.

η διαδρομή σου: www.fa3.gr ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Η Φ.Α. στα Κοινοβούλια

Pál Schmitt, πρώην χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτής.
Εισηγητής της Αιτιολογικής Εκθεσης του Ψηφίσματος της 13ης Νοεμβρίου 2007.

 

Προσωπική άποψη: Pál Schmitt, πρώην χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτής

Αθλητισμός - 01-06-2007 - 11:07 
Δυο όψεις του Pál Schmitt, μία με κουστούμι και μία με στολή ξιφασκίας

Pál Schmitt: από την πίστα της ξιφασκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πολλοί μπορεί να εκπλαγούν με την πληθώρα αθλητικών ταλέντων που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο. Στη νέα μας σειρά ("Προσωπική άποψη"), η "Πρώτη Σελίδα" παίρνει συνέντευξη από ευρωβουλευτές που έχουν διακριθεί σε τομείς εκτός πολιτικής. Μια ματιά στον Pál Schmitt, που υπήρξε χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και είναι σήμερα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.

Οι αθλητικές ικανότητες και η επιτυχία στην πολιτική δεν είναι ασύνδετα πράγματα. Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Pál Schmitt από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών αποτελεί ζωντανή απόδειξη. Χρυσός ολυμπιονίκης (1968, 1972) και παγκόσμιος πρωταθλητής στην ξιφασκία (1970, 1971), πρεσβευτής της χώρας του στην Ισπανία και την Ελβετία, με τρία παιδιά και έξι εγγόνια, ο Pál Schmitt δεν είναι ένας απλός πολιτικός.
 
Κ. Schmitt, είστε πρώην ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην ξιφασκία και μάλιστα ο μόνος ολυμπιονίκης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς βρεθήκατε από την ξιφασκία στην πολιτική;
 
Παράλληλα με την αθλητική μου καριέρα, έκανα οικονομικές σπουδές και έμαθα ξένες γλώσσες. Θα ήταν για μένα αδιανόητο να γίνω εκείνη την εποχή ευρωβουλευτής, καθώς ήμουν αθλητής σε μια χώρα που βρισκόταν σε ολοκληρωτικό μονοκομματικό καθεστώς κομμουνισμού. Δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε εκείνη την περίοδο την επικράτηση ενός δημοκρατικού συστήματος και την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. 
 
Είστε πρόεδρος της ουγγρικής ολυμπιακής επιτροπής εδώ και 18 χρόνια και μέλος της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής εδώ και 23 χρόνια. Πέρα από αυτό, ως αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας συντάσσετε μια έκθεση για το ρόλο της άθλησης στην εκπαίδευση. Ποιες από τις αξίες που ενστερνιστήκατε ως πρωταθλητής στην ξιφασκία, θεωρείτε χρήσιμες και για την εργασία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
 
Πρώτα απ' όλα, ως αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας θα ήθελα να εκφράσω πόσο σημαντικό είναι το να βελτιωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι η βάση μιας κοινωνίας που βασίζεται στη γνώση.
 
Η αθλητική μου καριέρα με βοήθησε να αποκτήσω δεξιότητες που δύσκολα αποκτώνται αλλού. Τα αθλήματα σού μαθαίνουν πώς να αυτοσυγκεντρώνεσαι, πώς να αντιμετωπίζεις τη μονοτονία, πώς να δημιουργείς ομαδικό πνεύμα, πώς να σέβεσαι τους κανόνες, αλλά και πώς να αντέχεις τον πόνο και την εξάντληση. Στα σπορ οφείλω το ότι στα 65 μου μπορώ να εργάζομαι σκληρά.
 
Ορισμένα χαρακτηριστικά του αθλητή σε κάνουν επίσης να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους 784 ευρωβουλευτές. Η συχνή "προπόνηση" και η πρόληψη σε βοηθούν για παράδειγμα να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς πχ για μια συζήτηση ή παρουσίαση πρότασης ψηφίσματος.
 
Είστε επίσης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κροατία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση για την Κροατία και φαίνεται ότι έχετε ακόμη ένα με δυο χρόνια αρκετής δουλειάς μπροστά σας πριν ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς βλέπετε την επερχόμενη ένταξη της Κροατίας;
 
Η Κροατία τα πάει καλά, έχει σταθερά καλές επιδόσεις από τη στιγμή που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως από το θέμα της ένταξης της Τουρκίας. Η χώρα δεν θα αποτελέσει βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην ικανότητα αυτής να απορροφήσει νέα κράτη μέλη, καθώς τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκων τής Κροατίας έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη βάσει δεικτών σε σχέση με χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου της Ουγγαρίας, αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
 
Αν υιοθετήσουμε το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης μέχρι το 2008, τότε κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια πιθανότητα να ενταχθεί η Κροατία στην Ένωση το 2009 και να συμμετάσχει στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλιώς νομίζω ότι το 2010 είναι σενάριο πιο ρεαλιστικό.
 
Έχουν περάσει τρία χρόνια από την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι πιστεύετε ότι έχετε πετύχει ως ευρωβουλευτής αυτά τα τρία χρόνια; Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε στο μέλλον;
 
Όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστέψαμε ότι θα την πλουτίσουμε χάρη στη γλώσσα, τις επιστήμες, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, κάτι που έχει εν μέρει πραγματοποιηθεί.
 
