 

Πάρα πολλή τηλεόραση μπορεί να κάνει παχύσαρκα τα παιδιά

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τον ευκολότερο τρόπο να αποφύγετε το πάχος - απλά σβήστε την τηλεόραση.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ΗΠΑ, έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος εάν σταματούν την τηλεόραση.

Απλά η ιδέα στο κλείσιμο του διακόπτη φαίνεται να είναι αρκετά καλή, ώστε να μην χρειάζεται τα παιδιά να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να αυξήσουν το ποσό άσκησής τους.

Η μελέτη 192 ηλικίας οκτώ και εννέα διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκοψαν τον αριθμό ξοδευμένης ώρες τηλεόρασης προσοχής κερδισμένο σχεδόν δύο λίβρες (0,91 κλ) λιγότερο κατά τη διάρκεια μιας ενός έτους περιόδου από εκείνοι που δεν άλλαξαν την τηλεοπτική διατροφή τους.

Ο ερευνητής και ο παιδίατρος μολύβδου ο Δρ Thomas Robinson είπαν ότι τα συμπεράσματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αποδοθεί απλώς σε μια μείωση της τηλεοπτικής εξέτασης και όχι οποιασδήποτε άλλησδήποτε δραστηριότητας.

Είπε: "Ένα από τα πράγματα που καθιστά αυτήν την μελέτη μοναδική ήταν ότι εστίασε συγκεκριμένα στη μείωση της εξέτασης TV, μαγνητοταινιών και video-game χωρίς προώθηση οποιωνδήποτε άλλωνδήποτε δραστηριοτήτων ως υποκατάστατα."

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν ανέβει

Κατά μέσον όρο, τα αμερικανικά παιδιά περνούν περισσότερο από τέσσερις ώρες ανά την τηλεόραση προσοχής ημέρας και τα βίντεο ή παίζοντας τηλεοπτικά παιχνίδια, και τα ποσοστά παχυσαρκίας παιδικής ηλικίας έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών.

Στη μελέτη, παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα στην ετήσια συνεδρίαση των παιδιατρικών ακαδημαϊκών κοινωνιών στο Σαν Φρανσίσκο, οι ερευνητές που πείστηκαν για 100 των σπουδαστών για να μειώσουν την τηλεοπτική εξέτασή τους από μέχρι το ένα τρίτο.

Τα παιδιά που προσέχουν λιγότερες ώρες της τηλεόρασης παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση στο μέγεθος μέσης και είχαν το λιγότερο λίπος σωμάτων από άλλους σπουδαστές που συνέχισαν την κανονική τηλεοπτική εξέτασή τους, ακόμα κι αν ούτε η ομάδα δεν έφαγε μια ειδική διατροφή ή συμμετείχε σε οποιαδήποτε πρόσθετη άσκηση.

Ο Δρ Robinson είπε ότι μια εξήγηση για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι τα παιδιά από την τηλεόραση μπορεί απλά περίπου περισσότερους και από τις θερμίδες.

Ένας άλλος λόγος να οφείλεται στην κατανάλωση λιγότερων γευμάτων μπροστά από την τηλεόραση.

Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση μπροστά από την TV ενθαρρύνει τους ανθρώπους για να φάει περισσότερων
 

(Πηγή: http://news.bbc.co.uk)

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης

ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.

ΣΧΟΛΙΚΗ Φ.Α.
Γιατί η Φ.Α. στην Ελλάδα τείνει να μετατραπεί από μέσο σωματικής άσκησης σε μέσο θεωρητικής μάθησης
Ιστορική Ανασκόπηση της Φυσικής Αγωγής στην Ελληνική Εκπαίδευση
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή
Οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος να γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν
Η Φυσική Αγωγή Σή΅ερα
Η συμβολή της Φυσικής Αγωγής στην αυτοπραγμάτωση του ατόμου
Η Φ.Α. στο Γυμνάσιο
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών
ΑΘΛ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Παρατήρηση Μοντέλου και Μάθηση Κινητικών Δεξιοτήτων
ΣΩΣΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Προπόνηση Δύναμης
Πλήρης Αναπνοή
Εκγύμναση Κοιλιακών
Εκγύμναση Ραχιαίων
Ασκήσεις στη θάλασσα
Λάθη στην Εκγύμναση
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & Φ.Α.
Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών στη Φυσική Αγωγή
Πολυδωρόπουλος Κων/νος, Κάμτσιος Σπυρίδων.
Οι Νέες Τεχνολογίες και η Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής
Απόστολος Σίσκος & Παναγιώτης Αντωνίου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πλήρεις τροφές, Βιταμίνες
Πυραμίδα τροφίμων, Γενικές αρχές
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η Παιδική παχυσαρκία
Ο ρόλος του Καθ. Φ. Α.
Παιδική παχυσαρκία και TV
ΑΝΑΛΥΤ. ΠΡΟΓΡ. Φ.Α.
Σεπτέμβρης του 2011 τα νέα αναλυτικά προγράμματα
Φυσική Αγωγή - Αναλυτικά Προγράμματα, Γουναρίδης Χ.
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή
Ανάγκη αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων Φ.Α.
H Διαθεματική Μέθοδος Διδασκαλίας
ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, Φυσιολογία
English-Greek Medical Glossary (Muscles) - Αγγλο-ελληνικό λεξιλόγιο ιατρικών όρων (μυϊκό σύστημα)
Ο Σαμψών, Ο Πύρρος και το μυικό σύστημα
Η βιολογική μηχανή που λέγεται μυς
Το λογιστήριο του σώματος
Η φυσιολογία και οι συναφείς επιστήμες
Αερόμπικ
Παχυσαρκία (1)
Παχυσαρκία (2)
ΑΣΚΗΣΗ κ' ΥΓΕΙΑ
Συμβολή της Σχολ. Φ.Α.
Φ.Α. κ΄ "Δια Βίου Ασκηση"
Αεροβική Γυμναστική
Αερόβια Ασκηση
Σύγχρονος Ανθρωπος κ΄ Ασκηση
Φυσική αγωγή και οστική πυκνότητα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προτάσεις Γραφείου Φ.Α. Β'Αθήνας
Ελληνικός Αθλητισμός – Ώρα Μηδέν
(Προτάσεις Προέδρου ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή)
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
Αξίες του Ολυμπισμού
---------------------------
ΔΕΙΚΤΕΣ του ΟΟΣΑ
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2003 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2004 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2005 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2006 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2007 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2008 (στα Ελληνικά)
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2009 (στα Ελληνικά)
Επίσης στα Αγγλικά
:
Education at a Glance 2010
Education at a Glance 2009
Education at a Glance 2008
Education at a Glance 2007
Education at a Glance 2006
---------------------------
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτώχεια Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης
(
Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας)
Οικονομική διάσταση της παιδείας στην Eλλάδα
Είδη Ευφυίας
Έρευνα: Οι μαθητές διψούν για ελεύθερο χρόνο
Οδηγός επιβίωσης στην τάξη για το νέο εκπαιδευτικό
Εμπόδια κ΄δυσκολίες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Α/θμιας
Κοινωνιολογικές διαστάσεις της σχολικής αποτυχίας
---------------------------
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διαθε΅ατικότητα και Ευέλικτη Ζώνη, Σ. Αλαχιώτης
Τί είναι η Διαθεματικότητα;, Λόγοι μετάβασης στη νέα διδακτική πρακτική, Παράδειγμα «διαθεματικής» διδασκαλίας, Τι είναι η μέθοδος Project και πώς εφαρμόζεται
Θεμελίωση, στοχοθεσία και διαθεματικότητα στο νέο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση, Γ. Γρόλλιος
Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και η σύγχυση γύρω από τη διαθεματικότητα, Γ. Γρόλλιος
Η «Διαθεματικότητα» στην Εκπαίδευση:
Μπορούν να αλλάξουν το σχολείο τα ΔΕΠΣΣ και η Ευέλικτη Ζώνη
αν δεν καταργηθούν οι εξετάσεις και οι βαθμοί;
Η Διαθε΅ατική Προσέγγιση στη Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής.
 Δρ. Δη΅ήτρης Μυλώσης
---------------------------
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ναι ή όχι στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών; Ιάκωβος Γ. Μπριλής, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ
ΠΟΝΗΜΑΤΑ:
Δρ.Ολγα Βασιλειάδου
Δρ.Νικόλαος Τριπόδης