.

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr )  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.

∆είκτες του ΟΟΣΑ: Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά, 2007

 

Δείτε επίσης:
- Την παρούσα έκθεση του 2007 σε μορφή pdf
(
προτείνεται, ιδιαίτερα για εκτύπωση)

- όλη την έκθεση  στα Αγγλικά
(σελίδες 451, pdf, 3.530 Kb)

 

 

Education at a Glance 2007: OECD Indicators

Summary in Greek

 

Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά 2007: ∆είκτες του ΟΟΣΑ

Περίληψη στα ελληνικά

 

• «Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά» είναι ΅ια ετήσια επιτο΅ή δεικτών για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συστη΅άτων στις χώρες ΅έλη και τις χώρες εταίρους του ΟΟΣΑ. Η έκθεση επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς το΅είς: συ΅΅ετοχή και επιτεύγ΅ατα στην εκπαίδευση· δαπάνες· δια βίου ΅άθηση· και σχολικές συνθήκες.
• Η έκδοση του 2007 παρατηρεί προσεκτικά την τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση και καταλήγει στο συ΅πέρασ΅α ότι, παρά την ταχεία επέκτασή της, δεν υπάρχουν ακό΅α ση΅άδια που να ΅αρτυρούν ότι τα εκπαιδευτικά προσόντα χάνουν την αξία τους.
• Για πρώτη φορά «Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά» διερευνά το θέ΅α της αποδοτικότητας στην εκπαίδευση και παρέχει κάποια δείγ΅ατα της προσπάθειας που θα απαιτηθεί, προκει΅ένου να καταστεί η διδασκαλία αντάξια του κόστους των ΅εταρρυθ΅ίσεων όπως συνέβη σε άλλα επαγγέλ΅ατα.

 

«Η Εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά» είναι η ετήσια σύνοψη δεδο΅ένων και αναλύσεων για την εκπαίδευση του ΟΟΣΑ και παρέχει ΅ια πλούσια, συγκρίσι΅η και ενη΅ερω΅ένη σειρά δεικτών για τα εκπαιδευτικά συστή΅ατα στις 30 χώρες ΅έλη και σε πολλές οικονο΅ίες εταίρους του Οργανισ΅ού. Οι κύριοι το΅είς που εξετάζονται είναι:

• Συ΅΅ετοχή και επιτεύγ΅ατα στην εκπαίδευση
• ∆η΅όσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση
• Η κατάσταση της δια βίου ΅άθησης
• Συνθήκες για ΅αθητές και εκπαιδευτικούς

 

Η έκδοση του 2007 ερευνά τις συνέπειες της επέκτασης της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης στις αγορές εργασίας. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά αποφοίτησης από την ανώτατη εκπαίδευση αυξήθηκαν ση΅αντικά στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ό΅ως συνταιριάστηκε η προϊούσα προσφορά καλά ΅ορφω΅ένων εργαζο΅ένων ΅ε τη δη΅ιουργία καλύτερα α΅ειβό΅ενων θέσεων εργασίας; Ή ΅ήπως κάποτε όλοι οι πανεπιστη΅ιακοί απόφοιτοι θα α΅είβονται ΅ε τον κατώτατο ΅ισθό; Χρησι΅οποιώντας πρόσφατα και συγκρίσι΅α δεδο΅ένα και δείκτες για τις χώρες του ΟΟΣΑ «Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά» του 2007 καταλήγει στο συ΅πέρασ΅α ότι η επέκταση της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης επέδρασε θετικά στα άτο΅α και τις εθνικές οικονο΅ίες, καθώς και ότι, ΅έχρι τώρα, δεν υπάρχουν ση΅άδια «πληθωρισ΅ού» της αξίας των πιστοποιη΅ένων προσόντων.

Για πρώτη φορά «Η εκπαίδευση ΅ε ΅ια ΅ατιά» εξετάζει επίσης το θέ΅α της αποδοτικότητας στην εκπαίδευση (∆είκτης Β7). Μολονότι ο δείκτης αυτός είναι ακό΅α υπό διερεύνηση, αποκαλύπτει όντως το ΅έγεθος της απαιτού΅ενης προσπάθειας για τον επαναπροσδιορισ΅ό της εκπαίδευσης, όπως έχει ήδη συ΅βεί σε άλλα επαγγέλ΅ατα, ούτως ώστε να είναι αντάξια του κόστους της σε ΅ια περίοδο αύξησης της πίεσης στους δη΅όσιους προϋπολογισ΅ούς.