Λυπάμαι μόνο που δεν ήμασταν τόσο πετυχημένοι στον οικονομικό τομέα. Οι οικονομικοί δείκτες της Ουγγαρίας είναι χαμηλότεροι από αυτούς των χωρών με τις οποίες εντάχθηκε η Ουγγαρία στην Ένωση το 2004, αν και πριν ήμασταν μπροστά από τις υπόλοιπες εννιά χώρες. Αξίζει να αναφερθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος, ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμός (9%) και η μεγάλη ανεργία ιδιαίτερα στους νέους. Λυπάμαι επίσης που η ένταξη της Ουγγαρίας στην ευρωζώνη φαίνεται να αναβάλλεται όλο και περισσότερο.
 
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια που έχει λάβει η Ουγγαρία για την περίοδο 2007-2013, μέσω προγραμμάτων σύγκλισης και ανάπτυξης.
Αναφ. : 20070531STO07250

(Πηγή: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20070531STO07250+0+DOC+XML+V0//EL )
 


Pál Schmitt

From Wikipedia, the free encyclopedia

 
The native form of this personal name is Schmitt Pál. This article uses the Western name order.

Pál Schmitt (born 13 May 1942 in Budapest) is a Hungarian politician and Member of the European Parliament with the Fidesz – Hungarian Civic Union, Member of the Bureau of the European People's Party and is vice-chair of the European Parliament's Committee on Culture and Education. He is the current Speaker of the National Assembly of Hungary from 14 May 2010.

Schmitt chairs the Delegation to the EU-Croatia Joint Parliamentary Committee. On July 14, 2009 he was elected one of the 14 Vice-Presidents of the European Parliament.

He is also a sportsman, won team épée gold medal at the Games of the XIX. Olympiad in Mexico (1968) and the XX. Olympiad in Munich (1972). He is the Chief of Protocol of the International Olympic Committee (IOC) and presided the World Olympians Association between 1999 and 20077.

edit] Education

[edit] Career

Περισσότερα...


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Προηγούμενη σελίδαα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης
14444444

1

Φ.Α. & Κοινοβούλια
(Ελληνική κ΄Ευρωπαϊκή Βουλή)

Φ.Α. & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ στην ΕΚΠ/ΣΗ
Εισαγωγή
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007
Αιτιολογική Εκθεση από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας.
Εισηγητής: Pal Schmitt
Συζήτηση της έκθεσης του Pal Schmitt στην Ευρωβουλή με θέμα:
Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση.
Pal Schmitt: Ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης
Αναλυτικά στο site της Ευρωβουλής:
-Άρθρο: "Οι Δέκα Εντολές του Κοινοβουλίου κατά της παχυσαρκίας"
-Φάκελος: "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!"
-Συνέντευξη του Pál Schmitt, πρώην χρυσού ολυμπιονίκη στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτή
-Ιστοσελίδα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας
-Άρθρο: "Αυξάνονται οι ανησυχίες για την παχυσαρκία στην Ευρώπη"
Γνωμοδότηση "Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων"
Συντάκτρια γνωμοδότησης: Ευαγγελία Τζαμπάζη

(Ευρωβουλευτής)
Γνωμοδότηση "Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων".
Συντάκτρια γνωμοδότησης: Christa Prets (Ευρωβουλευτής)
Η δράση της ΕΕ στο πεδίο της εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού για την αξιοποίηση των επιτευγμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού (EYES) 2004
Η διαδρομή του θέματος (δυστυχώς, μόνο στα Αγγλικά)
Δόθηκε η εκκίνηση σε μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του αθλητισμού,
14-05-2008, Συντάκτης Εκθεσης Επιτροπής: Mανώλης Mαυρομμάτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
(7/1/2008), Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασ. Κεγκέρογλου σχετικά με το «ρόλο του αθλητισμού στην εκπαίδευση» (ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου) και Απάντηση του Υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη στην ερώτηση
(29/2/2008), Καραμανλής, Παπανδρέου για την εκπαίδευση στη Βουλή (Δαπάνες, Σύστημα εξετάσεων, Φροντιστήρια, Υποδομές, Μεταθέσεις-Διορισμούς κ.λπ.)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ κ' ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό - συζήτηση εξαιτίας της έκθεσης του κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.
ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία"
Ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία
Πράσινο βιβλίο για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόγραμμα για τη διά βίου μάθηση 2007-2013
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη και τον αθλητισμό (1 Δεκεμβρίου 2005)
Οι Δέκα Εντολές του Κοινοβουλίου κατά της παχυσαρκίας (Δημόσια υγεία - 09-02-2007)

Φ.Α. & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝΤΑΣ...
Ενίσχυση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία
 
16ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή,
Εισηγήσεις αρμοδίων επιτροπών του ΥΠΕΠΘ για την αναμόρφωση του μαθήματος της Φ.Α.

 

Φ.Α. & UNESCO

Φ.Α. & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Υπεγράφη η συμφωνία -μεταξύ UNESCO και Υφυπ. Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη- για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τη Γυναίκα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.