www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ:
 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 9. Μπάλα μέσα και έξω από το παιχνίδι

1. Η μπάλα είναι έξω από το παιχνίδι ( "δεν παίζει" ):
α) Όταν ολόκληρη περάσει έξω από τη γραμμή τέρματος ή την πλάγια γραμμή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα (εικ. 13 και 15),

β) Όταν το παιχνίδι διακοπεί από τον Διαιτητή.

2. Η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι ( "παίζει" ) σε κάθε άλλη στιγμή (από την έναρξη μέχρι τη λήξη του αγώνα), περιλαμβανομένων και των εξής περιπτώσεων:
α) όταν χτυπήσει σε κάθετο δοκάρι, ή σε οριζόντιο δοκάρι των τερμάτων ή σε κοντάρι με σημαία του κόρνερ και παραμείνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

β) όταν χτυπήσει στο Διαιτητή ή σε βοηθό διαιτητή όταν αυτοί βρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 

 

ΑΡΘΡΟ 10. Επίτευξη τέρματος (γκολ)

 

1.Πότε σημειώνεται τέρμα (γκολ):

Τέρμα σημειώνεται όταν ολόκληρη η μπάλα περνάει έξω από τη γραμμή τέρματος μεταξύ των κάθετων δοκαριών και κάτω από το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προηγηθεί παράβαση των Κανονισμών του παιχνιδιού από την ομάδα που σημειώνει το τέρμα (εικ.18 και19).

 

 

2. Νικήτρια ομάδα:

Η ομάδα που κατά τη διάρκεια του αγώνα σημειώνει το μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων είναι η νικήτρια. Αν και οι δύο ομάδες σημειώσουν ίσο αριθμό τερμάτων, ή αν δεν σημειωθούν τέρματα, ο αγώνας είναι ισόπαλος.

 

3. Κανονισμοί διοργάνωσης (Αγώνες με παράταση):

Για αγώνες που λήγουν ισόπαλοι, οι κανονισμοί της διοργάνωσης μπορούν να καθορίζουν όρους που συνεπάγονται παράταση του αγώνα η άλλη διαδικασία, εγκεκριμένη από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, για να αναδειχθεί η νικήτρια του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 11. Παίκτης έξω από το παιχνίδι (οφ-σάιντ)

 

1.      Παίκτης σε θέση οφσάιντ:

α) Δεν είναι παράβαση το γεγονός και μόνο ότι ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ.

β) Ένας παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ όταν βρίσκεται πλησιέστερα στη γραμμή τέρματος των αντιπάλων από την μπάλα και τον προτελευταίο αμυνόμενο.

γ) Ένας παίκτης δεν είναι σε θέση οφ-σάιντ όταν:· βρίσκεται στο δικό του μισό γήπεδο ή · .βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο ή · .βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους δύο τελευταίους αμυνόμενους.

 

2. Παράβαση οφ-σάιντ που τιμωρείται:

Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ, τιμωρείται μόνο αν, τη στιγμή που η μπάλα αγγίζει η παίζεται (μεταβιβάζεται - πασάρεται - σουτάρεται) από συμπαίκτη του, κατά τη γνώμη του διαιτητή, έχει ενεργό συμμετοχή στο παιχνίδι με το να:

α) επηρεάζει το παιχνίδι ή

β) επηρεάζει αντίπαλό του, ή

γ) κερδίζει ένα (παράνομο) πλεονέκτημα ευρισκόμενος σε θέση (οφ-σάιντ).

 

3. Παράβαση οφ-σάιντ που δεν τιμωρείται:

Ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφ-σάιντ, δεν τιμωρείται όταν παίρνει τη μπάλα απευθείας:

α) από τέρματος λάκτισμα (άουτ) ή

β) από επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια (αράουτ) ή

γ) από γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ)

 

4. Παραβάσεις - Ποινές:

Για κάθε παράβαση παίκτη που πρέπει να τιμωρηθεί ως οφ-σάιντ ο Διαιτητής καταλογίζει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλη ομάδας , που χτυπιέται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

ΑΡΘΡΟ 12. Παραβάσεις και ανάρμοστη διαγωγή.

