www.fa3.gr

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

www.fa3.gr

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ:
Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 και 4 αστέρων

Διεθνές Ποδόσφαιρο


Εγκρίθηκαν ΟΑΚΑ και Καραϊσκάκη από την UEFA   1/4/2005 

Με απόφαση της Επιτροπής Σταδίων και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ ενημερώθηκε από την UEFA ότι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας συμπεριλήφθηκε στη λίστα των γηπέδων πέντε αστέρων και το Καραϊσκάκη στη λίστα των γηπέδων τεσσάρων αστέρων. Ακολουθούν αναλυτικά τα κριτήρια καταλληλότητας των γηπέδων και οι λίστες των γηπέδων πέντε και τεσσάρων αστέρων:

Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 και 4 αστέρων

1. Ελάχιστη χωρητικότητα, 50.000 (5 αστέρων), ή 30.000 (4 αστέρων)

2. Ολες οι θέσεις πρέπει να είναι ατομικές και με στήριγμα πλάτης

3. Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου, 105 Χ 68 μ

4. Ελάχιστες αποστάσεις ανάμεσα στα όρια του αγωνιστικού χώρου και το περιβάλλον τοίχωμα,

    • Πλαϊνές γραμμές-6 μ
    • Γραμμές εστίας-7,5 μ

5. Απουσία περίφραξης περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου

6. Αποδυτήρια πρώτης ποιότητας και για τις δύο ομάδες και τους διαιτητές (με ίδιο μέγεθος και εξοπλισμό και για τις δύο ομάδες, ευρύχωρα, φωτεινά και καθαρά)

7. Αμεση, ιδιαίτερη και προστατευμένη πρόσβαση και για τις δύο ομάδες και τους διαιτητές, από τα αποδυτήριά τους προς τον αγωνιστικό χώρο, καθώς και κατά την άφιξη/αναχώρηση από το γήπεδο.

8. Κατάλληλη και σωστά εξοπλισμένη αίθουσα για εκτέλεση των εξετάσεων για ντόπινγκ

9. Κατάλληλη και σωστά εξοπλισμένη αίθουσα για τον Απεσταλμένο/Παρατηρητή Διαιτησίας από την UEFA

10. Προβολείς με ελάχιστη ένταση 1400 Lux (eV) στην κατεύθυνση της κύριας κάμερας και 1000 Lux (eV) σε όλες τις άλλες κατευθύνσεις, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για επείγουσες καταστάσεις, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να παρέχει, εάν υπάρξει ανάγκη, άμεσα και χωρίς διακοπές τον αντίστοιχο φωτισμό.

11. Σύγχρονο και αποτελεσματικό μεγαφωνικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι ανακοινώσεις θα ακουστούν στους κοινόχρηστους χώρους μέσα και έξω από το γήπεδο καθαρά και ευκρινώς κατά τη διάρκεια του αγώνα και οι οποίοι δε θα καλύπτονται από ξαφνικές διακυμάνσεις των επιπέδων του θορύβου (φωνές του πλήθους) και δε θα επηρεάζονται σε περίπτωση διακοπής της κεντρικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

12. Μόνιμο έγχρωμο σύστημα παρακολούθησης μέσω μόνιτορ, το οποίο θα καλύπτει όλους τους κοινόχρηστους χώρους μέσα και έξω από το γήπεδο και το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής φωτογραφικών στιγμιοτύπων.

13. Αίθουσα ελέγχου του γηπέδου εξοπλισμένη με μόνιτορ για το σύστημα παρακολούθησης. Η θέση ελέγχου για το άτομο που εκφωνεί τις ανακοινώσεις, ο πίνακας πληροφοριών-οθόνη βίντεο (εφόσον υπάρχει), οι λειτουργίες αστυνόμευσης, πυρόσβεσης και παροχής ιατρικής βοήθειας θα πρέπει όλες να είναι εγκατεστημένες μέσα ή σε άμεση γειτνίαση με την αίθουσα ελέγχου (παραπλεύρως), η οποία θα πρέπει να έχει καθαρή και ανεμπόδιστη άποψη ολόκληρου του εσωτερικού χώρου του σταδίου.