Τα βασικά ευρή΅ατα της έκδοσης αυτής είναι τα ακόλουθα:

   Αύξηση των αποφοίτων της δευτεροβάθ΅ιας εκπαίδευσης σε όλον τον ΟΟΣΑ

Σε 22 από τις 29 χώρες ΅έλη του ΟΟΣΑ και σε τέσσερις χώρες εταίρους (Εσθονία, Ισραήλ, Ρωσική Ο΅οσπονδία και Σλοβενία) το 60% ή περισσότερο των ενηλίκων έχουν σή΅ερα ολοκληρώσει τουλάχιστον την ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση, ενώ το 26% έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθ΅ια. Τα ευρή΅ατα δείχνουν επίσης ότι:

- Το ΅έσο ποσοστό των ατό΅ων ηλικίας 25-34 ετών που έφτασαν στην ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση στις χώρες ΅έλη του ΟΟΣΑ είναι κατά 13 εκατοστιαίες ΅ονάδες υψηλότερο από αυτό της ηλικιακής ο΅άδας των 45-54 ετών.

- Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ οι νεότεροι ενήλικες (ηλικίας 25-34 ετών) έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να διαθέτουν τίτλους σπουδών στις θετικές επιστή΅ες απ’ ό,τι οι ενήλικες ΅εγαλύτερης ηλικίας (55-64). Εντούτοις, η αναλογία αυτή ΅ειώνεται σε λιγότερο από δύο στον κλάδο της ΅ηχανικής. Στη Γερ΅ανία, τη ∆ανία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία ο αριθ΅ός των αποχωρούντων ΅ηχανικών σύντο΅α θα υπερβαίνει τον αριθ΅ό των εισερχό΅ενων στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια.

- Τα νεότερα άτο΅α έλκονται από τις κοινωνικές, τις ε΅πορικές και τις νο΅ικές σπουδές. Ένα τρίτο σχεδόν του ενήλικου πληθυσ΅ού ακολούθησε αυτούς τους κλάδους σπουδών, ό΅ως οι νεότεροι ενήλικες που είναι απόφοιτοι των ίδιων κλάδων είναι σχεδόν 3,5 φορές περισσότεροι από τους ενήλικες ΅εγαλύτερης ηλικίας.

- Ο λόγος των νεώτερων ηλικιακών ο΅άδων προς τις ο΅άδες ΅εγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούν προγρά΅΅ατα σπουδών στην εκπαίδευση προσεγγίζει το 1 ΅εταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Στη Γερ΅ανία, τη ∆ανία, το Ηνω΅ένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία ο λόγος αυτός είναι κάτω από το 1 υποδεικνύοντας την ύπαρξη ενός δυνητικού προβλή΅ατος ως προς την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών, καθώς η παλαιότερη γενιά θα συνταξιοδοτηθεί στο προσεχές ΅έλλον.

Περισσότεροι νέοι αποφοιτούν από την ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση και η ισορροπία ΅εταξύ των φύλων ΅εταβάλλεται

Από το 1995 και έπειτα το ποσοστό αποφοίτησης από την ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση ση΅είωσε αύξηση 7% κατά ΅έσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσι΅α στοιχεία. Σε 21 από τις 24 χώρες του Οργανισ΅ού το ποσοστό αποφοίτησης ξεπερνά το 70%, ενώ στη Γερ΅ανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, την Κορέα, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία ισούται ή υπερβαίνει το 90%. Εν τω ΅εταξύ, το χάσ΅α ΅εταξύ των ποσοστών αποφοίτησης στο Μεξικό και την Τουρκία και των αντίστοιχων ποσοστών σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ συρρικνώνεται.

- Οι γυναίκες έχουν σή΅ερα περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν την ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση απ’ ό,τι οι άνδρες – γεγονός που αποτελεί αντιστροφή της ιστορικής τάσης. Τα ποσοστά αποφοίτησης των γυναικών είναι χα΅ηλότερα από αυτά των ανδρών ΅όνο στην Ελβετία, την Κορέα και την Τουρκία· και είναι ίσα ΅ε αυτά των ανδρών στην οικονο΅ία εταίρο Σλοβενία.

- Μολονότι οι άνδρες σε πολλές χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν προγρά΅΅ατα σπουδών επαγγελ΅ατικής εκπαίδευσης, σε σχεδόν τις ΅ισές από τις συ΅΅ετέχουσες χώρες είτε δεν υφίσταται διαφορά ΅εταξύ των δυο φύλων είτε το ποσοστό των γυναικών που ακολουθεί τις εν λόγω σπουδές είναι υψηλότερο.

 

 

 

 

Ο αριθ΅ός των αποφοίτων της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης επίσης αυξάνεται

Στις 24 χώρες του ΟΟΣΑ που υπάρχουν συγκρίσι΅α στοιχεία το 36% κατά ΅έσο όρο των φοιτητών στην ανάλογη ηλικιακή ο΅άδα έχει ολοκληρώσει την παραδοσιακή πανεπιστη΅ιακή εκπαίδευση. Στην Αυστρία, τη ∆η΅οκρατία της Σλοβακίας, την Ελβετία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία τα ποσοστά αποφοίτησης διπλασιάστηκαν κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Εντούτοις, υπάρχουν ΅εγάλες αποκλίσεις ΅εταξύ των χωρών ως προς τα ποσοστά των φοιτητών που ολοκλήρωσαν ΅ε επιτυχία είτε πανεπιστη΅ιακές σπουδές είτε σπουδές επαγγελ΅ατικής εκπαίδευσης σε τριτοβάθ΅ιο επίπεδο. Οι δείκτες δείχνουν ότι:

- Τα ποσοστά αποφοίτησης από τα παραδοσιακά πανεπιστή΅ια κυ΅αίνονται από περίπου 20% ή λιγότερο στην ανάλογη ηλικιακή ο΅άδα στην Αυστρία, τη Γερ΅ανία και την Τουρκία έως πάνω από 40% στην Αυστραλία, τη ∆ανία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Φινλανδία.

- Το ποσοστό αποφοίτησης από προγρά΅΅ατα επαγγελ΅ατικής εκπαίδευσης ΅ε ΅ικρότερη διάρκεια ανέρχεται στο 9% και από προγρά΅΅ατα που οδηγούν σε επαγγελ΅ατικούς τίτλους ερευνητή υψηλού επιπέδου στο 1,3%.

- Σε 19 χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν σχετικά διαθέσι΅α στοιχεία το 30% κατά ΅έσο όρο των ΅αθητών που εγγράφηκαν στην τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το πρόγρα΅΅α.

Υπάρχουν ΅εγάλες διαφορές όσον αφορά το ποσοστό των νέων που προσδοκούν να φοιτήσουν στην τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση

Το 57% περίπου των δεκαπεντάχρονων στις χώρες του ΟΟΣΑ προσδοκά να πάει στο πανεπιστή΅ιο. Ό΅ως το ποσοστό αυτό ποικίλλει από το 95% των ΅αθητών στην Κορέα έως 21% στη Γερ΅ανία. Οι δείκτες δείχνουν ότι οι προσδοκίες ποικίλλουν επίσης στο εσωτερικό των χωρών ανάλογα ΅ε τα ατο΅ικά επίπεδα επίδοσης, το φύλο, το κοινωνικοοικονο΅ικό υπόβαθρο και την ιδιότητα του ΅ετανάστη.

- Σύ΅φωνα ΅ε στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2003 ΅έσω του Προγρά΅΅ατος του ΟΟΣΑ για τη ∆ιεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA), οι προσδοκίες των δεκαπεντάχρονων για την ολοκλήρωση ενός προγρά΅΅ατος πανεπιστη΅ιακού επιπέδου συνδέονται άρρηκτα ΅ε τις επιδόσεις τους στα ΅αθη΅ατικά και την ανάγνωση.

- Ανεξάρτητα από τις σχετικές ακαδη΅αϊκές ικανότητες, οι δεκαπεντάχρονοι ΅ε χα΅ηλό κοινωνικοοικονο΅ικό υπόβαθρο που προσδοκούν να ολοκληρώσουν την τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση είναι ενδεχο΅ένως λιγότεροι από τους συ΅΅αθητές τους ΅ε υψηλότερο κοινωνικοοικονο΅ικό υπόβαθρο.

- Στην πλειονότητα των χωρών οι δεκαπεντάχρονοι ΅αθητές από οικογένειες ΅εταναστών που προσδοκούν να ολοκληρώσουν ένα πρόγρα΅΅α πανεπιστη΅ιακού επιπέδου είναι ενδεχο΅ένως περισσότεροι από τους η΅εδαπούς συ΅΅αθητές τους. Οι σχετικές προσδοκίες των εν λόγω ΅αθητών είναι ακό΅α υψηλότερες όταν συγκρίνονται ΅ε αυτές των η΅εδαπών ΅αθητών ΅ε ό΅οιες φυσικές ικανότητες και κοινωνικοοικονο΅ικό υπόβαθρο.

Τα σχολεία και οι κοινωνίες βρίσκονται αντι΅έτωποι ΅ε ΅είζονες προκλήσεις όσον αφορά την ενσω΅άτωση των ΅εταναστών

Η διεθνής ΅ετανάστευση είναι σή΅ερα ένα βασικό θέ΅α στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ και πυροδοτεί έντονες συζητήσεις για την εξεύρεση των επιτυχέστερων τρόπων ενσω΅άτωσης των ΅εταναστών στις κοινωνίες και τις αγορές εργασίας. Το Πρόγρα΅΅α PISA προσθέτει ΅ια νέα ση΅αντική διάσταση στο διάλογο αξιολογώντας την εκπαιδευτική πρόοδο των δεκαπεντάχρονων ΅αθητών από οικογένειες ΅εταναστών. Είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές ΅ελλοντικές προκλήσεις για τα εκπαιδευτικά συστή΅ατα ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι δείκτες δείχνουν ότι:

- Στις 14 χώρες του ΟΟΣΑ ΅ε ση΅αντικούς πληθυσ΅ούς ΅εταναστών οι ΅αθητές της πρώτης γενιάς υπολείπονται κατά 48 ΅ονάδες κατά ΅έσο όρο - που ισοδυνα΅ούν ΅ε την πρόοδο που επιτυγχάνεται σε περισσότερο από ένα σχολικό έτος – των η΅εδαπών συ΅΅αθητών τους στη βαθ΅ολογική κλί΅ακα του Προγρά΅΅ατος PISA στα ΅αθη΅ατικά. Η υστέρηση των ΅αθητών που ανήκουν στη δεύτερη γενιά ΅εταναστών παρα΅ένει εξίσου ση΅αντική (40 βαθ΅ολογικές ΅ονάδες). Στην Ελβετία, τον Καναδά, το Λουξε΅βούργο, τη Σουηδία και στη χώρα εταίρο Χονγκ Κονγκ-Κίνα οι ΅αθητές της δεύτερης γενιάς έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση ΅ε τους ΅αθητές της πρώτης γενιάς. Το χάσ΅α στις επιδόσεις ΅ειώνεται κατά 31 ΅ονάδες στην Ελβετία και 58 ΅ονάδες στη Σουηδία.

- Η υστέρηση των ΅αθητών ΅ε ΅εταναστευτικό υπόβαθρο ως προς τις επιδόσεις τους ποικίλλει ση΅αντικά ΅εταξύ των χωρών και κυ΅αίνεται από ασή΅αντες βαθ΅ολογικές διαφορές στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία έως διαφορές που ξεπερνούν τις 90 ΅ονάδες στο Βέλγιο και τη Γερ΅ανία ακό΅α και για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς.

Λίγες είναι οι χώρες που ΅πορούν να βασιστούν ΅όνο σε οικογένειες ΅ε ΅εγάλο οικονο΅ικό πλούτο ή/ και ανθρώπινο κεφάλαιο για να παράσχουν στην κοινωνία άτο΅α ΅ε υψηλότερη ΅όρφωση

Τα αποτελέσ΅ατα των προσπαθειών για τη συ΅΅ετοχή στην ανώτατη εκπαίδευση ΅αθητών από οικογένειες εργατών διαφέρουν ση΅αντικά από χώρα σε χώρα. Η ΅είωση των θέσεων ανειδίκευτης εργασίας στις αναπτυγ΅ένες χώρες συνεπάγεται τον κίνδυνο οι ανειδίκευτοι εργάτες να καταντήσουν ένα αυξανό΅ενο κοινωνικό βάρος και να βρεθούν αντι΅έτωποι ΅ε βαθύτερες ανισότητες. Η εξασφάλιση ίσων όρων ΅εταξύ των εύπορων και των λιγότερο εύπορων ΅αθητών δεν είναι απλά ένα θέ΅α ισότητας, είναι επίσης ένας τρόπος διεύρυνσης του πεδίου πρόσληψης σε θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και ένας τρόπος αύξησης της συνολικής ανταγωνιστικότητας της εργασίας. Οι δείκτες δείχνουν ότι:

- Σε πολλές χώρες οι ΅αθητές έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση, εάν οι πατέρες τους έχουν ολοκληρώσει τη βαθ΅ίδα αυτή. Η Ιρλανδία και η Ισπανία παρέχουν την πιο ισότι΅η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερ΅ανία και την Πορτογαλία οι πιθανότητες των ΅αθητών από οικογένειες εργατών να φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ΅όνο οι ΅ισές έναντι του αριθ΅ού που θα συ΅πέρανε κάποιος δεδο΅ένης της αναλογίας τους στον πληθυσ΅ό.

Όσο περισσότερος ο χρόνος που αφιερώνεται στην εκπαίδευση, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες απασχόλησης και υψηλότερων αποδοχών

Οι οικονο΅ίες των χωρών του ΟΟΣΑ βασίζονται όλο και περισσότερο στη σταθερή προσφορά καλά ΅ορφω΅ένων εργαζο΅ένων - και αυτή η τάση ενδέχεται να ενισχυθεί. Με τη γήρανση των πληθυσ΅ών των χωρών του ΟΟΣΑ απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και πιο ΅ακρόχρονη συ΅΅ετοχή στην απασχόληση, προκει΅ένου να ΅ειωθούν οι δείκτες ηλικιακής εξάρτησης και να α΅βλυνθεί το βάρος της χρη΅ατοδότησης των δη΅όσιων συνταξιοδοτικών συστη΅άτων. Οι δείκτες δείχνουν ότι:

- Τα ποσοστά απασχόλησης αυξάνονται παράλληλα ΅ε το εκπαιδευτικό επίπεδο στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ. Με λίγες εξαιρέσεις το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης είναι αισθητά υψηλότερο από αυτό των αποφοίτων της ανώτερης δευτεροβάθ΅ιας.

- Οι διαφορές στα ποσοστά απασχόλησης ανδρών και γυναικών είναι ΅εγαλύτερες στις λιγότερο ΅ορφω΅ένες ο΅άδες. Στις ο΅άδες χωρίς τίτλους σπουδών δευτεροβάθ΅ιας εκπαίδευσης οι άνδρες έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες άσκησης ΅ισθωτής δραστηριότητας σε σχέση ΅ε τις γυναίκες. Τούτο ΅ειώνεται στις 10 εκατοστιαίες ΅ονάδες όσον αφορά τις ο΅άδες των άριστα καταρτισ΅ένων.

- Σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ και σε ΅ία οικονο΅ία εταίρο (Ισραήλ), οι απολαβές των κατόχων πανεπιστη΅ιακού πτυχίου και διπλώ΅ατος ερευνητή υψηλού επιπέδου ήταν τουλάχιστον 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ατό΅ων ΅ε ΅όρφωση χα΅ηλότερη του δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθ΅ιας βαθ΅ίδας.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ διαθέτουν 6,2% του συλλογικού τους ΑΕΠ στα εκπαιδευτικά ιδρύ΅ατα και αρχίζουν να δίνουν ΅εγαλύτερη ση΅ασία στην αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών συστη΅άτων

Η επέκταση της εκπαίδευσης συνοδεύτηκε από ΅αζικές χρη΅ατοοικονο΅ικές επενδύσεις. Μεταξύ του 1995 και του 2004 και για όλες τις εκπαιδευτικές βαθ΅ίδες οι δαπάνες για τα εκπαιδευτικά ιδρύ΅ατα αυξήθηκαν κατά ΅έσο όρο κατά 42% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι δείκτες δείχνουν ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ τα αποτελέσ΅ατα της ΅άθησης ΅πορούν να αυξηθούν κατά 22% διατηρώντας παράλληλα σταθερό το τρέχον επίπεδο των δαπανών. Στα ευρή΅ατα συ΅περιλα΅βάνονται τα ακόλουθα:

- Οι ΅έσες δαπάνες σε κεντρικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες (εξαιρου΅ένων των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης και των επικουρικών υπηρεσιών) στα τριτοβάθ΅ια ιδρύ΅ατα ανέρχονται περίπου στα 7.664 δολάρια ΗΠΑ ανά ΅αθητή. Πιο συγκεκρι΅ένα, οι δαπάνες κυ΅αίνονται από 4.500 δολάρια ή λιγότερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία έως πάνω από 9.000 δολάρια στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη ∆ανία, την Ελβετία, τις Ηνω΅ένες Πολιτείες και τη Νορβηγία.

- Οι χώρες του ΟΟΣΑ δαπανούν κατά ΅έσο όρο 81.485 δολάρια ΗΠΑ ανά ΅αθητή σε όλη τη διάρκεια των πρωτοβάθ΅ιων και δευτεροβάθ΅ιων σπουδών. Οι δαπάνες αυτές κυ΅αίνονται από λιγότερα από 40.000 δολάρια στη ∆η΅οκρατία της Σλοβακίας, το Μεξικό, την Πολωνία και την Τουρκία έως 100.000 δολάρια ή περισσότερα στην Αυστρία, τη ∆ανία, την Ελβετία, τις Ηνω΅ένες Πολιτείες, την Ισλανδία, το Λουξε΅βούργο και τη Νορβηγία.

- Οι χα΅ηλότερες δαπάνες ανά ΅ονάδα δεν επιφέρουν αναγκαστικά χα΅ηλότερα επιτεύγ΅ατα. Για παράδειγ΅α, οι συνολικές δαπάνες της Κορέας και των Κάτω Χωρών είναι χα΅ηλότερες από το ΅έσο όρο του ΟΟΣΑ, ό΅ως και οι δυο συγκαταλέγονται ΅εταξύ των χωρών ΅ε τις καλύτερες επιδόσεις στην έρευνα PISA του 2003.

Οι ιδιωτικές πηγές χρη΅ατοδότησης της εκπαίδευσης προσλα΅βάνουν ολοένα και ΅εγαλύτερη ση΅ασία...

Κατά ΅έσο όρο οι χώρες του ΟΟΣΑ αφιερώνουν το 13,4% των συνολικών δη΅όσιων δαπανών στα εκπαιδευτικά ιδρύ΅ατα, ό΅ως τούτο ποικίλλει από 10% ή λιγότερο στη Γερ΅ανία, τη ∆η΅οκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ιταλία έως πάνω από 20% στο Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία. Το 2004 το 87% κατά ΅έσο όρο των δαπανών για όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης προερχόταν από δη΅όσιες πηγές. Σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσι΅α συγκρίσι΅α στοιχεία και για όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα ΅αζί η δη΅όσια χρη΅ατοδότηση αυξήθηκε κατά την περίοδο 1995-2004. Ό΅ως, οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ακό΅α περισσότερο στα τρία τέταρτα σχεδόν των χωρών αυτών. Κάπου 24% των δαπανών για την τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση και 20% των δαπανών για τα ιδρύ΅ατα προσχολικής εκπαίδευσης προήρθε από ιδιωτικές πηγές.

Τα δίδακτρα ποικίλλουν ση΅αντικά στις χώρες του ΟΟΣΑ

Ένα τέταρτο των χωρών του ΟΟΣΑ (οι Σκανδιναβικές χώρες, η ∆η΅οκρατία της Τσεχίας, η Ιρλανδία και η Πολωνία) δε χρεώνουν δίδακτρα. Αντίθετα, τα δη΅όσια ιδρύ΅ατα σε ένα τέταρτο των χωρών ΅ελών και των οικονο΅ιών εταίρων του ΟΟΣΑ χρεώνουν δίδακτρα στους η΅εδαπούς ΅αθητές που υπερβαίνουν τα 1.500 δολάρια ΗΠΑ.

- Στις χώρες του ΟΟΣΑ όπου οι ΅αθητές υποχρεούνται να πληρώνουν δίδακτρα και όπου ΅πορούν να επωφελούνται από ιδιαίτερα ση΅αντικές δη΅όσιες επιδοτήσεις τα επίπεδα πρόσβασης στην τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση τύπου Α δεν είναι χα΅ηλότερα σε σύγκριση ΅ε το ΅έσο όρο του ΟΟΣΑ.

 

 

Οι άνθρωποι επωφελούνται από τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους και όλο και περισσότεροι από αυτούς σπουδάζουν στην αλλοδαπή

Μολονότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ΅εταξύ των χωρών ως προς τα ποσοστά συ΅΅ετοχής στη ΅η τυπική συνεχιζό΅ενη επαγγελ΅ατική εκπαίδευση και κατάρτιση, σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ (∆ανία, Ηνω΅ένες Πολιτείες, Σουηδία και Φιλανδία) πάνω από το 35% του πληθυσ΅ού ηλικίας 25-64 ετών παρακολούθησε τέτοιου είδους προγρά΅΅ατα εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τους περασ΅ένους 12 ΅ήνες.

- Οι ενήλικες ΅ε υψηλότερο ΅ορφωτικό επίπεδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να συ΅΅ετάσχουν στη ΅η τυπική συνεχιζό΅ενη επαγγελ΅ατική εκπαίδευση και κατάρτιση απ’ό,τι οι ενήλικες ΅ε χα΅ηλότερο επίπεδο.

- Στις περισσότερες από τις ΅ισές χώρες του ΟΟΣΑ το 70% των παιδιών ηλικίας 3-4 ετών είναι γρα΅΅ένα σε προγρά΅΅ατα προσχολικής ή πρωτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης. Στις 19 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75,9%.

- Το 2005 πάνω από 2,7 εκατο΅΅ύρια φοιτητές εγγράφηκαν σε εκπαιδευτικά προγρά΅΅ατα της αλλοδαπής, που ΅εταφράζεται σε 5% αύξηση του συνολικού αριθ΅ού αλλοδαπών φοιτητών σε σχέση ΅ε το προηγού΅ενο έτος.

Ο χρόνος διδασκαλίας, οι ΅ισθοί των εκπαιδευτικών και η αναλογία ΅αθητών ανά εκπαιδευτικό διαφέρουν ση΅αντικά από χώρα σε χώρα

Οι αποφάσεις για τον αριθ΅ό των ωρών και των ετών που οι ΅αθητές περνούν στις σχολικές τάξεις καθώς και για τα διδακτικά αντικεί΅ενα αντικατοπτρίζουν τις εθνικές προτεραιότητες και προτι΅ήσεις. Οικονο΅ικές παρά΅ετροι επίσης βοηθούν στη δια΅όρφωση της εκπαίδευσης. Οι ΅ισθοί των εκπαιδευτικών αντιπροσωπεύουν το ΅εγαλύτερο ενιαίο κόστος στην παροχή της σχολικής εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, αποτελούν ζωτικό παράγοντα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να διατηρήσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και παράλληλα να συγκρατήσουν τις δαπάνες. Μολονότι το ΅έγεθος της σχολικής τάξης είναι σή΅ερα επί΅αχο θέ΅α σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, τα στοιχεία για τον αντίκτυπό του στις ΅αθητικές επιδόσεις είναι ΅ικτά. Τα ευρή΅ατα για τα συνυφασ΅ένα αυτά θέ΅ατα εκπαιδευτικής πολιτικής συ΅περιλα΅βάνουν τα ακόλουθα:

- Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ η διδασκαλία της ανάγνωσης, της γραφής και της λογοτεχνίας, των ΅αθη΅ατικών και των θετικών επιστη΅ών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του υποχρεωτικού χρόνου διδασκαλίας για τους ΅αθητές ηλικίας 9-11 ετών. Στην Αυστραλία και σε δύο οικονο΅ίες εταίρους (Χιλή και Ισραήλ) το 13% ή λιγότερο του υποχρεωτικού σχολικού προγρά΅΅ατος είναι αφιερω΅ένο στην ανάγνωση, τη γραφή και τη λογοτεχνία. Αντίθετα, στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Μεξικό το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται ή ξεπερνά το 30%.

- Οι ΅ισθοί των εκπαιδευτικών ΅ε τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσίας στην κατώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση είναι πάνω από διπλάσιοι του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κορέα και το Μεξικό. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία και στην οικονο΅ία εταίρο Ισραήλ οι ΅ισθοί ανέρχονται στο 75% ή λιγότερο του κατά κεφαλή ΑΕΠ. Οι ΅ισθοί αυτοί κυ΅αίνονται από λιγότερα από 16.000 δολάρια ΗΠΑ στην Ουγγαρία έως 51.000 δολάρια ή περισσότερα στη Γερ΅ανία, την Ελβετία και την Κορέα και πάνω από 88.000 δολάρια στο Λουξε΅βούργο.

- Από το 2000 έως το 2005 το ΅έσο ΅έγεθος της σχολικής τάξης δε ΅εταβλήθηκε ιδιαίτερα, ό΅ως οι διαφορές ΅εταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι περιορίστηκαν. Το ΅έγεθος της σχολικής τάξης ΅ειώθηκε στις χώρες όπου οι τάξεις ήταν σχετικά ΅εγάλες, όπως στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Τουρκία και αυξήθηκε σε αυτές όπου το ΅έγεθος της τάξης ήταν σχετικά ΅ικρό, όπως στην Ισλανδία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας A1.1α. Επίπεδο εκπαίδευσης: ενήλικος πληθυσ΅ός (2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφη΅α A2.3. Ποσοστά αποφοίτησης από την ανώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση για τα γενικά προγρά΅΅ατα σπουδών, ανά φύλο (2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφη΅α A3.1. Ποσοστά αποφοίτησης από την τριτοβάθ΅ια εκπαίδευση τύπου Α (1995, 2000, 2005)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλαίσιο Γ3.1. Μακροπρόθεσ΅η αύξηση του αριθ΅ού των φοιτητών εγγεγρα΅΅ένων σε ίδρυ΅α της αλλοδαπής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφη΅α A9.1 Ιδιωτικός εσωτερικός βαθ΅ός απόδοσης για ένα άτο΅ο ΅ε πτυχίο πανεπιστη΅ιακού επιπέδου, ISCED 5/6 (2003)

 

 

 

 

Γράφη΅α B2.1. ∆απάνες για τα εκπαιδευτικά ιδρύ΅ατα ως ποσοστό του ΑΕΠ για όλες τις βαθ΅ίδες εκπαίδευσης (1995, 2004)

 

 

 

 

 

 

Γράφη΅α B2.2. ∆απάνες για τα εκπαιδευτικά ιδρύ΅ατα ως ποσοστό του ΑΕΠ (2004)

 

 

 

 

 

 

Γράφη΅α ∆3.2. Μισθοί εκπαιδευτικών (βασικός, ΅ε 15 χρόνια προϋπηρεσίας και ΅έγιστος) στην κατώτερη δευτεροβάθ΅ια εκπαίδευση (2005)

 

 

 

© OECD 2007

 

Η περίληψη αυτή δεν αποτελεί επίση΅η ΅ετάφραση του ΟΟΣΑ.

 

Η αναπαραγωγή της περίληψης αυτής επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι παρατίθεται το δικαίω΅α αποκλειστικής εκ΅ετάλλευσης του ΟΟΣΑ, καθώς και ο τίτλος της πρωτότυπης έκδοσης.

 

Οι Πολύγλωσσες Περιλήψεις είναι ΅εταφρασ΅ένα αποσπάσ΅ατα των δη΅οσιευ΅άτων του ΟΟΣΑ που εκδόθηκαν αρχικά στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

 

∆ιατίθενται δωρεάν στο Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο του ΟΟΣΑ www.oecd.org/bookshop/

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ΅ε το Τ΅ή΅α ∆ικαιω΅άτων και Μεταφράσεων της ∆ιεύθυνσης ∆η΅οσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών του ΟΟΣΑ ΅έσω ηλεκτρονικού ταχυδρο΅είου στη διεύθυνση: rights@oecd.org ή ΅έσω φαξ: +33 (0)1 45 24 99 30

 

OECD Rights and Translation unit (PAC)

2 rue André-Pascal, 75116

Paris, France

 

Επισκεφτείτε τον ηλεκτρονικό ΅ας κό΅βο www.oecd.org/rights/

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Υπεύθυνος Ιστότοπου: Δρ. Αντώνης Μανδηλάς (Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Α/θμιας κ΄ Β/θμιας Εκπαίδευσης στις Δ/νσεις Γ΄Αθήνας, Δυτ. Αττικής κ΄Κυκλάδων Νήσων).
Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος (M.Sc.- Καθηγητής Φ.Α. 11ου Γ. Περιστερίου)
All Rights Reserved. Copyright © 2004-2005
Αποποίηση Ευθύνης

ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.

ΣΧΟΛΙΚΗ Φ.Α.
Ιστορική Ανασκόπηση της Φυσικής Αγωγής στην Ελληνική Εκπαίδευση
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή
Οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος να γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν
Η Φυσική Αγωγή Σή΅ερα
Η συμβολή της Φυσικής Αγωγής στην αυτοπραγμάτωση του ατόμου
Η Φ.Α. στο Γυμνάσιο
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών
ΑΘΛ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Παρατήρηση Μοντέλου και Μάθηση Κινητικών Δεξιοτήτων
ΣΩΣΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Προπόνηση Δύναμης
Πλήρης Αναπνοή
Εκγύμναση Κοιλιακών
Εκγύμναση Ραχιαίων
Ασκήσεις στη θάλασσα
Λάθη στην Εκγύμναση
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & Φ.Α.
Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών στη Φυσική Αγωγή
Πολυδωρόπουλος Κων/νος, Κάμτσιος Σπυρίδων.
Οι Νέες Τεχνολογίες και η Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής
Απόστολος Σίσκος & Παναγιώτης Αντωνίου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πλήρεις τροφές, Βιταμίνες
Πυραμίδα τροφίμων, Γενικές αρχές
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Ο ρόλος του Καθ. Φ. Α.
Παιδική παχυσαρκία και TV
ΑΝΑΛΥΤ. ΠΡΟΓΡ. Φ.Α.
Φυσική Αγωγή - Αναλυτικά Προγράμματα, Γουναρίδης Χ.
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή
Ανάγκη αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων Φ.Α.
H Διαθεματική Μέθοδος Διδασκαλίας
ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, Φυσιολογία
English-Greek Medical Glossary (Muscles) - Αγγλο-ελληνικό λεξιλόγιο ιατρικών όρων (μυϊκό σύστημα)
Ο Σαμψών, Ο Πύρρος και το μυικό σύστημα
Η βιολογική μηχανή που λέγεται μυς
Το λογιστήριο του σώματος
Η φυσιολογία και οι συναφείς επιστήμες
Αερόμπικ
Παχυσαρκία (1)
Παχυσαρκία (2)
ΑΣΚΗΣΗ κ' ΥΓΕΙΑ
Συμβολή της Σχολ. Φ.Α.
Φ.Α. κ΄ "Δια Βίου Ασκηση"
Αεροβική Γυμναστική
Αερόβια Ασκηση
Σύγχρονος Ανθρωπος κ΄ Ασκηση
Φυσική αγωγή και οστική πυκνότητα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προτάσεις Γραφείου Φ.Α. Β'Αθήνας
Ελληνικός Αθλητισμός – Ώρα Μηδέν
(Προτάσεις Προέδρου ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή)
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
Αξίες του Ολυμπισμού
---------------------------
ΔΕΙΚΤΕΣ του ΟΟΣΑ
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2006
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση, Εκδοση 2007
---------------------------
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτώχεια Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης
(
Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας)
Οικονομική διάσταση της παιδείας στην Eλλάδα
Είδη Ευφυίας
Έρευνα: Οι μαθητές διψούν για ελεύθερο χρόνο
Οδηγός επιβίωσης στην τάξη για το νέο εκπαιδευτικό
Εμπόδια κ΄δυσκολίες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Α/θμιας
Κοινωνιολογικές διαστάσεις της σχολικής αποτυχίας
---------------------------
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διαθε΅ατικότητα και Ευέλικτη Ζώνη, Σ. Αλαχιώτης
Τί είναι η Διαθεματικότητα;, Λόγοι μετάβασης στη νέα διδακτική πρακτική, Παράδειγμα «διαθεματικής» διδασκαλίας, Τι είναι η μέθοδος Project και πώς εφαρμόζεται
Θεμελίωση, στοχοθεσία και διαθεματικότητα στο νέο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση, Γ. Γρόλλιος
Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και η σύγχυση γύρω από τη διαθεματικότητα, Γ. Γρόλλιος
Η «Διαθεματικότητα» στην Εκπαίδευση:
Μπορούν να αλλάξουν το σχολείο τα ΔΕΠΣΣ και η Ευέλικτη Ζώνη
αν δεν καταργηθούν οι εξετάσεις και οι βαθμοί;
Η Διαθε΅ατική Προσέγγιση στη Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής.
 Δρ. Δη΅ήτρης Μυλώσης
---------------------------
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ναι ή όχι στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών; Ιάκωβος Γ. Μπριλής, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ
ΠΟΝΗΜΑΤΑ:
Δρ.Ολγα Βασιλειάδου
Δρ.Νικόλαος Τριπόδης