 

Οι (τεχνικές) παραβάσεις σε βάρος των ομάδων των παραβατών παικτών τιμωρούνται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα ή με πέναλτι και οι (πειθαρχικές) παραβάσεις ανάρμοστης διαγωγής κ.λ.π. σε βάρος των ίδιων των παραβατών παικτών, τιμωρούνται με παρατήρηση η αποβολή (κίτρινη ή κόκκινη κάρτα), ως εξής:

 

1.      Αμεσο ελεύθερο λάκτισμα:

α) Αμεσο ελεύθερο λάκτισμα χορηγείται στην αντίπαλη ομάδα, όταν ένας παίκτης διαπράττει οποιαδήποτε από τις πιο κάτω έξι παραβάσεις, κατά τρόπο που χαρακτηρίζεται από το διαιτητή ως απρόσεκτος (απερίσκεπτος, αμελής, ανεύθυνος, αδιάφορος), επικίνδυνος (παράτολμος, ριψοκίνδυνος), ή ότι γίνεται χρησιμοποιώντας υπερβολική δύναμη (μη αναγκαία):

· Λακτίζει ή επιχειρεί (αποπειράται - προσπαθεί να λακτίσει αντίπαλο , χωρίς να τα καταφέρνει.

· Κάνει τρικλοποδιά σε αντίπαλο (τον ανατρέπει βάζοντας το πόδι) ή επιχειρεί (αποπειράται -προσπαθεί) να τον ανατρέψει  χωρίς να τα καταφέρνει.

· Πηδάει κατά αντιπάλου

· μαρκάρει αντίπαλο

· Χτυπάει αντίπαλο ή επιχειρεί (αποπειράται - προσπαθεί) να τον χτυπήσει, χωρίς να τα καταφέρνει.

· Σπρώχνει αντίπαλο

β) Αμεσο ελεύθερο λάκτισμα χορηγείται επίσης στην αντίπαλη ομάδα, όταν ένας παίκτης διαπράττει οποιαδήποτε από τις πιο κάτω τέσσερις παραβάσεις:

· Κάνει "τάκλιν" σε αντίπαλο (γλιστράει στο έδαφος με τεχνικό τρόπο ή παρεμβαίνει) για να γίνει κάτοχος της μπάλας, ερχόμενος σε επαφή με τον αντίπαλο πριν αγγίξει τη μπάλα (ή αντί για τη μπάλα)

· Κρατάει αντίπαλο

· Φτύνει αντίπαλο.

· Πιάνει τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση (δηλαδή μεταφέρει, χτυπάει, ή προωθεί τη μπάλα με το χέρι του ή με το βραχίονά του), με εξαίρεση τον τερματοφύλακα όταν βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή

γ) Το άμεσο ελεύθερο λάκτισμα εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.2.

 

2.      Πέναλτι (επανορθωτικό λάκτισμα):

Χορηγείται όταν οποιαδήποτε από τις πιο πάνω δέκα παραβάσεις γίνουν από παίκτη μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, ανεξάρτητα από τη θέση της μπάλας (τη στιγμή που γίνεται η παράβαση), με την προϋπόθεση ότι η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι "<παίζει").

 

3.      Έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα:

α) Ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα χορηγείται στην αντίπαλη ομάδα όταν ο τερματοφύλακας μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή (πέναλτι), διαπράττει οποιαδήποτε από τις παρακάτω πέvτε παραβάσεις:

· Ενώ "ελέγχει" τη μπάλα με τα χέρια του, πριν να την αφήσει από την κατοχή του, την κρατάει για περισσότερο από έξι δευτερόλεπτα .