14. Σήμανση διεθνώς κατανοητή, μέσα και έξω από το χώρο του σταδίου, συμπεριλαμβανομένων και των τρόπων πρόσβασης σε αυτό.

15. Τουλάχιστον δύο τμήματα, με 50 υπό στέγαση θέσεις κατ΄ ελάχιστο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τους συνοδούς τους. Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις υγιεινής και κυλικείο.

16. Αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής για τους θεατές (και των δύο φύλων) από την άποψη του αριθμητικού μεγέθους, της καθαριότητας και των τυπικών κριτηρίων. (Μόνο οι τουαλέτες σύγχρονου τύπου θεωρούνται πλέον αποδεκτές).

17. Παροχή εγκαταστάσεων πρώτης ποιότητας που θα εξυπηρετούν τις λειτουργίες των ΜΜΕ, όσον αφορά τα σημεία τοποθέτησης κάμερας, χώρους εργασίας, τηλεοπτικά στούντιο. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων για τις λειτουργίες των ΜΜΕ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον αγώνα και το στάδιο.

18. Επαρκείς εγκαταστάσεις πρώτης κατηγορίας για τους επισήμους (VIPs), συμπεριλαμβανομένων 200 θέσεων κατ΄ ελάχιστο στην κερκίδα των επισήμων, χώρο φιλοξενίας 400 επίσημων καλεσμένων, δυνατότητα φιλοξενίας 200 καλεσμένων των ομάδων που αγωνίζονται (200 Χ 2) και αρκετό χώρο εκτός σταδίου (στα περίχωρα εγγύς του σταδίου) για το Χωριό των Champions - περίπου 4000 φιλοξενούμενοι (μόνο για τον τελικό του Champions League).

19. Διεθνές/ή αεροδρόμιο/α που θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες επιπλέον ανάγκες ενός τελικού διοργάνωσης της UEFA (δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 80 πτήσεων charter ημερησίως, πέραν του αριθμού των τακτικών πτήσεων). Τα αεροδρόμια θα πρέπει να λειτουργούν κατά τη διάρκεια και της ημέρας και της νύχτας.

20. Επαρκής ξενοδοχειακή υποδομή για τη φιλοξενία των εκπροσώπων της UEFA και των επίσημων χορηγών της, απαιτούνται τουλάχιστον 1000 δωμάτια ξενοδοχείου πέντε αστέρων (Champions League) / 500 δωμάτια πέντε αστέρων (Κύπελλο UEFA). Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουν γίνει αρκετές επιπλέον κρατήσεις σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.

ΛΙΣΤΑ ΓΗΠΕΔΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ
FEIJENOORD STADIUM ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ARENΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
OLD TRAFFORD ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, ΑΓΓΛΙΑ
OLYMPIASTADION ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
OLYMPIASTADION ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ARENA AUFSCHALKE ΓΚΕΖΕΛΚΙΡΧΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
AOL ARENA ΑΜΒΟΥΡΓΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ERNST HAPPEL STADION ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ
IBROX ΓΛΑΣΚΟΒΗ, ΣΚΟΤΙΑ
HAMPDEN PARK ΓΛΑΣΚΟΒΗ, ΣΚΟΤΙΑ
MILLENNIUM ΚΑΡΝΤΙΦ, ΟΥΑΛΙΑ
CAMP NOU ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ
OLIMPICO DE MONTJUIC ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ
VICENTE CALDERON ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ
OLIMPICO ΣΕΒΙΛΛΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ
LUZHNIKI ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ
STADE DE FRANCE ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ
ATATURK OLYMPIYAT ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ
A LUZ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
JOSE ALVALADE ΧΧΙ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
O DRAGAO ΠΟΡΤΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΟΑΚΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ

 

ΛΙΣΤΑ ΓΗΠΕΔΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ
PARKEN ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ
PARC DES PRINCES ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ
GERLAND ΛΙΟΝ, ΓΑΛΛΙΑ
RASUNDA ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ
ULLEVI ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ, ΣΟΥΗΔΙΑ
VILLA PARK ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ, ΑΓΓΛΙΑ
ANFIELD ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, ΑΓΓΛΙΑ
STADIUM OF LIGHT ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ, ΑΓΓΛΙΑ
ST MARY΄S ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ, ΑΓΓΛΙΑ
GELREDOME ΑΡΝΕΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
CITY OF MANCHESTER ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, ΑΓΓΛΙΑ


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

(Αν εισήλθατε σε αυτή τη σελίδα από ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ή από άλλη εξωτερική σύνδεση, πατήστε ΕΔΩ για να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένα τις υπηρεσίες μας. Ευχαριστούμε)

www.fa3.gr

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα
0000000000000

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου
 (M.Sc. in USA, Υποψ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης
0000000000000


1

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
(Κανονισμοί Ποδοσφαίρου)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟI ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
(ΚΑΠ)

(Αρθρα 1-7)
 Έκταση εφαρμογής, Κατηγορίες Πρωταθλημάτων, Εποπτεία - διοργάνωση πρωταθλημάτων, Συμμετοχή Ομάδων στα Πρωταθλήματα, Εφαρμοζόμενες διατάξεις, Αγωνιστική περίοδος, Προκήρυξη - Δήλωση συμμετοχής

(Αρθρα 8-10)
Γήπεδα τέλεσης αγώνων, Αντικανονικό ή Ακατάλληλο γήπεδο
(Αρθρα 11-12)
Διάρκεια, ημέρα και ώρα τέλεσης αγώνα, Διαιτητής αγώνα
(Αρθρα 13-15)
Παρατηρητής αγώνα, Στολές ομάδων, Φύλλο Αγώνα
(Αρθρα 16-20)
Ώρα προσέλευσης ομάδας - Μπάλες αγώνα, Αδυναμία κ΄ απαγόρευση συμμετοχής, Βαθ΅ολογική κατάταξη ομάδων
(Αρθρα 21-23)
Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα, Πρόγραμμα αγώνων, Υποβολή ενστάσεων

(Αρθρα 24-27)
Ποινές ποδοσφαιριστών, Εκδίκαση ενστάσεων, Έπαθλο Πρωταθλήματος, Οικονομική διαχείριση - Οργάνωση και Επιστασία Αγώνων Πρωταθλημάτων
(Αρθρα 28-31)
Εθνικές ομάδες, Αντιπροσωπευτικές ομάδες, Προστασία, Ποινές σε βάρος ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες, Ποινές για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου, Ποινή αποκλεισμού
(Αρθρα 32-38)
Προστασία υγείας ποδοσφαιριστών, Πρωταθλήματα Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται συμμετοχή σωματείο που υποβιβάστηκε ή συγχωνεύθηκε, Συνέπειες σε βάρος ομάδας λόγω άρνησης συμμετοχής της σε αγώνες, Συνέπειες ανάκλησης δελτίου ατομικών στοιχείων και μεταβολών, Επίλυση αθλητικών διαφορών
(Αρθρα 39-48)
 Κύπελλο Ελλάδος επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Τελικός, Τηλεοπτικά, Επαθλα, Παιθαρχικά
(Αρθρα 49-61)
Κύπελλο Ελλάδος ερασιτεχνών, Αρμοδιότητες Ε.Π.Σ, Σύστημα τέλεσης αγώνων, Πρόγραμμα αγώνων, Οικονομική εκκαθάριση, Έπαθλα τελικού, Ερμηνεία Κ.Α.Π.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

(Αρθρα 1-3)
(Αρθρα 4-8)
(Αρθρα 9-13)
(Αρθρα 14-17)
(4ος Διαιτητής)
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ FIFA
(Στους Κανονισμούς Παιδιάς)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
(Οι πρόσφατοι του 2005)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δικαίω΅α άσκησης του επαγγέλ΅ατος, Ιδιωτικό συ΅φωνητικό πρόσληψης προπονητή, Κατηγορίες προπονητών, Εκπαιδευτές ποδοσφαίρου, Ετήσια σε΅ινάρια, Επιτροπές Επίλυσης Οικονο΅ικών Διαφορών, Ανάκληση άδειας άσκησης επαγγέλ΅ατος, κ.α.

  ΓΗΠΕΔΑ

Κριτήρια καταλληλότητας γηπέδων 5 & 6 αστέρων, ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκη