.

η διαδρομή σου: www.fa3.gr ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Πρόγρα΅΅α σπουδών Φ.Α. στα ολοή΅ερα δη΅οτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν ΅ε Ενιαίο Ανα΅ορφω΅ένο Εκπαιδευτικό Πρόγρα΅΅α (ΕΑΕΠ)

 

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1139

28 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ - ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγρ/τος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ)

για το Δημοτικό
για το Γυμνάσιο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φ. Α.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ)

Α'-Β' Δημοτικού
Γ'-Δ' Δημοτικού,
Ε'-ΣΤ' Δημοτικού
ΕΑΕΠ:
Ολοή΅ερα δη΅οτικά σχολεία ΅ε Ενιαίο Ανα΅ορφω΅ένο Εκπαιδευτικό Πρόγρα΅΅α
Α' Γυμνασίου
Β' Γυμνασίου
Γ' Γυμνασίου

Γυμν. κ΄Λύκειο (2016-17)

Λυκείου
(από το 1990 και εκτός ΔΕΠΠΣ)
Λυκείου (2015)

ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ μαζί


Αριθ΅.: Φ. 12/879/88413 /Γ1

Διδασκαλία πρόγρα΅΅α σπουδών των νέων διδακτικών αντικει΅ένων που θα εισαχθούν στα ολοή΅ερα δη΅οτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν ΅ε Ενιαίο Ανα΅ορφω΅ένο Εκπαιδευτικό Πρόγρα΅΅α (ΕΑΕΠ) επανεξέταση & επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγρα΅΅άτων και οδηγιών για τα διδακτικά αντικεί΅ενα του ολοή΅ερου προγρά΅΅ατος.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
Την παρ. 11 του άρθρου 4 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167, τ. Α΄), «∆ο΅ή και λειτουργία της Πρωτοβάθ΅ιας και ∆ευτεροβάθ΅ιας Εκπαίδευσης και άλλες ∆ιατάξεις», όπως αυτή τροποποιήθηκε ΅ε την παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 2525/97 (ΦΕΚ 188, τ. Α΄), «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των αποφοίτων του στην Τριτοβάθ΅ια Εκπαίδευση, αξιολό γηση του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις».
Το εδάφιο γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167, τ. Α΄), «∆ο΅ή και λειτουργία της Πρωτοβάθ΅ιας και ∆ευτεροβάθ΅ιας Εκπαίδευσης και άλλες ∆ιατάξεις».
Την παρ. 5 του άρθρου 4 του Ν. 2525/97 (ΦΕΚ 188, τ. Α΄), «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των αποφοίτων του στην Τριτοβάθ΅ια Εκπαίδευση, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις».
Την παρ. 1 του άρθρου 10 του Π.∆ 201/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α΄), «οργάνωση και λειτουργία δη΅οτικών σχολείων».
Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νο΅οθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε ΅ε το άρθρο πρώτο του Π.∆. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄).
6. Την ΅ε αριθ΅. Φ.12/620/61531/Γ1/31−5−2010, (ΦΕΚ 804,
τ. Β΄/9−6−2010) Απόφαση του Υπ. Π∆ΒΜΘ ΅ε θέ΅α: « Ωρολόγια Προγρά΅΅ατα δη΅οτικών σχολείων ΅ε ενιαίο ανα΅ορφω΅ένο εκπαιδευτικό πρόγρα΅΅α».
Τις διατάξεις της ΅ε αριθ΅. 1120/Η/7−1−2010 Απόφασης (ΦΕΚ 1/τ.Β΄/8−1−2010) περί «καθορισ΅ού αρ΅οδιοτήτων Υφυπουργών του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευ΅άτων».
Τις 18/2010 και 19/2010 Πράξεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Το γεγονός της επανεξέτασης και επικαιροποίησης των Αναλυτικών Προγρα΅΅άτων και οδηγιών για τα διδακτικά αντικεί΅ενα του ολοή΅ερου προγρά΅΅ατος, καθώς και των αντίστοιχων νέων που έχουν εισαχθεί στα ολοή΅ερα δη΅οτικά σχολεία τα οποία θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2010−2011 ΅ε ενιαίο ανα΅ορφω΅ένο εκπαιδευτικό πρόγρα΅΅α.
Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισ΅ού, αποφασίζου΅ε:
 

’ρθρο 1 ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Γενικός σκοπός
.......


’ρθρο 4.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΑΕΠ


∆ιατηρείται το βασικό πλαίσιο του ΅αθή΅ατος όπως καθορίζεται στο ∆.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής (Υ.Α. 21072β/Γ2, ΦΕΚ 304 τ. Β/13−3−2003, σελ. 4281 4306) στο γενικό σκοπό και τους στόχους ψυχοκινητικού, συναισθη΅ατικού και γνωστικού το΅έα. Τα βιβλία Φυσικής Αγωγής για το δη΅οτικό σχολείο αποτελούν το βασικό οδηγό διδασκαλίας του ΅αθή΅ατος της Φυσικής Αγωγής.

Α) Υποχρεωτικό πρόγρα΅΅α (8.10 – 14.00)
Στο ανα΅ορφω΅ένο ενιαίο ωρολόγιο πρόγρα΅΅α η κατανο΅ή των ωρών της Φυσικής Αγωγής έχει ως εξής:
 

ΤΑΞΕΙΣ

Α΄

Β΄

Γ

Δ΄

Ε΄

ΣΤ΄

ΩΡΕΣ

4

4

4

4

2

2

Η κατανο΅ή των ωρών στο ωρολόγιο πρόγρα΅΅α Φυσικής Αγωγής ανά θε΅ατική ενότητα στην Ε΄ και Στ΄ τάξη δεν αλλάζει.
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και ∆΄ η ΅ια (1) διδακτική ώρα της Φυσικής Αγωγής στο εβδο΅αδιαίο πρόγρα΅΅α, θα διατίθεται στους Χορούς (Φ.Ε.Κ. 804/9−9−2010). Ο χορός, ιδιαίτερα στις ΅ικρές ηλικίες, βοηθά στην ανάπτυξη του ρυθ΅ικού αισθητηρίου και της ρυθ΅ικής ικανότητας, ΅ε αποτέλεσ΅α να διευκολύνεται ο κινητικός συντονισ΅ός και η γενικότερη κινητική ανάπτυξη των ΅αθητών.
Οι υπάρχουσες θε΅ατικές ενότητες των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και της Μουσικοκινητικής Αγωγής ΅εταφέρονται από το ισχύον ΑΠΣ στην ώρα που διατίθεται στους Χορούς κι έτσι διευρύνεται η ενότητα και ως προς το χρόνο αλλά και ως προ το περιεχό΅ενο.

 

1. ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΟΡΟΙ

Σκοπός−Γενικές κατευθύνσεις

Σκοπός του χορού στην πρωτοβάθ΅ια εκπαίδευση είναι η ανάπτυξη του ψυχοκινητικού το΅έα του παιδιού, της αισθητικής του εκτί΅ησης, της προσωπικότητας και της κοινωνικής του συ΅περιφοράς.
Με βάση την ταξινό΅ηση του ψυχοκινητικού το΅έα, η ψυχοκινητική ανάπτυξη ολοκληρώνεται ΅ε την κατάκτηση της ΅η λεκτικής επικοινωνίας, που επιτυγχάνεται ΅έσα από την ανάπτυξη της εκφραστικής και ερ΅ηνευτικής κίνησης. Η ερ΅ηνευτική κίνηση περιλα΅βάνει την αισθητική και δη΅ιουργική κίνηση και συνδέεται ά΅εσα ΅ε το χορό (Φυσική Αγωγή Α΄ & Β΄ δη΅οτικού, Βιβλίο Εκπαιδευτικού, σ. 34 39).
Ο χορός εντάσσεται συχνά σε προγρά΅΅ατα Φυσικής Αγωγής, απαλλαγ΅ένος από την απαίτηση για τεχνική αρτιότητα, ΅ε στόχο να αναπτύξει τις εκφραστικές, ερ΅ηνευτικές και δη΅ιουργικές ικανότητες των ΅αθητών. Επίσης, ο χορός αναπτύσσει και διευρύνει την αισθητική των ΅αθητών και τους φέρνει σε επαφή ΅ε ποικίλα πολιτιστικά ιδιώ΅ατα του ελληνικού χώρου, αλλά και άλλων χωρών. Κοινό ση΅είο των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και της Μουσικοκινητικής Αγωγής είναι ότι και τα δύο αντικεί΅ενα βασίζονται στην ενότητα ΅ουσικής, λόγου και κίνησης.

Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός αποτελεί ένα ενιαίο τρίπτυχο ΅ουσικής, λόγου και κίνησης.

Η ΅ουσικοκινητική αγωγή στοχεύει:

·      Στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ΅αθητή,

·      Στην αισθητική καλλιέργειά του και

·      Στην ανάπτυξη των δη΅ιουργικών κι εκφραστικών ικανοτήτων.

Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται ΅ε την ε΅πλοκή του ΅αθητή/τριας σε δραστηριότητες οι οποίες ε΅πλέκουν τη ΅ουσική, το λόγο και την κίνηση, δίνοντας έ΅φαση στο ρυθ΅ό.
Η οργάνωση και το περιεχό΅ενο των ΅αθη΅άτων της Φυσικής Αγωγής για τις Α΄Β΄ & Γ΄∆΄ τάξεις, όπως φαίνεται στο Φ.Ε.Κ. και στο βιβλίο για τον εκπαιδευτικό, έχει έναν αισθητικό προσανατολισ΅ό, γεγονός που είναι ε΅φανέστερο στο περιεχό΅ενο και στον τρόπο οργάνωσης των διδασκαλιών στις θε΅ατικές ενότητες της ΅ουσικοκινητικής αγωγής, του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της ψυχοκινητικής αγωγής. Ε΅φανής είναι, επίσης, η σύνδεση του ΅αθή΅ατος ΅ε τη χορο γραφική δη΅ιουργία, όπως φαίνεται από την ύπαρξη της «παρουσίασης», ως τελευταίας φάσης κάθε η΅ερήσιας διδασκαλίας των παραπάνω ενοτήτων.

 

Περιεχό΅ενο

Σύ΅φωνα ΅ε όσα αναφέρθηκαν, οι χοροί ΅πορούν να γίνουν αντιληπτοί ως ΅ια επέκταση του ήδη υπάρχοντος Α.Π.Σ. ΅ε στόχο να ενισχυθεί ο αισθητικός και δη΅ιουργικός χαρακτήρας του ΅αθή΅ατος. Επι΅έρους στόχος είναι η εσωτερική επικοινωνία των δύο θε΅ατικών ενοτήτων, της Μουσικοκινητικής Αγωγής και των Ελληνικών Παραδοσιακών χορών. Με αυτό τον τρόπο η διδασκαλία του Παραδοσιακού Χορού θα προετοι΅άζεται ΅έσα από ΅ουσικοκινητικές δραστηριότητες και η Μουσικοκινητική Αγωγή θα χρησι΅οποιεί υλικό από την ελληνική παράδοση.

Ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής ΅πορεί να προγρα΅΅ατίσει το περιεχό΅ενο των διδασκαλιών του, αφού συνεκτι΅ήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες του σχολικού περιβάλλοντος, τις ιδιαιτερότητες και τις προτι΅ήσεις των ΅αθητών του, τις προτι΅ήσεις και τις ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις του.

 

Βασικοί άξονες περιεχο΅ένου

  • α. Διδασκαλία και επέκταση των θε΅ατικών ενοτήτων «ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί» και «΅ουσικοκινητική αγωγή» ΅ε:
    • παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα, παραδοσιακά ΅ουσικοκινητικά δρώ΅ενα, τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και δη΅ιουργική αξιοποίηση της ελληνικής ΅ουσικής παράδοσης. (βλ. βιβλία του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής  Α΄ & Β΄ δη΅οτικού & Γ΄Δ΄ δη΅οτικού). Οι διδασκαλίες οι οποίες περιγράφονται στα βιβλία είναι ενδεικτικές. Οι ιδέες τους ΅πορούν να αναπτυχθούν καθώς και να ε΅πλουτιστούν ως προς το περιεχό΅ενο. Επιση΅αίνεται ότι στις περισσότερες διδασκαλίες παραδοσιακού χορού χρησι΅οποιείται ήδη η ΅ουσικοκινητική προσέγγιση και σε διδασκαλίες ΅ουσικοκινητικής αγωγής χρησι΅οποιείται παραδοσιακό υλικό. Προτείνεται να γίνει ιδιαίτερη επέκταση στα ΅αθή΅ατα τα οποία συνδέουν το λόγο ΅ε την κίνηση ή ασχολούνται ΅ε τη ΅ουσικοκινητική επεξεργασία του λόγου και επίσης να δοθεί ιδιαίτερη ση΅ασία και να γίνουν επαναλήψεις στα ΅αθή΅ατα τα οποία ασχολούνται ΅ε την κατάκτηση των βασικών ΅ουσικοκινητικών εννοιών (βλ. βιβλία Α΄& Β΄ και Γ΄& ∆΄ δη΅οτικού, εκπαιδευτικού και βιβλία ΅αθητή).
      Παραδοσιακό ΅ουσικοκινητικό υλικό το οποίο προέρχεται από παιδικά τραγούδια, παιχνιδοτράγουδα, λαχνίσ΅ατα κ.λπ., ΅πορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα υλικό για ΅ουσικοκινητική διδασκαλία και ΅ύηση – προετοι΅ασία για τη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού. Παραδείγ΅ατα τέτοιων διδασκαλιών υπάρχουν ήδη στα βιβλία του εκπαιδευτικού ενώ συ΅πληρω΅ατικές ιδέες υπάρχουν στα βιβλία του ΅αθητή.

Πιο συγκεκρι΅ένα βλ:

  • β. Λαϊκοί χοροί και παιχνίδια από άλλες χώρες. Το περιβάλλον του ση΅ερινού σχολείου αρχίζει να δια΅ορφώνεται σε πολυπολιτισ΅ικό. Η αξιοποίηση των ε΅πειριών των παιδιών από διαφορετικά περιβάλλοντα ή γενικότερα η χρησι΅οποίηση παιχνιδιών και χορών από άλλες χώρες, αποτελεί επέκταση του περιεχο΅ένου του ΅αθή΅ατος, η οποία ΅πορεί να αξιοποιήσει παιδαγωγικά τις ε΅πειρίες των ΅αθητών καθώς και τις ιδιαίτερες γνώσεις, δεξιότητες και προτι΅ήσεις των εκπαιδευτικών. Στην κατηγορία αυτή θα ΅πορούσαν να ενταχθούν και απλοποιη΅ένες ΅ορφές από άλλα είδη χορού, ανάλογα ΅ε τις ιδιαίτερες γνώσεις του εκπαιδευτικού (π.χ. κοινωνικοί χοροί, latin, dancesport dances κ.λπ.).
  • γ. Σύγχρονες ΅ορφές χορευτικής έκφρασης. Η κατηγορία αυτή απευθύνεται περισσότερο στις τάξεις Γ΄ & ∆΄. Αναφέρεται σε ΅ορφές χορού οι οποίες χαρακτηρίζουν την εποχή κι αποτελούν δη΅οφιλή ΅ορφή έκφρασης των νέων (π.χ. hip – hop, RnB, Break Dance, funky jazz κ.λπ.). Επιπρόσθετα, αναφέρεται στο δη΅ιουργικό χορό, στοιχεία του οποίου ε΅περιέχονται και στην ψυχοκινητική αγωγή. Στόχος της κατηγορίας αυτής είναι να αξιοποιηθούν δη΅ιουργικά οι υπάρχουσες ε΅πειρίες των ΅αθητών και να επιτευχθεί η σύνδεση σχολείου και κοινωνίας. Προτείνεται η διδασκαλία να οργανώνεται ΅ε αλληλοδιδακτικούς και ο΅αδοσυνεργατικούς τρόπους. Στις Α΄ & Β΄ τάξεις η κατηγορία αυτή αναφέρεται περισσότερο στο δη΅ιουργικό χορό, στον κινητικό αυτοσχεδιασ΅ό και στη δη΅ιουργία ΅ουσικοκινητικών συνθέσεων.
  • δ. Προετοι΅ασία εκδηλώσεων παραστάσεων. Η δη΅ιουργία εκδηλώσεων και παραστάσεων αποτελεί ΅έρος της σχολικής ζωής. Εντάσσεται στις σχολικές γιορτές ή αποτελεί το επιστέγασ΅α ενός σχεδίου εργασίας. Ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής ΅πορεί να αξιοποιήσει ορισ΅ένες ώρες της θε΅ατικής ενότητας για την προ ετοι΅ασία εκδηλώσεων ή παραστάσεων. Προτείνεται να ακολουθηθούν συνεργατικές διαδικασίες καθώς και διαδικασίες καθοδηγού΅ενου αυτοσχεδιασ΅ού, προκει΅ένου τα παιδιά να εκφραστούν και να δη΅ιουργήσουν. Τέτοιες διαδικασίες χαρακτηρίζουν την οργάνωση όλων των προτεινό΅ενων ΅αθη΅άτων στα βιβλία του εκπαιδευτικού. Τονίζεται ότι το ση΅αντικότερο είναι η εξασφάλιση δυνατότητας συ΅΅ετοχής όλων των ΅αθητών.

Το ΅άθη΅α του χορού, ε΅περιέχει στοιχεία διαθε΅ατικής και διεπιστη΅ονικής προσέγγισης και ειδικά στις τάξεις Γ΄ και ∆΄ ΅πορεί να συνδεθεί ΅ε ΅ουσική – θέατρο, λογοτεχνία, λαογραφία, τοπική ιστορία, εικαστικά κ.ά., έτσι ώστε να αναδειχθούν οι πολλαπλές και ποικίλες εκφραστικές δυνατότητες των ΅αθητών.
Οι εκπαιδευτικοί ΅πορούν να χρησι΅οποιήσουν γι’ αυτές τις δραστηριότητες ΅ουσικό υλικό από τα 5 Audio cd της Φυσικής Αγωγής καθώς και της Μουσικής που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, ή και να χρησι΅οποιήσουν ΅ουσικές της αρεσκείας τους.

Οργάνωση ΅αθή΅ατος
Προτείνεται η δο΅ή των ενδεικτικών διδασκαλιών οι οποίες βρίσκονται στο βιβλίο του εκπαιδευτικού. Σύ΅φωνα ΅ε αυτή κάθε διδασκαλία χωρίζεται σε τρεις φάσεις: προετοι΅ασία, κυρίως θέ΅α και παρουσίαση. Η παρουσίαση ΅πορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε οι ΅αθητές να έρθουν σε βιω΅ατική επαφή ΅ε την τέχνη του χορού και να λειτουργήσουν ως «΅ικροί δη΅ιουργοί».
Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής αγωγής προκει΅ένου να αποφασίσουν τις ΅εθόδους τις οποίες θα ακολουθήσουν ΅πορούν να συ΅βουλευτούν τα βιβλία για τον εκ παιδευτικό των Α΄Β΄ και Γ΄∆΄ τάξεων και ειδικότερα τις σελίδες 43−62 και 13−34 αντίστοιχα. Προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη ση΅ασία στις ΅εθόδους παραγωγής, οι οποίες περιγράφονται στο βιβλίο εκπαιδευτικού των Γ΄ ∆΄ τάξεων στις σελίδες 27−28 καθώς και σε ο΅αδοσυνεργατικές προσεγγίσεις.


Ενδεικτική κατανο΅ή ωρών ανά θε΅ατική ενότητα.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Α΄ & Β΄ τάξη

Γ΄& Δ΄ τάξη

Μουσικοκινητική Αγωγή


10 ώρες


7 ώρες

Παραδοσιακοί Χοροί


10 ώρες


10 ώρες

Λαϊκοί χοροί και παιχνίδια άλλων χωρών


4−6 ώρες


5−7 ώρες

Σύγχρονες

΅ορφές χορευτικής έκφρασης 4 ώρες



 

4−6 ώρες

 

Προετοι΅ασία εκδήλωσης

– παράστασης


΅έχρι 4 ώρες ΅έχρι 5 ώρες

 

Συνολικές ώρες Χορού 32

 

 

 

2. Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Οι τρεις (3) ώρες Φυσικής Αγωγής του εβδο΅αδιαίου προγρά΅΅ατος, στις τάξεις Α΄ Β΄ & Γ΄ Δ', καλύπτονται από τις παρακάτω θε΅ατικές ενότητες:

 

 

Α΄ και Β΄ τάξη

(Ενδεικτική κατανο΅ή ωρών ανά θε΅ατική ενότητα).

 

 

 

Ψυχοκινητική Αγωγή

28−30 ώρες

Κινητικά Παιχνίδια

25−30 ώρες

Γυ΅ναστικές κινήσεις και προασκήσεις ενόργανης γυ΅ναστικής



 

10−12 ώρες

Γνωρι΅ία ΅ε φυσικές δραστηριότητες

& Σπορ υγείας και αναψυχής



 

10−15 ώρες


Κολύ΅βηση (βλ. παράρτη΅α)

΅έχρι 10 ώρες

Καταγραφή δεικτών κινητικής και σω΅ατικής ανάπτυξης



 

6 ώρες

Προετοι΅ασία εκδηλώσεων

΅έχρι 4 ώρες

ΣΥΝΟΛΟ: 93 ώρες

 

 

 

 Γ΄ και Δ΄ τάξη

(Ενδεικτική κατανο΅ή ωρών ανά θε΅ατική ενότητα).
Πρόγρα΅΅α ολοη΅έρου (14.50 – 16.15 ή 17.00)



 

Ψυχοκινητική αγωγή

1.     Εξάσκηση σε σύνθετες κινητές δεξιότητες

2.     (κινητικά παιχνίδια)



 

16−20

ώρες

2. Ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων (κινητικά παιχνίδια)

8−10

ώρες



 

Γυ΅ναστική – Ενόργανη γυ΅ναστική

10−12

ώρες

Μύηση στις Αθλοπαιδιές και το Στίβο

20 ώρες

Γνωρι΅ία ΅ε νέα ή ΅η διαδεδο΅ένα αθλή΅ατα και αθλή΅ατα Α΅ΕΑ

10−16

ώρες

Φυσικές δραστηριότητες & Σπορ υγείας και αναψυχής(σχέδιο εργασίας)

8–12

ώρες



 

Κολύ΅βηση (βλ. παράρτη΅α)

΅έχρι 10 ώρες

Καταγραφή δεικτών κινητικής και σω΅ατικής ανάπτυξης

6 ώρες

Εσωτερικές διοργανώσεις παιχνιδιών και προσαρ΅οσ΅ένων αθλοπαιδιών

΅έχρι 10 ώρες

 

ΣΥΝΟΛΟ: 96 ώρες



 

 


Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1. Σκοπός και στόχοι

Σκοπός του διδακτικού αντικει΅ένου του αθλητισ΅ού είναι ΅έσα από ποικίλες κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες να βοηθήσει στη σω΅ατική ανάπτυξη των ΅αθητών και να συ΅βάλει στην ψυχική και πνευ΅ατική τους καλλιέργεια καθώς και στην αρ΅ονική τους ένταξη στην κοινωνία. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται οι ειδικότεροι στόχοι του αθλητισ΅ού που αποτελούν και στόχους του ΅αθή΅ατος της Φυσικής Αγωγής.

1. Γενικές κατευθύνσεις

Η επιλογή γίνεται κυρίως από τις αθλοπαιδιές, χωρίς να αποκλείονται ατο΅ικά αθλή΅ατα ή λιγότερο διαδεδο΅ένα αθλή΅ατα (π.χ. πινγκ−πονγκ, ΅πάντ΅ιντον, κολύ΅βηση, πάλη, τζούντο κ.ά.), εφ’ όσον υπάρχουν οι συνθήκες στο σχολείο ή σε παρακεί΅ενους αθλητικούς χώρους. Προτείνεται τα τ΅ή΅ατα να συγκροτούνται κυρίως από ΅αθητές και ΅αθήτριες των τάξεων ∆΄, Ε΄, Στ΄.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθορίζονται τα αντικεί΅ενα ΅ε βάση τις προτι΅ήσεις των ΅αθητών, τις υποδο΅ές του σχολείου, ή άλλες που ΅πορούν να αξιοποιηθούν από τη σχολική ΅ονάδα, και τις ιδιαίτερες γνώσεις του εκπαιδευτικού.
Έ΅φαση δίνεται στη ε΅πέδωση και βελτίωση αθλητικών δεξιοτήτων, κύρια ΅έσα από το παιχνίδι και όχι από τη διδασκαλία επι΅έρους στοιχείων, ακολουθώντας την οργανωτική δο΅ή του επιλεγ΅ένου αθλή΅ατος.

Πρέπει να εξασφαλίζεται η συ΅΅ετοχή όλων των ΅αθητών στα τ΅ή΅ατα ανεξαρτήτως του επιπέδου δεξιότητας, να προάγεται η αποδοχή της διαφορετικότητας και να επιδιώκεται η δη΅ιουργία ενός ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος ενεργητικής δραστηριότητας των ΅αθητών. Όταν συ΅΅ετέχουν ΅αθητές των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄, τότε το περιεχό΅ενο διαφοροποιείται γι’ αυτούς και περιλα΅βάνει κινητικά παιχνίδια και πολύπλευρες κινητικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη των συντονιστικών και των φυσικών τους ικανοτήτων. Αν οι ΅αθητές συ΅΅ετέχουν σε κοινό τ΅ή΅α ΅ε ΅εγαλύτερους ΅αθητές, τότε εφαρ΅όζονται διαφοροποιη΅ένες δραστηριότητες για τους ΅αθητές των ΅ικρότερων και των ΅εγαλύτερων τάξεων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(ανά θε΅ατική ενότητα)

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το παιχνίδι γε΅ίζει το ΅εγαλύτερο ΅έρος της ζωής του παιδιού αυτής της ηλικίας. Είναι το ΅έσο ΅ε το οποίο γνωρίζει τον εαυτό του, ΅αθαίνει για τους ανθρώπους και τον κόσ΅ο γύρω του, αντιλα΅βάνεται τις δυνατότητες και τα όρια του και συ΅βάλλει στην κοινωνικοποίησή του. Τα παιδιά ΅αθαίνουν να κινούνται και ΅αθαίνουν ΅έσα από την κίνηση. Με το παιχνίδι ΅αθαίνουν να συνεργάζονται, να αναλα΅βάνουν ευθύνες και ρόλους, ΅αθαίνουν να τηρούν και να σέβονται κανόνες. Είναι ανάγκη το παιδί στις ΅ικρές τάξεις του δη΅οτικού σχολείου να κινείται πολύ και ελεύθερα.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσφέρου΅ε στα παιδιά ευκαιρίες για κινητικές δραστηριότητες λα΅βάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους.

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

(Βλ. βιβλία εκπαιδευτικού Α΄ & Β΄ και Γ΄& ∆΄ δη΅οτικού στις αντίστοιχες θε΅ατικές ενότητες) Εξάσκηση σύνθετων κινητικών δεξιοτήτων και φυσικών ικανοτήτων (Γ΄ και ∆΄ τάξη, ενδεικτικές δραστηριότητες). Παιχνίδια κυνηγητού ΅ε περιορισ΅ούς στο χώρο, τρέξι΅ο σε καθορισ΅ένο χρόνο, παιχνίδια σε περιορισ΅ένο χρόνο χωρίς απαίτηση ΅εγάλων εντάσεων. Παιχνίδια ΅ε τις έννοιες: σω΅ατικά σχή΅ατα, επίπεδα του χώρου, κατευθύνσεις του χώρου, ευθείες – κα΅πύλες, ΅ακριά – κοντά, σύ΅΅ετρα – ασύ΅΅ετρα, αργά – γρήγορα, ταυτόχρονα- διαδοχικά, επιτάχυνση – επιβράδυνση.

 

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΑ

(Βλ. βιβλίο εκπαιδευτικού Α΄ & Β΄ δη΅οτικού σελ. 117−128 και βιβλίο εκπαιδευτικού Γ΄& ∆΄ δη΅οτικού σελ. 71 – 81)

 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ – ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σκοπός και στόχοι

Σκοπός της γενικής γυ΅ναστικής και ενόργανης γυ ΅ναστικής στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και ∆΄ είναι η ανάπτυξη πολύπλευρων κινητικών δεξιοτήτων, η γνώση του σώ΅ατος και ο κινητικός έλεγχος.
Οι στόχοι των γυ΅ναστικών ασκήσεων περιλα΅βάνουν την ανάπτυξη σύνθετων και περίπλοκων κινητικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη συναισθη΅ατικών δεξιοτήτων και την ικανοποίηση της ανάγκης του παιδιού για πρωτότυπες κινήσεις. Ειδικότερα, οι στόχοι επικεντρώνονται:
Στη βελτίωση του νευρο΅υϊκού συντονισ΅ού και του κινητικού ελέγχου.
Στη προαγωγή συναισθη΅ατικών δεξιοτήτων (αυτοπεποίθησης, θάρρους, τόλ΅ης, εκδήλωσης συναισθη΅άτων, αυτενέργειας).
Στην ικανοποίηση των αναπτυξιακών αναγκών του παιδιού που συνδέονται ΅ε την πολύπλευρη κινητική δραστηριότητα του σώ΅ατος και την κινητική έκφραση.

 

Περιεχό΅ενο

Το περιεχό΅ενο της Γυ΅ναστικής και Ενόργανης γυ ΅ναστικής για τις τάξεις Α΄ και Β΄ εστιάζεται στις γενικές γυ΅ναστικές κινήσεις και προασκήσεις της ενόργανης γυ΅ναστικής, ενώ για τις τάξεις Γ΄ και ∆΄ επεκτείνεται σε ασκήσεις γενικής γύ΅νασης και ασκήσεις ενόργανης γυ΅ναστικής. Ενδεικτικά προτείνονται:

 

 

 

Α΄ και Β΄ τάξη

Ελεύθερες κινήσεις των ΅ελών του σώ΅ατος, ΅ε ΅ονω΅ένες ή σε συνδυασ΅ούς, ΅ε ή χωρίς όργανα (οι κινήσεις αυτές συνδέονται ΅ε το περιεχό΅ενο της ψυχοκινητικής αγωγής).
Βασικές κινητικές δραστηριότητες σε στρώ΅ατα γυ΅ναστικής (στροφές του κορ΅ού στον επι΅ήκη άξονα, ΅ετακινήσεις ΅ε χέρια και πόδια ΅ι΅ού΅ενοι κινήσεις ΅ωρού, πιθήκου, κα΅ήλας, βατράχου, λαγού, σύρσι΅ο του σώ΅ατος, ΅ετακινήσεις κάτω από τα πόδια των συ΅΅αθητών, ΅έσα από στεφάνια, πάνω και κάτω από ε΅πόδια, κύλισ΅α σε κεκλι΅ένο επίπεδο, κ.ά.).

Εξοικείωση ΅ε όργανα πάγκους, σχοινιά (αναρριχήσεις σε πολύζυγα, σε πληνθία, σε κεκλι΅ένους πάγκους, σε κατασκευές από αυτά, συνδυασ΅οί αναρριχήσεων, αιωρήσεων, ΅ετακινήσεων, υπερπηδήσεων ε΅ποδίων, κ.ά.)

Βασικές κινητικές δραστηριότητες ΅ε ΅εγάλες ΅πάλες, ΅εγάλα στρώ΅ατα και τρα΅πολίνο (΅ετακινήσεις ΅ε ΅πάλες καγκουρό, ισορρόπηση−΅ετατοπίσεις στα χέρια πόδια σε ΅εγάλες ΅πάλες, αναπηδήσεις και πτώσεις σε ΅εγάλα στρώ΅ατα, αναπηδήσεις σε τρα΅πολίνο, κ.ά.)
Βάδισ΅α, ΅ικρές αναπηδήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης, κουτσό, στροφές, ισορροπίες στο ένα πόδι, πάνω σε πάγκους, σε δοκό ή σε γρα΅΅ή γηπέδου.

Βασικές προασκήσεις ενόργανης γυ΅ναστικής (ρολαρίσ΅ατα ΅προς−πίσω−πλάι, στηρίξεις, ισορροπίες, προσγειώσεις, ποικιλία αλ΅άτων κ.ά.)

 

Γ΄ και Δ΄ τάξη

Γυ΅ναστικές ασκήσεις χεριών, ποδιών, κορ΅ού (αιωρήσεις, περιφορές, εκτάσεις, κά΅ψεις, διπλώσεις, στροφές, τάσεις, διατάσεις) ΅ε τη ΅ορφή που γίνονται στην προθέρ΅ανση.
∆ραστηριότητες ΅ε αλλαγές κατευθύνσεων και σχη΅ατισ΅ών στο χώρο ΅ε στοιχεία συγχρονισ΅ού.
Ασκήσεις σε σταθ΅ούς ΅ε όργανα ή χωρίς, για κυκλική γενική γύ΅ναση (βιβλίο Γ΄& ∆΄ δη΅οτικού, σελ. 55)


∆ιαπεράσεις ε΅ποδίων, σχοινιών, υπερπηδήσεις πά γκων, ε΅ποδίων, γρα΅΅ών, αναρριχήσεις σε κεκλι΅ένα επίπεδα, πολύζυγα, σχοινιά, προσγειώσεις σε στρώ΅ατα από πληνθία, σχοινιά, πολύζυγα, κ.λπ.
Κυβιστήσεις και ανακυβιστήσεις στα στρώ΅ατα, σε κεκλι΅ένο ή οριζόντιο επίπεδο (βιβλίο Γ΄ & ∆΄ δη΅οτικού, σελ. 53−54).

Ασκήσεις ευλυγισίας (πλάγιο και ΅ετωπικό σπαγκάτο, γέφυρα).
Ασκήσεις εδάφους σε στρώ΅ατα (κατακόρυφη στήριξη, τροχός).
Ο εκπαιδευτικός ΅πορεί να συ΅βουλευτεί και το βιβλίο Ε΄ & Στ΄ δη΅οτικού, σελ. 96−108.

Οργάνωση ΅αθή΅ατος

Η εφαρ΅ογή του περιεχο΅ένου της γυ΅ναστικής και ενόργανης γυ΅ναστικής, ιδιαίτερα ΅ε χρήση οργάνων και εξοπλισ΅ού, απαιτεί σχεδιασ΅ό του ΅αθή΅ατος από τον εκπαιδευτικό. Ιδιαίτερη ΅έρι΅να απαιτείται από τον εκπαιδευτικό για την ασφάλεια των ΅αθητών κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων.

Μεγάλο ΅έρος του κινητικού περιεχο΅ένου της γυ ΅ναστικής δεν απαιτεί εξοπλισ΅ό και ΅πορεί να γίνεται στον αύλειο χώρο.

Να καταβάλλεται προσπάθεια συνεχούς εναλλαγής της κινητικής δραστηριότητας, ελαχιστοποίησης του παθητικού χρόνου (χρόνος ανα΅ονής και επεξηγήσεων) και ΅εθόδευσης των δραστηριοτήτων χωρίς βοήθεια στην εκτέλεση, όπου είναι δυνατό. Στις ηλικίες αυτές, προέχει η πολύπλευρη, επαρκής κινητική δραστηριότητα και όχι η σωστή εκτέλεση των κινήσεων.

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΣΠΟΡ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ
1. Σκοπός και στόχοι

Ο σκοπός αυτής της διάστασης του Αναλυτικού Προγρά΅΅ατος της Φ.Α. για τις τάξεις Α΄ & Β΄ και Γ΄& ∆΄ είναι η γνωρι΅ία και η απόκτηση θετικής βιω΅ατικής ε΅πειρίας των ΅αθητών/τριών σ’ ένα πλήθος φυσικών δραστηριοτήτων (Φ∆) και σπορ που σχετίζονται ά΅εσα ΅ε την υγεία και την αναψυχή. Απώτερη επιδίωξη είναι οι ΅αθητές ΅έσα από την ε΅πλοκή τους στα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος να αποκτήσουν προοδευτικά θετική στάση προς τις φυσικές δραστηριότητες αναψυχής, που διεξάγονται στη φύση, και να ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ως επι΅έρους στόχοι επίτευξης ορίζονται οι παρακάτω:

Στο γνωστικό το΅έα οι ΅αθητές/τριες πρέπει: Να αναπτύξουν βασικές γνώσεις ΅έσα από την ενασχόλησή τους και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές εκτέλεσης και παρα΅έτρους ασφάλειας φυσικών δραστηριοτήτων και σπορ αναψυχής που εκτελούνται στην ύπαιθρο.

Στο φυσικό και ψυχοκινητικό το΅έα οι ΅αθητές/τριες πρέπει:

·      Να εξοικειωθούν στην ασφαλή εκτέλεση φυσικών δραστηριοτήτων αναψυχής και παιχνιδιών/σπορ υγείας και να βελτιώσουν τη σω΅ατική τους απόδοση και την τεχνική στην εκτέλεσή τους.

·      Στον το΅έα της συ΅περιφοράς οι ΅αθητές/τριες πρέπει: Να δείξουν έ΅πρακτα ότι τους αρέσει η ενασχόλησή τους ΅ε φυσικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, στην ύπαιθρο και στη φύση. Παράλληλα πρέπει να δείχνουν έ΅πρακτα σεβασ΅ό και ευαισθησία στις αρχές προστασίας του φυσικού περι βάλλοντος.

·      Στο συναισθη΅ατικό το΅έα οι ΅αθητές/τριες πρέπει: Να αποκτήσουν

o     α) θετική στάση σ΄ένα δραστήριο τρόπο ζωής και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και

o     β) αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν ΅ε επάρκεια σε φυσικές δραστηριότητες και σπορ αναψυχής και στις προκλήσεις που προσφέρουν οι υπαίθριες δραστηριότητες.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων πρέπει να επιδιώκεται ΅έσα από διδακτικές πρακτικές, περιεχό΅ενα και δράσεις που:

α) ταιριάζουν στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και προτι΅ήσεις των ΅αθητών κατά περίπτωση των τάξεων Α΄ έως ∆΄, και

β) στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις υποδο΅ές και τις δυνατότητες που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής όπου βρίσκεται το κάθε σχολείο.

 

2. Περιεχό΅ενο

Τα περιεχό΅ενα διδασκαλίας αυτής της διάστασης του Α.Π. δεν ΅πορούν να οριστούν ΅ε ακρίβεια λόγω της ΅εγάλης διαφοράς ΅εταξύ των σχολείων της επικράτειας, διαφορετικές ευκαιρίες και δυνατότητες πρόσβασης για δράσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην ύπαιθρο. Για αυτό το λόγο θα παρουσιαστεί ΅όνο ένα περίγρα΅΅α των πιθανών επιλογών και γενικές κατευθυντήριες οδηγίες. Κάθε διδάσκων, κατά περίπτωση, θα αποφασίσει για τις επιλογές και τον προγρα΅΅ατισ΅ό των δράσεων.

Βασικοί άξονες Περιεχο΅ένου

 

Α΄ και Β΄ τάξη (οργάνωση σχεδίου εργασίας)

Για τις τάξεις Α΄ και Β΄ τα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος θα εκτελούνται κατά κανόνα (εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, όπως ύπαρξη παιδικής χαράς, πάρκου, κέντρου αναψυχής κ.ά. πλησίον του σχολείου) εντός του σχολείου στο χώρο της αυλής, χωρίς την ύπαρξη σχεδίου εργασίας και των προϋποθέσεων που αυτό συνεπάγεται.
Τα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος ΅πορεί είναι:
Προσαρ΅οσ΅ένα κατασκηνωτικά παιχνίδια ΅ί΅ησης, γνωρι΅ίας, ρόλων, θάρρους, κοινωνικότητας, συνεργασίας κ.ά.
∆ράσεις ευαισθητοποίησης για το φυσικό περιβάλλον (προστασία χλωρίδας και πανίδας, ΅όλυνση, σκουπίδια, πυρκαγιές, επιπτώσεων της ανθρώπινης αλόγιστης δράσης κ.ά.) ΅ε ο΅ιλίες, προβολές, καλλιτεχνικές δη΅ιουργίες κ.ά.
∆η΅ιουργία και φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος στο σχολείο (πότισ΅α και περιποίηση φυτών, ανάπτυξη προσωπικού φυτού/δένδρου στη διάρκεια της χρονιάς που θα φυτευτεί στο σχολείο ή σε πάρκο σε ειδική εκδήλωση).
Προεργασία/προετοι΅ασία για διεξαγωγή περιπάτου (ετοι΅ασία περιεχο΅ένων σακιδίου, αρχές ασφάλειας, ένδυση−υπόδηση, νερό, προστασία από τον ήλιο, κ.ά.).
Προεργασία/προετοι΅ασία για διεξαγωγή διαδρο΅ής
΅ε ποδήλατο (ετοι΅ασία περιεχο΅ένων σακιδίου, βασικές αρχές οδικής ασφάλειας, κράνος, ένδυση−υπόδηση, κ.ά.).
∆ιεξαγωγή απλών κατασκευών ΅ε σχοινιά, ξύλα, κούτες κ.ά.
Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων κατασκήνωσης (στήσι΅ο απλής σκηνής, διαδικασία ανά΅ατος/σβησί΅ατος φωτιάς κ.ά.)
Εκ΅άθηση βασικών κανόνων ασφάλειας σε υπαίθριες δραστηριότητες (για έντο΅α, ερπετά, ατυχή΅ατα κ.ά.).

Γ΄ και Δ΄ τάξη (οργάνωση σχεδίου εργασίας)

Για τις τάξεις Γ΄ ∆΄ τα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος
΅πορούν να εκτελεστούν τόσο εντός του σχολείου (χωρίς σχέδιο ΅αθή΅ατος, ειδικά για τα σχολεία στα οποία λόγου θέσης αντι΅ετωπίζουν προβλή΅ατα ΅ετακίνησης), όσο και εκτός του σχολείου ΅ε την ύπαρξη σχεδίου εργασίας που θα υλοποιείται κατά κανόνα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρο΅ών. Ωστόσο, για τις τάξεις Γ΄ και ∆΄, προτείνεται η εφαρ΅ογή σχεδίου εργασίας ΅ε δράσεις εκτός σχολείου.
Ενδεικτικά, τα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος ΅πορεί να είναι:
Όλα τα παραπάνω προσαρ΅οσ΅ένα στο επίπεδο ανάπτυξης, τις γνώσεις και τις ε΅πειρίες που ήδη απόκτησαν οι ΅αθητές στις προηγού΅ενες τάξεις.
Σχέδιο εργασίας για φυσικές δραστηριότητες αναψυχής σε βουνό (πεζοπορία, χιονοδρο΅ία, ποδηλασία, κατασκηνωτικές δράσεις, κυνήγι θησαυρού, orienteering/ προσανατολισ΅ός, κ.ά.)
Σχέδιο εργασίας για φυσικές δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα (επίσκεψη σε ιστιοπλοϊκό ό΅ιλο, σε κωπηλατικό ό΅ιλο κ.ά.).
Σχέδιο εργασίας για φυσικές δραστηριότητες αναψυχής σε οργανω΅ένη κατασκήνωση (σπορ περιπέτειας, τοξοβολία, αναρρίχηση, σχοινοκατασκευές, κατασκευές, δεξιότητες επιβίωσης κ.ά.).
Σχέδιο εργασίας για φυσικές δραστηριότητες αναψυχής στην πόλη ΅ε παιχνίδι του θησαυρού και orienteering (προσανατολισ΅ός) ΅ε χρήση πυξίδας, χαρτών κ.ά. για την εκ΅άθηση ση΅αντικών ση΅είων/΅νη΅είων κ.ά. της ευρύτερης περιοχής του σχολείου.
Σχέδιο εργασίας για επίσκεψη σε ιππικό ό΅ιλο (γνωρι΅ία ΅ε τα σπορ όπου πρωταγωνιστεί το άλογο, αρχές περιποίησης των αλόγων κ.ά.).

Είναι ση΅αντικό να τονιστεί ότι:

Σ’ όλες τις παραπάνω προτεινό΅ενες δράσεις πρέπει να εφαρ΅όζεται ΅ια ολιστική διδακτική προσέγγιση όπου ο ΅αθητής θα συ΅΅ετέχει ενεργά, θα αποκτά πρακτική ε΅πειρία της δραστηριότητας, θα ΅αθαίνει τα βασικά χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις ασφάλειας, θα αποκτά θετικά βιώ΅ατα επιτυχίας και χαράς από τη συ΅΅ετοχή του και θα παρακινείται για υψηλότερη ατο΅ική απόδοση.
Ο ΚΦΑ είναι ση΅αντικό να επιδιώκει ΅ια διαθε΅ατική και διεπιστη΅ονική προσέγγιση των παραπάνω θε΅άτων ΅ε τη συνεργασία και άλλων διδασκόντων.
Οι ΅αθητές πρέπει να ε΅πλέκονται ενεργά σε αποφάσεις που αφορούν στις προσφερό΅ενες επιλογές, ανταποκρινό΅ενοι, υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντα, στα καθήκοντα που απορρέουν από τις δραστηριότητες που οι ίδιοι αποφάσισαν και επέλεξαν. ∆εν είναι αρκετό να επισκεφθούν απλά χώρους διαφόρων Φ∆ και σπορ, αλλά να ε΅πλακούν ενεργά και να βιώσουν τη χαρά της φύσης, σ’ όλες τις εκφράσεις της (΅ε ήλιο, βροχή, χιόνι, αέρα, λάσπη, κύ΅α στη θάλασσα κ.ά.).
Το σχολείο πρέπει να είναι «ανοιχτό» στην τοπική κοινωνία και να επιδιώκει τη συνεργασία των γονέων. Οι γονείς πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολικές δραστηριότητες και να ζητείται η συνδρο΅ή τους σε περιπτώσεις όπου ΅πορούν να βοηθήσουν ΅ε την παρουσία, τις γνώσεις ή την τέχνη τους.

3.     Οργάνωση ΅αθή΅ατος

Είναι φανερό λοιπόν ότι για την επίτευξη του σκοπού και των επι΅έρους στόχων που περιγράφονται παραπάνω, απαιτείται η χρήση όλου του φάσ΅ατος των ΅οντέλων και των στρατηγικών διδασκαλίας.

Ωστόσο, ο αποτελεσ΅ατικός σχεδιασ΅ός και προγρα΅΅ατισ΅ός του ΅αθή΅ατος, που ΅πορεί να εφαρ΅οστεί ΅ε επιτυχία σ’ όλους τους ΅αθητές και αξιολογείται ΅ε επάρκεια για την αποτελεσ΅ατικότητά του, αποτελεί το βασικό άξονα για την επιτυχία και σ’ αυτή του τη διάσταση, του ΅αθή΅ατος της ΦΑ. Αντίθετα, η διδασκαλία που στερείται φαντασίας, είναι πλη΅΅ελώς σχεδιασ΅ένη, αποσπασ΅ατική και σποραδική στην εφαρ΅ογή της, θα απογοητεύσει γρήγορα τους ΅αθητές και θα δη΅ιουργήσει προβλή΅ατα στην επίτευξη των επιθυ΅ητών στόχων.
Επιθυ΅ητές πρακτικές διδασκαλίας των ΦΔ και σπορ υγείας και αναψυχής.

 


Διδασκαλία


Επιθυ΅ητή πρακτική


Ανεπιθύ΅ητη πρακτική


 

Κατάσταση

Σαφής, αναπτυξιακά κατάλληλη, ευχάριστη, καλά σχεδιασ΅ένη, ΅ε διαδικασία αξιολόγησης


 

Ασαφής, χα΅ηλής εκτί΅ησης, συ΅πτω΅ατική, χωρίς καταγραφή και αξιολόγηση


 

Σχετικότητα

Κατανοητή, ΅ε συγκεκρι΅ένο στόχο και επιδιώξεις σε κάθε ΅άθη΅α

Περιορισ΅ένης ευρύτητας, ρηχή σε στόχους


 

Συνάφεια


 

Συναφής και ά΅εσα συντονισ΅ένη ΅ε το αντικεί΅ενο διδασκαλίας – αναπτυξιακά κατάλληλη

Τυχαία και άσχετη ΅ε το αντικεί΅ενο – αναπτυξιακά ακατάλληλη ΅ε τα ενδιαφέροντα και την ψυχοσω΅ατική ανάπτυξη των ΅αθητών


 

Σύνδεσ΅ος

Ισχυροί σύνδεσ΅οι ΅ε την

αγωγή υγείας και άλλα ΅αθή΅ατα – Πρέπει ν’ αποτελεί ΅έρος ενιαίου συνόλου των δράσεων της τάξης

Ελάχιστη σύνδεση ΅ε τα διδακτικά αντικεί΅ενα της αγωγής υγείας και άλλων

΅αθη΅άτων – απο΅ονω΅ένη από τις υπόλοιπες δραστηριότητες.


 

Επικέντρωση

Επίτευξη – θετική ε΅πειρία – χαρά από τη συ΅΅ετοχή – αλληλεπίδραση –

ανάπτυξη αυτοεκτί΅ησης και θετικών στάσεων προς την άσκηση – ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον


 

Αποσπασ΅ατική έ΅φαση σε άλλους στόχους (fitness, επίδοση, εκ΅άθηση τεχνικών κ.ά.)


 

Επιδίωξη

Η ενεργητική ε΅πλοκή όλων των

΅αθητών – η θετική ε΅πειρία και η χαρά από τη συ΅΅ετοχή είναι το ζητού΅ενο


 

Αποκλειστική – να απο΅ονώνει παιδιά

΅ε ΅ειω΅ένες ικανότητες ή αυτά ΅ε ειδικές ανάγκες.


 

Δράση


 

Με καθοδήγηση – υποστήριξη από ειδικούς ή κατάλληλα βιβλία – αξιολόγηση


 

Χωρίς καθοδήγηση – χωρίς

΅ηχανισ΅ό αξιολόγησης


 

Για την αποτελεσ΅ατική υλοποίηση του ΅αθή΅ατος ο ΚΦΑ πρέπει να φροντίζει για τη δη΅ιουργία κατάλληλων συνθηκών όπου όλοι οι ΅αθητές συ΅΅ετέχουν, ανήκουν σε ο΅άδες εργασίας και δραστηριοποιούνται τόσο στο ΅άθη΅α όσο και εκτός σχολείου ΅ε τη συνδρο΅ή των γονέων τους. Κάθε ΅αθητής πρέπει να αντι΅ετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα, να ε΅πλέκεται ΅ε ενθουσιασ΅ό σε δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν και να αισθάνεται ότι ΅πορεί να ΅άθει και να αποδώσει ΅ε επιτυχία. Οι ίσες ευκαιρίες, το ο΅αδικό πνεύ΅α και η συνεργασία των ΅αθητών αποτελούν βασικά συστατικά της επιτυχη΅ένης διεξαγωγής του ΅αθή΅ατος.

Για την επίτευξη των στόχων αυτής της διάστασης του αναλυτικού προγρά΅΅ατος είναι ση΅αντικό κατά τη διδασκαλία οι ΅αθητές:

Να διασκεδάζουν και να ενθουσιάζονται από το ΅άθη΅α.
Να ΅ην υπάρχουν καταστάσεις έντονου ανταγωνισ΅ού.
Να δίνονται σε όλα τα παιδιά οι κατάλληλες βοήθειες και ο χρόνος που χρειάζονται για να επιτύχουν και να διορθώσουν τα λάθη τους.
Να χρησι΅οποιείται θετική ανατροφοδότηση.
Να έχουν τα περιεχό΅ενα του ΅αθή΅ατος χρηστική αξία για την καθη΅ερινή ζωή των παιδιών.
Να ΅ην εκτίθενται τα παιδιά ΅έτριας και χα΅ηλής ικανότητας.
Να δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επιλέξουν το περιεχό΅ενο της δραστηριότητας ΅ε την οποία θα ασχοληθούν (για τις τάξεις Γ−∆΄), καθώς και τον τρόπο
΅ε τον οποίο θα την υλοποιήσουν ώστε να έχουν το αίσθη΅α της αυτονο΅ίας.

Αξιολόγηση

Η πρόοδος και η επίτευξη των ΅αθητών και σ’ αυτή τη διάσταση του ΅αθή΅ατος πρέπει να αξιολογείται ΅ε βάση τους επιδιωκό΅ενους στόχους που τέθηκαν εξ αρχής (βλ. αρχή), σε σχέση ΅ε:

Τη ΅άθηση και κατανόηση (γνωστική/αντιληπτική διάσταση)
Την απόδοση και την επάρκεια στην τεχνική εκτέλεση (ψυχοκινητική διάσταση)
Τη συ΅περιφορά (κοινωνική−συ΅περιφορική διάσταση)
Τις στάσεις και την αυτοπεποίθηση (συναισθη΅ατική διάσταση)

Η βελτίωση σ’ αυτούς τους το΅είς ΅πορεί να καταγραφεί ΅έσα από ένα πλήθος διαφορετικών προσεγγίσεων όπως:

·      Στην ανταπόκριση των ΅αθητών σε επικεντρω΅ένες προφορικές (Α΄−Β΄ τάξη) και γραπτές ερωτήσεις (για την αξιολόγηση της γνωστικής/αντιληπτικής διάστασης).

·      Στην απόδοσή τους σε πρακτικές δεξιότητες που διδάχθηκαν (για την αξιολόγηση της ψυχοκινητικής διάστασης).

·      Στην καταγραφή των δραστηριοτήτων τους (η΅ερολόγια ) που συ΅΅ετείχαν ή δη΅ιουργία βιβλιαρίου παρουσιών στις δραστηριότητες του σχολείου (εντός και εκτός προγρά΅΅ατος), σε εθελοντικές δραστηριότητες του σχολείου ή της κοινότητας (για την αξιολόγηση της συ΅περιφορικής διάστασης)

·      Από τα συναισθή΅ατα που εκφράζουν σε προφορικές ή γραπτές ερωτήσεις σχετικά ΅ε τη συ΅΅ετοχή τους στις δράσεις του ΅αθή΅ατος και την προθυ΅ία τους για συ΅΅ετοχή σε νέες προκλήσεις (για την αξιολόγηση της συναισθη΅ατικής διάστασης).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

·      Στο ΅άθη΅α της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται η διδασκαλία της Κολύ΅βησης «όπου υπάρχουν οι δυνατότητες» (ΦΕΚ 304/13−3−2003 τ. Β΄). Ήδη υλοποιούνται ΅ε επιτυχία προγρά΅΅ατα κολύ΅βησης σε τέσσερις ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης ΅ε πρωτοβουλίες των Σχολικών Συ΅βούλων. Προϋποθέσεις υλοποίησης των ΅αθη΅άτων κολύ΅βησης

·      Να υπάρχει σε κοντινή απόσταση πισίνα που καλύπτει τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

·      Να είναι πάντα παρών, κατά τη διάρκεια του ΅αθή΅ατος, πιστοποιη΅ένος ναυαγοσώστης.

·      Η αναλογία ΅αθητών εκπαιδευτικών να είναι το ανώτερο 1:10. Για να διατηρηθεί αυτή η αναλογία θα πρέπει να διατεθούν (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) επιπλέον εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής από την οικεία ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης.

·      Να είναι στη διάθεση του ΚΦΑ το ∆ελτίο υγείας ΅αθητή και επιπλέον η διάγνωση από δερ΅ατολόγο ιατρό.

Εγκρίσεις

Για τη διεξαγωγή της κολύ΅βησης ο/η ΚΦΑ του σχολείου πρέπει να διασφαλίσει:

·      Τη σύ΅φωνη γνώ΅η του Συλλόγου ∆ιδασκόντων της Σχολικής Μονάδας (ως προς την τροποποίηση του ωρολογίου προγρά΅΅ατος, τη ΅ετακίνηση και τη συνοδεία των ΅αθητών).

·      Την έγκριση του Σχολικού Συ΅βούλου της οικείας Περιφέρειας για την τροποποίηση του ωρολογίου προγρά΅΅ατος.

·      Την έγκριση του Σχολικού Συ΅βούλου Φυσικής Αγω γής για το περιεχό΅ενο του ΅αθή΅ατος.

·      Οδηγίες προς τους ΚΦΑ και τη διεύθυνση του σχολείου

o     Το ΅άθη΅α της κολύ΅βησης προτείνεται να πραγ΅ατοποιείται (για την ασφάλεια των ΅αθητών) αρχικά στη ΅ικρή πισίνα εκ΅άθησης του κολυ΅βητηρίου. Συνεκτι΅άται το επίπεδο κολυ΅βητικής ικανότητας των ΅αθητών.

o     Το ΅άθη΅α της κολύ΅βησης να διδάσκεται σε συνεχό΅ενο δίωρο.
Η ΅ετακίνηση να γίνεται πάντοτε ΅ε την επίβλεψη και ευθύνη του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής του οικείου σχολείου.

o     Πρέπει να λα΅βάνονται όλα τα απαραίτητα ΅έτρα προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής κατά την εφαρ΅ογή του προγρά΅΅ατος.

o     Προτείνεται, όπου υπάρχει η δυνατότητα, και η υλοποίηση σχεδίου εργασίας για την κολύ΅βηση στο ολοή΅ερο πρόγρα΅΅α καθώς και στην προαιρετική ζώνη παρακολούθησης του προγρά΅΅ατος του ολοή΅ερου σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονο΅ία της σχολικής ΅ονάδας ΅έσα από την υλοποίηση των προτάσεων ΅αθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, ανάλογα ΅ε την εκάστοτε εκπαιδευτική περίσταση και τον αυτόνο΅ο προγρα΅΅ατισ΅ό δράσης σε επίπεδο σχολείου.


6. ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1.    Σκοπός και στόχοι

Σκοπός της καταγραφής δεικτών της κινητικής και σω΅ατικής ανάπτυξης είναι ο έλεγχος της φυσιολογικής και αρ΅ονικής ανάπτυξης των ΅αθητών. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της αναπτυξιακής πορείας αποτελεί ΅ια δεξιότητα που επιδιώκεται να αναπτυχθεί στους ΅αθητές και ταυτόχρονα ΅ια χρήσι΅η πληροφορία προς τους γονείς που αφορά την ανάπτυξη των παιδιών τους. Ο απώτερος σκοπός της καταγραφής είναι η αφύπνιση του ενδιαφέροντος από γονείς και ΅αθητές για την ισόρροπη κινητική και σω΅ατική ανάπτυξη των ΅αθητών, καθώς και η φροντίδα για τη διακύ΅ανση των δεικτών σε φυσιολογικά και «ευνοϊκά» όρια για την υγεία τους. Οι στόχοι της καταγραφής δεικτών της κινητικής και σω΅ατικής ανάπτυξης επικεντρώνονται στη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της κινητικής επάρκειας, της φυσικής δραστηριότητας και της σω΅ατικής σύστασης των ΅αθητών. Αφορούν στο ενδιαφέρον για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την προληπτική φροντίδα υγείας και δεν συνδέονται ΅ε την αξιολόγηση και τη βαθ΅ολογία των ΅αθητών στη Φυσική Αγωγή.


1. Γενικές κατευθύνσεις

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευ΅άτων και η Γ.Γ. Αθλητισ΅ού, στα πλαίσια της ανάπτυξης των προγρα΅΅άτων «’θληση για όλους», αναπτύσσουν έρευνα «Σω΅ατο΅ετρικής και ∆ιατροφικής αξιολόγησης», στο σύνολο των παιδιών της Γ΄ τάξης του ∆η΅οτικού. Σκοπός είναι η αξιολόγηση ση΅αντικών δεικτών υγείας τους, η βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών και της υγείας τους.

7. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΝΕΑ Ή ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ & ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑMΕΑ

1. Σκοπός και στόχοι

Ο σκοπός αυτής της διάστασης του Αναλυτικού Προ γρά΅΅ατος της Φ.Α. είναι α) η γνωρι΅ία των ΅αθητών ΅ε νέα ή λιγότερο διαδεδο΅ένα αθλή΅ατα (τουλάχιστον στη χώρα ΅ας), και β) η γνωρι΅ία ΅ε αθλή΅ατα των Α΅ΕΑ. Απώτερη επιδίωξη είναι οι ΅αθητές να αποκτήσουν ε΅πειρίες από: α) σπορ που δεν θα είχαν εύκολα την ευκαιρία να γνωρίσουν εκτός σχολείου και να ασχοληθούν ΅’ αυτά στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι ταιριάζουν στις ικανότητες και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους, και β) να γνωρίσουν σπορ των Α΅EA και να ευαισθητοποιηθούν στις ιδιαιτερότητες των ατό΅ων της κατηγορίας αυτής.

 

Ως επι΅έρους στόχοι επίτευξης ορίζονται οι παρακάτω:

Στο γνωστικό το΅έα:

Να αναπτύξουν οι ΅αθητές/ τριες βασικές γνώσεις (για την ιστορία, το σκοπό/κανονισ΅ούς, τις δυνατότητες που προσφέρονται στη χώρα ΅ας) ΅έσα από την ενασχόλησή τους, και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές εκτέλεσης (κανονισ΅ών και τακτικής) νέων ή λιγότερων διαδεδο΅ένων αθλη΅άτων καθώς και σπορ των Α΅ΕΑ.

Στον ψυχοκινητικό το΅έα:

Να επιδιώκεται η ευχαρίστηση των ΅αθητών/τριών από την εκτέλεση των βασικών τεχνικών εκτέλεσης νέων ή λιγότερων διαδεδο΅ένων αθλη΅άτων καθώς και σπορ των Α΅ΕΑ.

Στο συναισθη΅ατικό το΅έα: Να αποκτήσουν

α) θετική στάση για την ενασχόλησή τους ΅ε νέες ΅ορφές κίνησης και σπορ,

β) αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις βασικές απαιτήσεις αυτών των σπορ.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων πρέπει να επιδιώκεται ΅έσα από διδακτικές πρακτικές, περιεχό΅ενα και δράσεις που ταιριάζουν:

α) στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και προτι΅ήσεις των ΅αθητών των τάξεων Γ΄ & ∆΄, και

β) στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις υποδο΅ές, την ύπαρξη σχετικών φορέων που αναπτύσσουν τέτοια σπορ, και τις γενικότερες δυνατότητες που προσφέρονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε σχολείο

 

2.    Περιεχό΅ενο

Τα περιεχό΅ενα διδασκαλίας αυτής της διάστασης του Α.Π. και σ’ αυτή την περίπτωση δεν ΅πορούν να οριστούν
΅ε ακρίβεια λόγω της ΅εγάλης διαφοράς ΅εταξύ των σχολείων της επικράτειας σε ευκαιρίες για πρόσβαση σε λιγότερο διαδεδο΅ένα σπορ αλλά και της ιδιαίτερης γνώσης των ΚΦΑ στη διδασκαλία τους. Για αυτό το λόγο θα παρουσιαστεί ΅όνο ένα περίγρα΅΅α των πιθανών επιλογών και γενικές κατευθυντήριες οδηγίες. Κάθε διδάσκων, κατά περίπτωση, θα αποφασίσει για τις επιλογές και τον προγρα΅΅ατισ΅ό των δράσεων ΅ε βάση τις δικές του γνώσεις και προτι΅ήσεις, καθώς και τις προσφερό΅ενες επιλογές από τοπικούς κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Ση΅ειώνεται ότι όλες οι δράσεις του ΅αθή΅ατος πρέπει να υλοποιούνται εντός του σχολείου, στο πλαίσιο του ΅αθή΅ατος και όχι ως σχέδιο εργασίας. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πρόσκληση ειδικών, προπονητών, αθλητών, παραγόντων, στο σχολείο για επίδειξη αυτών των σπορ στους ΅αθητές.
Νέα ή λιγότερο διαδεδο΅ένα σπορ Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ατο΅ικά και ο΅αδικά αθλή΅ατα που δεν καλλιεργούνται συστη΅ατικά στην Ελλάδα (για παράδειγ΅α το
΅πέιζ−΅πολ, το κρίκετ, το ράγκ΅πι, το σοφτ−΅πολ, το σκουός κ.ά.),
Ατο΅ικά και ο΅αδικά αθλή΅ατα τα οποία είναι λιγότερο διαδεδο΅ένα στην Ελλάδα, αλλά αναπτύσσονται κυρίως ΅έσω ο΅οσπονδιών ή άλλων φορέων στη χώρα ΅ας (σπορ ρακέτας, σπορ επαφής, πολε΅ικές τέχνες, σπορ ακρίβειας κ.ά.).

Σπορ Α΅ΕΑ

Τα σπορ που αντιπροσωπεύονται στο επίση΅ο αγωνιστικό πρόγρα΅΅α των Α΅ΕΑ (παραολυ΅πιακό πρόγρα΅΅α).
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επίδειξης παραολυ ΅πιακών αθλη΅άτων και η συ΅΅ετοχή των ΅αθητών σε αυτά. Επίσης, ΅πορεί να γίνει τροποποίηση επιλεγ΅ένων παραολυ΅πιακών αθλη΅άτων ώστε να είναι δυνατή η εφαρ΅ογή τους στο περιβάλλον του σχολείου.

Είναι ση΅αντικό να τονιστεί ότι:

α) Στη διδασκαλία αυτών των αθλη΅άτων πρέπει να εφαρ΅όζεται ΅ια ολιστική διδακτική προσέγγιση όπου ο ΅αθητής θα συ΅΅ετέχει ενεργά, θα αποκτά πρακτική ε΅πειρία της δραστηριότητας παράλληλα ΅ε τις βασικές γνώσεις σε κανονισ΅ούς και τακτική.
β) Ο ΚΦΑ είναι ση΅αντικό να δη΅ιουργήσει ένα φάκελο
΅ε το απαραίτητο υλικό διδασκαλίας (σε έντυπη και ηλεκτρονική ΅ορφή) για την υλοποίηση του ΅αθή΅ατος για κάθε περίπτωση αθλή΅ατος ξεχωριστά.
γ) Οι ΅αθητές πρέπει να ε΅πλέκονται ενεργά σε αποφάσεις που αφορούν στις προσφερό΅ενες επιλογές σε αθλή΅ατα, ανταποκρινό΅ενοι, υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντα, στα καθήκοντα που απορρέουν από τις δραστηριότητες που αποφάσισαν και επέλεξαν. Σκοπός είναι να ε΅πλακούν ενεργά και να βιώσουν τη χαρά της συ΅΅ετοχής σ’ ένα νέο ή άγνωστο σπορ.

Το σχολείο πρέπει να είναι σε επαφή ΅ε τα οργανω΅ένα σπορ της ευρύτερης κοινότητας και των σπορ των Α΅EA, και να επιδιώκει τη συνεργασία ΅ε τους συγκεκρι΅ένους αθλητικούς φορείς. Παράγοντες, προπονητές και αθλητές αυτής της κατηγορίας των σπορ
΅πορεί να είναι οι βασικοί συντελεστές για τη γνωρι΅ία των ΅αθητών ΅ε λιγότερο γνωστά σπορ. Για αυτό πρέπει να ζητείται η συνδρο΅ή τους σε περιπτώσεις όπου ΅πορούν να βοηθήσουν ΅ε την παρουσία, τις γνώσεις ή την τέχνη τους.
Όπου είναι δυνατό να ΅πορούν να γίνονται κοινά προγρά΅΅ατα/ η΅ερήσιες γυ΅νάσεις/ αγώνες ΅ε τα Α΅ΕΑ.

Που θα βρεθεί το σχετικό υλικό διδασκαλίας για την οργάνωση του φακέλου και τα ΅έσα για τη διεξαγωγή της διδακτικής αυτής ενότητας;

Με την ά΅εση επαφή ΅ε τις αντίστοιχες ο΅οσπονδίες (για τα αθλή΅ατα που υπάρχουν στη χώρα ΅ας) ή τους αθλητικούς συλλόγους.
Μέσω σχετικών ιστοσελίδων.
Μέσω εντύπων και βιβλίων που ασχολούνται ΅ε αυτά τα αθλή΅ατα.
Μέσω άλλων φορέων που πιθανά προωθούν τα συγκεκρι΅ένα σπορ (ΤΕΦΑΑ, κοινότητες αλλοδαπών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα ΅ας και καλλιεργούν τα συγκεκρι΅ένα αθλή΅ατα κ.ά.).
Μέσω της Παραολυ΅πιακής Επιτροπής.

Σε σχέση ΅ε τα αναγκαία ΅έσα και υλικά για τη διεξαγωγή του ΅αθή΅ατος στα συγκεκρι΅ένα αθλή΅ατα, ο ΚΦΑ πρέπει από τη αρχή της χρονιάς να ΅ερι΅νήσει για την εύρεσή τους (δη΅ιουργία τροποποιη΅ένων οργάνων, αγορά πρωτότυπων ή δανεισ΅ό τους από φορείς ή σχολεία που ήδη ασχολήθηκαν ΅ε τα συγκεκρι΅ένα σπορ).

Αξιολόγηση

Η πρόοδος και η επίτευξη των ΅αθητών και σ’ αυτή τη διάσταση του ΅αθή΅ατος πρέπει να αξιολογείται ΅ε βάση τους επιδιωκό΅ενους στόχους που τέθηκαν εξ αρχής (βλ. αρχή του παραρτή΅ατος), σε σχέση ΅ε:

Τη ΅άθηση και κατανόηση (γνωστική/αντιληπτική διάσταση)
Την απόδοση και την επάρκεια στην τεχνική εκτέλεση (ψυχοκινητική διάσταση)
Τη συ΅περιφορά (κοινωνική−συ΅περιφορική διάσταση)
Τις στάσεις και την αυτοπεποίθηση (συναισθη΅ατική διάσταση)

Συνεπώς η αξιολόγηση της ΅άθησης των ΅αθητών θα γίνει ΅ε διαδικασίες ανάλογες ΅’ αυτές που αναφέρθηκαν στο προηγού΅ενο παράρτη΅α.


Η απόφαση αυτή να δη΅οσιευθεί στην Εφη΅ερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 20 Ιουλίου 2010

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

(σε μορφή .pdf)

 

 

 


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2013
Αποποίηση Ευθύνης