· Αγγίζει τη μπάλα πάλι με τα χέρια του αφού την έχει διώξει από την κατοχή του και δεν την έχει αγγίξει (στο μεταξύ με το πόδι) κάποιος άλλος παίκτης

· Αγγίζει τη μπάλα με τα χέρια του, όταν αυτή έχει λακτισθεί με πρόθεση προς αυτόν ("γυρίζεται") από συμπαίκτη του.

· Αγγίζει τη μπάλα με τα χέρια του, όταν τη δέχεται απευθείας από αράουτ (επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια) από συμπαίκτη του.

β) Έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα χορηγείται επίσης στην αντίπαλη ομάδα, όταν ένας παίκτης, κατά τη γνώμη του διαιτητή:

· Παίζει κατά τρόπο επικίνδυνο

· Παρεμποδίζει την προώθηση αντιπάλου (του κάνει "φράγμα" - για παράδειγμα τρέχει μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας ή παρεμβάλλει το σώμα του με τρόπο ώστε να δημιουργεί εμπόδιο σε αντίπαλο, χωρίς να έρχεται σε "επαφή" μαζί του, διότι αν έρθει σε επαφή είναι "κράτημα" και τιμωρείται με άμεσο λάκτισμα)

· Παρενοχλεί (εμποδίζει) τον τερματοφύλακα στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα που κρατάει στα χέρια του, για "να παίζεται".

· Διαπράττει οποιαδήποτε άλλη παράβαση, η οποία δεν αναφέρεται προηγουμένως στο άρθρο 12, για την οποία διακόπτεται το παιχνίδι για να παρατηρηθεί - προειδοποιηθεί (με κίτρινη κάρτα) ή για να αποβληθεί (με κόκκινη κάρτα) ένας παίκτης.

γ) Το έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8.

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ (σε βάρος των παραβατών παικτών):

 

4.      Παραβάσεις που τιμωρούνται με παρατήρηση - προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα):

Ένας παίκτης παρατηρείται - προειδοποιείται και του δείχνεται κίτρινη κάρτα, όταν διαπράττει οποιαδήποτε από τις πιο κάτω επτά παραβάσεις:

α) Είναι ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς. (με την ευρύτατη ερμηνεία περιλαμβάνει κάθε παράβαση του Κανονισμού και τιμωρείται κατά περίπτωση και με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα ).

β) με λόγια ή με κινήσεις (χειρονομίες, μορφασμούς κ.λ.π.) εκδηλώνει διαφωνία (για οποιαδήποτε απόφαση του διαιτητή).

γ) με επιμονή παραβιάζει τους Κανονισμούς του Παιχνιδιού.

δ) "Καθυστερεί" την επανέναρξη (συνέχιση) του παιχνιδιού.

ε) Δεν τηρεί την καθορισμένη απόσταση όταν πρόκειται να ξαναρχίσει το παιχνίδι με κόρνερ ή ελεύθερο λάκτισμα (άμεσο ή έμμεσο).

στ) Εισέρχεται ή επανέρχεται (ξαναγυρίζει-επιστρέφει) στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την άδεια του διαιτητή.

ζ) με πρόθεση εγκαταλείπει (βγαίνει έξω, αποχωρεί από) τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς την άδεια του διαιτητή.

 

5.      Παραβάσεις που τιμωρούνται με αποβολή (κόκκινη κάρτα):

Ένας παίκτης αποβάλλεται (από τον αγωνιστικό χώρο) και του δείχνεται κόκκινη κάρτα, όταν διαπράττει οποιαδήποτε από τις παρακάτω επτά παραβάσεις:

α) Είναι ένοχος σοβαρής αντικανονικής παράβασης (βάναυσου - "βρόμικου")παιχνιδιού.

β) Είναι ένοχος βίαιης διαγωγής.

γ) Φτύνει αντίπαλό του ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

δ) Αποστερεί την αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια "προφανή" ευκαιρία να σημειώσει γκολ, (μια ευκαιρία "καθαρή" - καταφανή - ολοφάνερη, που εύκολα τη βλέπει και την κατανοεί κανείς), πιάνοντας (ή αγγίζοντας) τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση. Η περίπτωση δεν αφορά τον τερματοφύλακα όταν αυτός βρίσκεται μέσα στη δική του (επανορθωτική) περιοχή πέναλτι .

ε) Αποστερεί από μία "προφανή" ευκαιρία να σημειώσει γκολ, έναν αντίπαλο που κινείται (προωθείται) προς το τέρμα του (παραβάτη) παίκτη, (για παράδειγμα τον ανατρέπει αντικανονικά με μία παράβαση που τιμωρείται με ελεύθερο λάκτισμα ή με πέναλτι .

στ) Χρησιμοποιεί γλώσσα (έκφραση) επιθετική ή προσβλητική ή υβριστική ή  / και χειρονομίες (παρόμοιες) .

ζ) Δέχεται δεύτερη παρατήρηση - προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) στον ίδιο αγώνα.
η)Ένας παίκτης που έχει αποβληθεί πρέπει να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο και την τεχνική περιοχή.

ΑΡΘΡΟ 13. Ελεύθερα λακτίσματα (άμεσο και έμμεσο)

1. Κατηγορίες ελευθέρων λακτισμάτων:
α)
Τα ελεύθερα λακτίσματα είναι είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

β) Όταν εκτελείται ένα ελεύθερο λάκτισμα, είτε άμεσο, είτε έμμεσο, η μπάλα πρέπει να είναι σταματημένη (ακίνητη) και ο παίκτης που το εκτελεί (το "χτυπάει") δεν επιτρέπεται να αγγίσει τη μπάλα για δεύτερη φορά, πριν την αγγίσει ένας άλλος παίκτης.


2. Το άμεσο ελεύθερο λάκτισμα:
α)
Όταν ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα λακτίζεται απευθείας μέσα ο στο αντίπαλο τέρμα, σημειώνεται γκολ (και είναι κανονικό).

β) Όταν ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα λακτίζεται απευθείας μέσα στο τέρμα της ίδιας ομάδας (που το λακτίζει), χορηγείται κόρνερ υπέρ της αντίπαλης ομάδας.


3. Το έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα:

α) "Σήμα" διαιτητή ότι πρόκειται για έμμεσο:
Ο διαιτητής σημειώνει ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα, σηκώνοντας το βραχίονά του (τεντωμένο) πάνω από το κεφάλι του. Κρατάει το βραχίονά του σ' αυτή τη θέση (ψηλά) μέχρι να εκτελεσθεί το λάκτισμα και η μπάλα αγγιχτεί από έναν άλλον παίκτη ή βγει έξω από το παιχνίδι ("δεν παίζει" -οπότε ο διαιτητής κατεβάζει το βραχίονά του).

β) Η μπάλα μπαίνει γκολ:
· Τέρμα (γκολ) επιτρέπεται να σημειωθεί μόνον αν η μπάλα (αφού εκτελεσθεί το έμμεσο) στη συνέχεια αγγίσει ένα άλλον παίκτη πριν μπει στο τέρμα (και σημειωθεί γκολ - οπότε το γκολ είναι κανονικό).
· Αν ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα λακτισθεί απευθείας μέσα στο αντίπαλο τέρμα, χορηγείται από τέρματος λάκτισμα (άουτ) στην αντίπαλη ομάδα.
· Αν ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα λακτισθεί απευθείας μέσα στο τέρμα της ίδιας ομάδας (που το λακτίζει), χορηγείται κόρνερ υπέρ της αντίπαλης ομάδας.


4. Θέσεις (και διαδικασία) εκτέλεσης ελεύθερων λακτισμάτων:


Α. Ελεύθερο λακτίσματα μέσα στην επανορθωτική περιοχή:

α) Αμεσο ή έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αμυνόμενης ομάδας:
· Όλοι οι αντίπαλοι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση το λιγότερο 9,15 μέτρων (10 γυαρδών) από την μπάλα.
· Όλοι οι αντίπαλοι παίκτες παραμένουν έξω από την επανορθωτική περιοχή μέχρι "να παίζει" η μπάλα.
· Η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι ("παίζει") όταν λακτίζεται απευθείας έξω από την επανορθωτική περιοχή.
· Ελεύθερο λάκτισμα που χορηγείται (για να λακτισθεί από σημείο) μέσα στην περιοχή τέρματος, εκτελείται από οποιοδήποτε σημείο μέσα στην περιοχή τέρματος.
β) Έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της επιτιθέμενης ομάδας:
· Όλοι οι αντίπαλοι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση το λιγότερο 9,15 μέτρων (10 γυαρδών) από τη μπάλα μέχρι "να παίζει", εκτός αν παραμένουν πάνω στη δική τους γραμμή τέρματος μεταξύ των καθέτων δοκαριών.
· Η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι ("παίζει") μόλις λακτισθεί και (μετα)κινηθεί.
· Ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που χορηγείται μέσα στην περιοχή τέρματος εκτελείται από εκείνο το σημείο της γραμμής της περιοχής τέρματος της παράλληλης προς τη γραμμή τέρματος που είναι πιο κοντά στο μέρος όπου έγινε η παράβαση.


Β. Ελεύθερα λακτίσματα έξω από την επανορθωτική περιοχή:
· Όλοι οι αντίπαλοι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση το λιγότερο 9,15 μέτρων (10 γυαρδών) από τη μπάλα μέχρι αυτή "να παίζει".
· Η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι ("παίζει") μόλις λακτισθεί και (μετα)κινηθεί.
· Το ελεύθερο λάκτισμα (άμεσο ή έμμεσο) εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 8).


5. Παραβάσεις -Ποινές:
α) Όταν εκτελείται ελεύθερο λάκτισμα (άμεσο ή έμμεσο) και αντίπαλος παίκτης πλησιάζει στη μπάλα πιο κοντά από την κανονική απόσταση, το λάκτισμα επαναλαμβάνεται.

β) Όταν εκτελείται ελεύθερο λάκτισμα από την αμυνόμενη ομάδα, από σημείο μέσα στη δική της επανορθωτική περιοχή και η μπάλα δεν λακτίζεται απευθείας έξω από την επανορθωτική περιοχή για "να παίζει", το λάκτισμα επαναλαμβάνεται.

Υ) Ελεύθερο λάκτισμα που εκτελείται από παίκτη εκτός του τερματοφύλακα:
· Αν, αφού "παίζει" η μπάλα, ο παίκτης που το εκτελεί αγγίζει τη μπάλα για δεύτερη φορά ( όχι με τα χέρια του) πριν την αγγίσει ένας άλλος παίκτης, χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας που εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.
· Αν, αφού "παίζει" η μπάλα ο παίκτης που το εκτελεί πιάνει τη μπάλα με τα χέρια, με πρόθεση, πριν την αγγίσει ένας άλλος παίκτης:
o Χορηγείται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, που εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη της παρ.6 του άρθρου 8.
o Χορηγείται πέναλτι αν η παράβαση γίνει μέσα στην επανορθωτική περιοχή του παίκτη που εκτέλεσε το ελεύθερο λάκτισμα.

δ) Ελεύθερο λάκτισμα που εκτελείται από τον τερματοφύλακα:
· Αν, αφού η μπάλα "παίζει" ο τερματοφύλακας αγγίσει τη μπάλα για δεύτερη φορά (όχι με τα χέρια του), πριν την αγγίσει ένας άλλος παίκτης, χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, που εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.
· Αν, αφού η μπάλα "παίζει" ο τερματοφύλακας πιάνει τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, πριν την αγγίσει ένας άλλος παίκτης:
- Χορηγείται άμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, αν η παράβαση γίνει έξω από την επανορθωτική περιοχή του τερματοφύλακα που εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.
- Χορηγείται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα υπέρ της αντίπαλης ομάδας, αν η παράβαση γίνει μέσα στην επανορθωτική περιοχή του τερματοφύλακα, που εκτελείται από το σημείο όπου έγινε η παράβαση, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 8.

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

(Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση, πατήστε ΕΔΩ για να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένα τις υπηρεσίες μας. Ευχαριστούμε)

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Ποδοσφαίρου)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟI ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
(ΚΑΠ)

(Αρθρα 1-7)
 Έκταση εφαρμογής, Κατηγορίες Πρωταθλημάτων, Εποπτεία - διοργάνωση πρωταθλημάτων, Συμμετοχή Ομάδων στα Πρωταθλήματα, Εφαρμοζόμενες διατάξεις, Αγωνιστική περίοδος, Προκήρυξη - Δήλωση συμμετοχής

(Αρθρα 8-10)
Γήπεδα τέλεσης αγώνων, Αντικανονικό ή Ακατάλληλο γήπεδο
(Αρθρα 11-12)
Διάρκεια, ημέρα και ώρα τέλεσης αγώνα, Διαιτητής αγώνα
(Αρθρα 13-15)
Παρατηρητής αγώνα, Στολές ομάδων, Φύλλο Αγώνα
(Αρθρα 16-20)
Ώρα προσέλευσης ομάδας - Μπάλες αγώνα, Αδυναμία κ΄ απαγόρευση συμμετοχής, Βαθ΅ολογική κατάταξη ομάδων
(Αρθρα 21-23)
Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα, Πρόγραμμα αγώνων, Υποβολή ενστάσεων

(Αρθρα 24-27)
Ποινές ποδοσφαιριστών, Εκδίκαση ενστάσεων, Έπαθλο Πρωταθλήματος, Οικονομική διαχείριση - Οργάνωση και Επιστασία Αγώνων Πρωταθλημάτων
(Αρθρα 28-31)
Εθνικές ομάδες, Αντιπροσωπευτικές ομάδες, Προστασία, Ποινές σε βάρος ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες, Ποινές για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου, Ποινή αποκλεισμού
(Αρθρα 32-38)
Προστασία υγείας ποδοσφαιριστών, Πρωταθλήματα Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται συμμετοχή σωματείο που υποβιβάστηκε ή συγχωνεύθηκε, Συνέπειες σε βάρος ομάδας λόγω άρνησης συμμετοχής της σε αγώνες, Συνέπειες ανάκλησης δελτίου ατομικών στοιχείων και μεταβολών, Επίλυση αθλητικών διαφορών
(Αρθρα 39-48)
 Κύπελλο Ελλάδος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Τελικός, Τηλεοπτικά, Επαθλα, Παιθαρχικά
(Αρθρα 49-61)
Κύπελλο Ελλάδος ερασιτεχνών, Αρμοδιότητες Ε.Π.Σ, Σύστημα τέλεσης αγώνων, Πρόγραμμα αγώνων, Οικονομική εκκαθάριση, Έπαθλα τελικού, Ερμηνεία Κ.Α.Π.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

(Αρθρα 1-3)
(Αρθρα 4-8)
(Αρθρα 9-13)
(Αρθρα 14-17)
(4ος Διαιτητής)
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ FIFA
(Στους Κανονισμούς Παιδιάς)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
(Οι πρόσφατοι του 2005)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δικαίω΅α άσκησης του επαγγέλ΅ατος, Ιδιωτικό συ΅φωνητικό πρόσληψης προπονητή, Κατηγορίες προπονητών, Εκπαιδευτές ποδοσφαίρου, Ετήσια σε΅ινάρια, Επιτροπές Επίλυσης Οικονο΅ικών Διαφορών, Ανάκληση άδειας άσκησης επαγγέλ΅ατος, κ.α.

  ΓΗΠΕΔΑ

Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 & 6 αστέρων, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη