Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής (www.fa3.gr
)
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.
 |
|
|
 |
Η Φυσική Αγωγή Σή΅ερα
|
Πηγή: www.hape.gr/emag.asp
Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισ΅ό τό΅ος 4 (2), 126 - 130
∆η΅οσιεύτηκε: 30 Αυγούστου 2006
Inquiries in Sport & Physical Education
Volume 4 (2), 126 - 130
Released: August 30, 2006 ISSN 1790-3041
Η Φυσική Αγωγή Σή΅ερα
Νικόλαος ∆ιγγελίδης
ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστή΅ιο Θεσσαλίας
Εισαγωγή
Μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Ακαδη΅ίας Φυσικής Αγωγής είναι η προαγωγή και διάδοση της γνώσης. Η οργάνωση του Φόρου΅ κάθε δυο χρόνια ΅ε προσκεκλη΅ένους ο΅ιλητές υψηλού επιπέδου απ όλο τον κόσ΅ο και το Περιοδικό Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισ΅ό είναι δυο από τις δράσεις που συ΅βάλλουν στον παραπάνω στόχο. Το περιοδικό της Ακαδη΅ίας ΅ε το τεύχος αυτό επιδιώκει την προαγωγή της γνώσης ΅έσα από την οπτική των νέων επιστη΅όνων του χώρου. Κάτω από το γενικό τίτλο
«Η Φυσική αγωγή σή΅ερα»
ο αναγνώστης θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέ΅ατα που εντάσσονται στις παρακάτω ενότητες:
Μέθοδοι και στρατηγικές διδασκαλίας, Σύγχρονες προσεγγίσεις στο σχεδιασ΅ό αναλυτικών προγρα΅΅άτων, ∆εξιότητες ζωής, Ηθική ανάπτυξη, Αξιολόγηση και τεστ, ’σκηση και υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία, Οι νέες τεχνολογίες και Αποτελεσ΅ατική διδασκαλία.
Τα άρθρα που περιλα΅βάνονται στο παρόν ειδικό τεύχος θεωρώ ότι ε΅πλουτίζουν τις γνώσεις πάνω σε νέα θέ΅ατα και καινοτό΅ες προσεγγίσεις στη Φυσική Αγωγή σή΅ερα.
Μέθοδοι και στρατηγικές διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή
Στο άρθρο ΅ε θέ΅α
το φάσ΅α των ΅εθόδων διδασκαλίας ο
αναγνώστης
θα βρει ΅ια
ανασκόπηση
των
σχετικών
ερευνών
πάνω
στα
στιλ
διδασκαλίας (Mosston, 1966; Mosston & Ashworth, 2002), αλλά και ΅ια εκτετα΅ένη
κριτική ανάλυση ΅ε
στόχο
την
επέκταση
και
ολοκλήρωση
του φάσ΅ατος. Το φάσ΅α
έχει
ολοκληρωθεί ή ΅ήπως
απαιτείται
περαιτέρω
ανάλυση
ώστε
να έχου΅ε
ένα
πλήρες σύστη΅α ταξινό΅ησης των ΅εθόδων; Είναι
ξεκάθαρα
τα
όρια ΅εταξύ των ΅εθόδων; Υπάρχουν άλλες ΅έθοδοι διδασκαλίας
που
δεν έχουν ΅έχρι στιγ΅ής εξεταστεί; Με
ποιο
τρόπο
θα
επιλυθούν
τα υπάρχοντα ΅εθοδολογικά προβλή΅ατα
που
υπάρχουν
στο
χώρο
των ΅εθόδων διδασκαλίας; Αυτά
είναι ορισ΅ένα
από
τα ερωτή΅ατα
που
προσπάθησε
να
απαντήσει η ανασκόπηση ΅ε θέ΅α «Προεκτείνοντας
το φάσ΅α - ΅ια
κριτική
ανάλυση
της ταξινο΅ίας των ΅εθόδων διδασκαλίας του Mosston: Μέρος Ι».
Η σχολική ψυχολογία δίνει ολοένα και ΅εγαλύτερη αξία στην ανάγκη διερεύνησης και αποτύπωσης των παραγόντων που συνεισφέρουν στην αυτορύθ΅ιση της ΅άθησης ώστε να κατανοήσου΅ε καλύτερα αυτό το ΅ηχανισ΅ό προκει΅ένου να σχεδιάσου΅ε αποτελεσ΅ατικότερα τις διδακτικές ΅ας ενέργειες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτορύθ΅ισης από την πλευρά των ΅αθητών (Weinert & Kluwe, 1987).
Στο άρθρο ΅ε θέ΅α τη ΅εταγνωστική δραστηριότητα στο ΅άθη΅α της φυσικής αγωγής παρουσιάζεται ΅ια ανασκόπηση των ερευνών όσον αφορά την γνωστική αυτορύθ΅ιση γενικά, κατά την ΅άθηση κινητικών δεξιοτήτων ειδικότερα και τους παράγοντες που την επηρεάζουν είτε ά΅εσα είτε έ΅΅εσα. Ποια είναι τα ΅οντέλα που χρησι΅οποιηθήκαν για να εξηγηθεί η ρύθ΅ιση της ΅άθησης κινητικών δεξιοτήτων; Γιατί η υψηλή ΅εταγνωστική δραστηριότητα θεωρείται ση΅αντική στη διαδικασία της ΅άθησης; Οφείλεται η υψηλή ΅εταγνωστική δραστηριότητα ΅όνο σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή υπάρχουν και παράγοντες του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που την επηρεάζουν; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτή΅ατα που προσπάθησε να απαντήσει η ανασκόπηση ΅ε θέ΅α «Μεταγνώση και προσωπικοί προσανατολισ΅οί. Ο ρόλος τους στην αυτο-ρύθ΅ιση της ΅άθησης στη Φυσική Αγωγή».
Σύγχρονες προσεγγίσεις στο σχεδιασ΅ό αναλυτικών προγρα΅΅άτων
Ο Taylor (1993) αναφέρει ότι τα προβλή΅ατα της διαπολιτισ΅ικότητας εκδηλώνονται περισσότερο στην εκπαίδευση, γιατί εκεί διαπαιδαγωγούνται οι νέες γενιές και δια΅ορφώνεται κατά ένα ΅έρος το σύστη΅α αξιών ΅ιας χώρας. Εκεί καλλιεργείται ο πολιτισ΅ός και η κουλτούρα ΅ιας κοινωνίας, και κυρίως, δια΅ορφώνεται η αυτοσυνείδηση ενός λαού.
Στο άρθρο ΅ε θέ΅α τη διαπολιτισ΅ικότητα και τη Φυσική Αγωγή, ο αναγνώστης θα βρει ΅ια ανασκόπηση των σχετικών ερευνών, αλλά και ΅ια εκτετα΅ένη ανάλυση για την προσέγγιση της διαπολιτισ΅ικής εκπαίδευσης στο σχολείο και στη Φυσική Αγωγή. Ποια πρέπει να είναι η εκπαίδευση σε ΅ια πολιτισ΅ική κοινωνία; Τι είναι διαπολιτισ΅ική εκπαίδευση; Πώς εφαρ΅όζεται η διαπολιτισ΅ική εκπαίδευση στο σχολέιο; Ποιος ο ρόλος της Φυσικής Αγωγής στη διαπολιτισ΅ική εκπαίδευση; Ποιοι είναι οι σκοποί και οι στόχοι του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής για τη διαπολιτισ΅ική Εκπαίδευση; Αυτά είναι ορισ΅ένα από τα ερωτή΅ατα που προσπάθησε να απαντήσει η συγκεκρι΅ένη εργασία ΅ε θέ΅α: «∆ιαπολιτισ΅ική προσέγγιση στη Φυσική Αγωγή».
Στα περισσότερα εκπαιδευτικά συστή΅ατα και στην Ελλάδα, ΅έχρι σή΅ερα τουλάχιστον, η γνώση τε΅αχίζεται και καθίσταται αφηρη΅ένη, αποσπασ΅ατική και ξεκο΅΅ένη από το πλαίσιο που τη γέννησε, άσχετη ΅ε τις ε΅πειρίες των ΅αθητών. Σαν αποτέλεσ΅α οι ΅αθητές ΅ην έχοντας την ευκαιρία να συλλάβουν τα κοινά ση΅εία των επιστη΅ών, τις προεκτάσεις και τις συνέπειές τους στους άλλους επιστη΅ονικούς κλάδους, παρα΅ένουν αδιάφοροι για τη γνώση αυτής της ΅ορφής αλλά και ανίκανοι να την αξιοποιήσουν για νέες ΅ορφές σκέψης και δράσης (Ματσαγγούρας, 2002).
Στα
σύγχρονα
αναλυτικά προγρά΅΅ατα σπουδών
εισήχθη η
έννοια
της διαθε΅ατικότητας
στο ελληνικό σχολείο. Τι
ακριβώς ό΅ως
είναι η διαθε΅ατική
προσέγγιση
για
την
οποία
τόσα ακού΅ε
και
θα συνεχίσου΅ε
να ακού΅ε; Αποτελεί
αναγκαιότητα η εφαρ΅ογή
της
στην
εκπαίδευση
και
ειδικότερα
στο ΅άθη΅α ΦΑ; Μπορεί
να
δώσει
λύσεις
στα προβλή΅ατα
της
σύγχρονης εκπαίδευσης; Είναι
πρακτικά
εύκολη η εφαρ΅ογή της; Είναι
δυνατή η
αξιολόγηση
των
εκπαιδευτικών αποτελεσ΅άτων
από
την εφαρ΅ογή της ΅ε
κατάλληλες ερευνητικές ΅εθόδους; Αυτά
είναι ορισ΅ένα
από
τα ερωτή΅ατα
που
έγινε προσπάθεια
να
απαντηθούν
στο άρθρο ΅ε θέ΅α «∆ιαθε΅ατική
προσέγγιση
στη
διδασκαλία
της
Φυσικής Αγωγής». Στο άρθρο ΅ε θέ΅α
τη διαθε΅ατική διδασκαλία, παρουσιάζεται ΅ια
περιεκτική
θεωρητική προσέγγιση της ΅εθόδου
και
ανασκόπηση
σχετικών ερευνών
που
αφορούν
την εφαρ΅ογή
της
στη
Φυσική Αγωγή. Ακό΅α ΅ια
κριτική
ανάλυση
για
την αναγκαιότητα εφαρ΅ογής της ΅εθόδου, την δυνατότητα εφαρ΅ογής
της
αλλά
και
τη
δυνατότητα αξιολόγησης
των αποτελεσ΅άτων της ΅ε
κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία.
∆εξιότητες ζωής στη Φυσική Αγωγή
Μεγάλος αριθ΅ός επιστη΅όνων στην εκπαίδευση υποστηρίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής ΅έσα από το καθη΅ερινό πρόγρα΅΅α του σχολείου ΅ε εκπαιδευτικά προγρά΅΅ατα και παρε΅βάσεις (Goleman 1998). ∆εν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο αθλητισ΅ός και η φυσική αγωγή γενικότερα παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στα παιδιά (Danish, 1996; Danish & Nellen, 1997; Danish & Hale, 1983).
Στην ανασκόπηση ΅ε θέ΅α «Ο ρόλος της σχολικής Φυσικής Αγωγής στη διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής» προβάλλονται θέ΅ατα σχετικά ΅ε τις δεξιότητες ζωής και τις δυνατότητες εφαρ΅ογής τους στα πλαίσια της φυσικής αγωγής. Για παράδειγ΅α, ΅πορούν οι δεξιότητες ζωής να αναπτυχθούν ΅έσα από το ΅άθη΅α της Φυσικής Αγωγής; Ποια είναι τα πλεονεκτή΅ατα ενός τέτοιου τρόπου διδασκαλίας καθώς και τρόπους σχεδιασ΅ού τέτοιου είδους προγρα΅΅άτων; Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν ξεχωριστό ΅οντέλο φυσικής αγωγής ή ΅πορούν να ενταχθούν και να ε΅πλουτίσουν τη φυσική αγωγή; Επιπλέον ΅έσα από την εργασία επιχειρείται να δοθεί το ε΅πειρικό και θεωρητικό πλαίσιο ΅έσα από το οποίο ΅πορούν να αναπτυχθούν οι δεξιότητες ζωής.
Ηθική ανάπτυξη και Φυσική Αγωγή
Στο άρθρο ΅ε θέ΅α το «Η ανάπτυξη του ευ αγωνίζεσθαι στη Φυσική Αγωγή», προβάλλονται οι θεωρίες της ηθικής και κοινωνικής ανάπτυξης καθώς και έρευνες που έχουν βασιστεί πάνω σ αυτές τις θεωρίες ΅εέ΅φαση σε όσες έχουν υλοποιηθεί στη φυσική αγωγή (π.χ. Gibbons, Ebbeck, & Weiss, 1995). Υπάρχουν ΅οντέλα φυσικής αγωγής ΅ε κυρίαρχο στόχο την ηθική και κοινωνική ανάπτυξη; Τι αποτελέσ΅ατα είχαν προηγού΅ενες εφαρ΅ογές των ΅οντέλων στο σχολείο; Ποιες πρακτικές εφαρ΅ογές που θα ΅πορούσαν να φανούν χρήσι΅ες σε εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής σύ΅φωνα ΅ε όσα έχουν ΅έχρι τώρα τουλάχιστον διερευνηθεί; Τι ΅εθοδολογικά προβλή΅ατα αντι΅ετωπίζει και σε ποιους το΅είς υστερεί η έρευνα στον χώρο της ηθικής και κοινωνικής ανάπτυξης ΅έσα από τα σπορ και τη φυσική αγωγή; Αυτοί είναι ΅ερικοί προβλη΅ατισ΅οί που θέτονται ΅έσα στην παραπάνω ανασκόπηση.
Στο άρθρο ΅ε θέ΅α «Ηθική
ανάπτυξη
και φυσικές δραστηριότητες» επιχειρείται ΅ια
εισαγωγή σε ΅ια
περιοχή
που σχετίζεται ΅ε
την
ηθική
ανάπτυξη
των παιδιών ΅εέ΅φαση
κυρίως
στα σπορ, στον αθλητισ΅ό (Hansen, Stoll, Beller, 2000) και
στις
φυσικές δραστηριότητες (Shields, & Bredemeier, 1995). Τονίζεται
ότι η
περιοχή
αυτή
αποτελεί
στόχο
των προγρα΅΅άτων
σπουδών
της
φυσικής
αγωγής
στα ελληνικά
σχολεία πρωτοβάθ΅ιας
και δευτεροβάθ΅ιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα
αναφέρονται
τα θεωρητικά ΅οντέλα
στα
οποία
στηρίχτηκε η ΅ελέτη
για
την
ηθική
ανάπτυξη
και παρουσιάζεται ΅ια σύντο΅η
ανασκόπηση
σχετικών
ερευνών
κυρίως
σε προγρά΅΅ατα παρέ΅βασης
φυσικής
αγωγής
στα σχολεία. Τέλος, συζητείται
ότι ο αθλητισ΅ός
και η
φυσική
αγωγή
δεν
έχουν
τη
δυνατότητα
να
αναπτύξουν
τον ηθικό χαρακτήρα, εάν
δεν
λειτουργήσουν
παράλληλα καλοσχεδιασ΅ένα προγρά΅΅ατα παρέ΅βασης φυσικής
αγωγής
από εκπαιδευ΅ένους διδάσκοντες, καθώς η
ανάπτυξη
του
ηθικού
χαρακτήρα
δεν είναι ΅ια αυτό΅ατη διαδικασία.
Αξιολόγηση και τεστ στη Φυσική Αγωγή
Στο άρθρο ΅ε τίτλο «Εκπαιδευτική αξιολόγηση: Μοντέλα αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγρα΅΅άτων» παρουσιάζονται οι διεθνείς πρακτικές στον το΅έα αυτό και ΅ια ανάλυση των ση΅αντικότερων ΅οντέλων αξιολόγησης που αναπτύχθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια. Η παράθεση των ΅οντέλων γίνεται ΅έσα από ΅ία σύγχρονη ταξινό΅ηση που στηρίζεται βασικά στους στόχους των αξιολογήσεων. Σε ΅ία νέα επιστη΅ονική περιοχή όπως αυτή της αξιολόγησης, η γνώση των βασικών δο΅ών που διέπουν την οργάνωση και εφαρ΅ογή των αξιολογήσεων είναι ση΅αντική καθώς το ενδιαφέρον και η συζήτηση στην Ελλάδα για θέ΅ατα αξιολόγησης κρίνεται ολοένα και πιο αναγκαία (∆η΅ητρόπουλος, 1998). Αυτή η γνώση θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην ε΅περιστατω΅ένη εφαρ΅ογή αξιολογήσεων ΅ε αξιόπιστα και έγκυρα αποτελέσ΅ατα.
Η
προαγωγή
της
φυσικής κατάστασης (physical fitness) συνεχίζει
να
αποτελεί
έναν
από
τους
κύριους
στόχους
πολλών προγρα΅΅άτων
φυσικής αγωγής. Η
αξιολόγησή
της
στο
χώρο
του
σχολείου πραγ΅ατοποιείται συνήθως ΅ε
κινητικές δοκι΅ασίες
πεδίου (field tests), οι
οποίες
δεν
απαιτούν
ακριβό εξοπλισ΅ό
ούτε
και
υψηλά εξειδικευ΅ένο προσωπικό. Η
βιβλιογραφική ανασκόπηση ΅ε τίτλο «Αξιολόγηση
της
φυσικής κατάστασης ΅ε
την
χρήση του Eurofit. Κριτική
ανάλυση και ΅ελλοντικές προτάσεις» εξετάζει
δύο δοκι΅ασίες
που περιλα΅βάνονται
στην
πιο δη΅οφιλή
Ευρωπαϊκή δέσ΅η ΅ετρήσεων Eurofit (1988) και χρησι΅οποιούνται ευρέως: τη «δίπλωση
από
την
εδραία θέση» και τις «αναδιπλώσεις
από
την κατάκλιση». Η
επίδοση
στις δοκι΅ασίες
αυτές
πιστεύεται
ότι συνδέεται ΅ε
την ε΅φάνιση
πόνου
στην οσφυϊκή ΅οίρα
της
σπονδυλικής στήλης. Τα ερωτή΅ατα
που
τίθεται
προς διερεύνηση ΅έσω
της
παρούσας
βιβλιογραφικής
ανασκόπησης είναι: (α) ποιο
κινητικό
χαρακτηριστικό
αξιολογείται
και
σε
τι βαθ΅ό, ΅ε
την εφαρ΅ογή
των
δύο
αυτών δοκι΅ασιών, (β) πόσο χρήσι΅η
πληροφορία
σχετικά
την ε΅φάνιση
πόνου
στην οσφυϊκή ΅οίρα
της σπονδυλικής
στήλης
παρέχουν
οι
επιδόσεις
στις
δύο
αυτές δοκι΅ασίες και (γ) τι εναλλακτικές, τροποποιη΅ένες
οι
καινούργιες δοκι΅ασίες
υπάρχουν
και
τι γνωρίζου΅ε
για αυτές.
Στο άρθρο αυτό ΅ε θέ΅α την αξιολόγηση στη φυσική αγωγή αναπτύσσεται ΅ια ανασκόπηση ΅ελετών και θεωρητικών απόψεων και ιδεών σχετικά ΅ε το ζήτη΅α της αξιολόγησης και της βαθ΅ολόγησης των ΅αθητών στο ΅άθη΅α της φυσικής αγωγής (∆η΅ητρόπουλος, 1999). Ποιες είναι οι θεωρίες και οι απόψεις των παιδαγωγών στις οποίες στηρίχτηκαν οι ερευνητές στο συγκεκρι΅ένο πεδίο; Ποια είναι τα κριτήρια βαθ΅ολόγησης των ΅αθητών στη φυσική αγωγή; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν συναντάται συχνά η χρήση τυπικής αξιολόγησης στη φυσική αγωγή και ποια είναι τα ΅οντέλα εναλλακτικών ΅ορφών αξιολόγησης; Αυτά είναι κάποια ερωτή΅ατα που προσπάθησε να απαντήσει η ανασκόπηση ΅ε θέ΅α «Η αξιολόγηση των ΅αθητών στη Φυσική Αγωγή»
’σκηση και υγεία στην παιδική κι εφηβική ηλικία
Η τακτική φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί ΅ε συγκεκρι΅ένα σω΅ατικά και ψυχολογικά οφέλη σε όλες τις ηλικίες (Sallis & Owen, 1999), ενώ η ση΅ασία της φυσικής αγωγής στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και της υγείας έχει τονιστεί πολλές φορές τα τελευταία 20 χρόνια (π.χ. Morrow, 1991). Στο άρθρο ΅ε τίτλο «Τα αποτελέσ΅ατα των παρε΅βάσεων στο σχολείο για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε νεαρά άτο΅α: Ανασκόπηση και σύνθεση» ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί για τη διεθνή πρακτική στον το΅έα αυτό και θα βρει ΅ια εκτετα΅ένη κριτική ανάλυση στις ση΅αντικότερες προσπάθειες που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες αυτές υλοποιήθηκαν σε διάφορα κράτη ανά τον κόσ΅ο και βασίστηκαν σε διαφορετικές θεωρίες που σχετίζονται ΅ε την ερ΅ηνεία της ανθρώπινης συ΅περιφοράς. Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή συ΅περιφοράς των ανθρώπων αποτελεί ένα κεντρικό ση΅είο της έρευνας, φαίνεται ότι υπάρχουν ακό΅α πολλά που δεν γνωρίζου΅ε. Η κατανόηση του ΅ηχανισ΅ού που εδραιώνει και ελέγχει τη συ΅περιφορά ως προς τη φυσική δραστηριότητα θα ΅ας βοηθήσει να δη΅ιουργήσου΅ε αποτελεσ΅ατικά προγρά΅΅ατα πρόληψης για τα νέα άτο΅α ενώ παράλληλα θα ΅πορέσου΅ε να βοηθήσου΅ε τους ενήλικες να γίνουν πιο δραστήριοι και να τροποποιήσουν συγκεκρι΅ένες αρνητικές συ΅περιφορές.
Η
θετική
επίδραση
της
Φυσικής
Αγωγής
και
του αθλητισ΅ού
στην ο΅αλή
και αρ΅ονική
φυσιολογική
ανάπτυξη
του
παιδιού
είναι τεκ΅ηριω΅ένη (Sallis & Owen, 1999; Twisk, 2001). Κοινά
αποδεκτή
πλέον ό΅ως
είναι
και η
συνεισφορά
της
στην
ψυχολογική
ανάπτυξη
του παιδιού, συντελώντας
στη δια΅όρφωση ΅ιας
πολύπλευρης
και αρ΅ονικής προσωπικότητας (Fox, 1997; Whitehead & Corbin, 1997). Στο άρθρο ΅ε τίτλο «Ο
ρόλος
της
άσκησης
και
της
Φυσικής
Αγωγής
στη δια΅όρφωση
της
αυτοαντίληψης
στην
παιδική
και
εφηβική ηλικία» ο
αναγνώστης
θα ενη΅ερωθεί
για
τις
πιο
πρόσφατες
διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά
και
τα αποτελέσ΅ατα
σχετικών ερευνών, τα
οποία τεκ΅ηριώνουν
τη ση΅αντικότητα
του
ρόλου
της
άσκησης
και
της
Φυσικής Αγωγής, στη δια΅όρφωση ΅ιας
θετικής
αυτοαντίληψης
του παιδιού. Η συ΅΅ετοχή
σε
κατάλληλα δια΅ορφω΅ένα προγρά΅΅ατα
άσκησης
και
Φυσικής Αγωγής, στη
διάρκεια
της
παιδικής
και
της
εφηβικής ηλικίας, ΅πορεί
να
βοηθήσει
τα
παιδιά
να δια΅ορφώσουν ΅ια αντικει΅ενική
εικόνα
του σω΅ατικού
εαυτού τους, να
αποκτήσουν σω΅ατική αυτοεκτί΅ηση
και
υψηλή αντιλα΅βανό΅ενη ικανότητα. Τα παραπάνω
χαρακτηριστικά
θα
τους
επιτρέψουν
να αναπτύξουν
θετικές
στάσεις
προς
την
άσκηση
και
να βιώσουν
τα
ευεργετικά αποτελέσ΅ατα της, υιοθετώντας
ένα
φυσικά
δραστήριο
τρόπο
ζωής
δια βίου.
Οι νέες τεχνολογίες στη Φυσική Αγωγή
Από την δεκαετία του 80 η ευρεία κυκλοφορία και η εύκολη απόκτηση προσωπικού υπολογιστή ουσιαστικά έδωσε ΅ια διαφορετική ώθηση σε όλες τις βαθ΅ίδες της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας ΅εταξύ άλλων και το εκπαιδευτικό έργο των καθηγητών Φυσικής Αγωγής (Martens, 1997). Στο άρθρο ΅ε θέ΅α τις εφαρ΅ογές των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη διδασκαλία της φυσικής αγωγής ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ΅ια ανασκόπηση σχετικών ερευνών οι οποίες παρατίθενται ΅ε τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει κατανοητή κάθε πτυχή της εξέλιξης των τεχνολογιών και της επίδρασης τους στο χώρο της διδασκαλίας της φυσικής αγωγής. Σαφώς ο αναγνώστης θα έχει την δυνατότητα να καλλιεργήσει την κριτική του σκέψη και να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά έναντι της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη φυσική αγωγή. Σε αυτή τη διαδικασία βοηθούν και οι απαντήσεις που δίνονται σε ερωτή΅ατα όπως τι είναι οι Νέες Τεχνολογίες, πως επηρεάζουν τον κοινωνικό ιστό και κατ επέκταση την εκπαίδευση. Επίσης, πως και γιατί η φυσική αγωγή ΅πορεί να ενσω΅ατώσει στη διδασκαλία της τις τεχνολογικές λύσεις χωρίς να αλλοιωθεί ο σκοπός και η φυσιογνω΅ία του ΅αθή΅ατος. Σε γενικές γρα΅΅ές η ανάπτυξη αυτής της κριτικής σκέψης που στηρίζεται στην ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και οι απαντήσεις στους προβλη΅ατισ΅ούς πουτέθηκαν προσπάθησε να ολοκληρώσει η ανασκόπηση ΅ε θέ΅α «Οι Νέες Τεχνολογίες και η διδασκαλία της φυσικής αγωγής».
H διδασκαλία ΅ε πολυ΅έσα
παρέχει
κάποια πλεονεκτή΅ατα
σε σύγκριση ΅ε
την
παραδοσιακή διδασκαλία; Η
υπάρχουσα
βιβλιογραφία
απαντά ΅άλλον θετικά (Haggerty, 2000; Wiemeyer, 2000). Ωστόσο, καθώς η
τεχνολογία
αλλάζει κάθε ΅έρα
τη ζωή ΅ας, παρα΅ένει
το ερώτη΅α
πιθανόν
σε
πολλούς
κατά
πόσο
αυτό είναι ΅ύθος
και
κατά
πόσο
είναι αλήθεια; Σκοπός
της ανασκόπησης ΅ε τίτλο «Μαθαίνοντας ΅ε
την
Τεχνολογία
των Πολυ΅έσων Υπόσχεση ή Πραγ΅ατικότητα;» ήταν η
ανίχνευση
και η
κριτική
προσέγγιση
των
εκπαιδευτικών
και ΅αθησιακών
δυνατοτήτων
που
προσφέρει η διδασκαλία ΅ε πολυ΅έσα
στην
εκπαίδευση
και
τη
Φυσική Αγωγή. Ειδικότερα, η
εργασία ξεκινά ΅ε ΅ια απόπειρα
αναγνώρισης
των πλεονεκτη΅άτων και ΅ειονεκτη΅άτων
της διδασκαλίας ΅ε πολυ΅έσα. Στη συνέχεια
αναφέρει αποτελέσ΅ατα
ερευνών
που
αφορούν
την
επίδραση
της διδασκαλίας ΅ε πολυ΅έσα στη ΅άθηση
και
προτείνει ένα ΅οντέλο
ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρ΅ογών. Τέλος
αναλύει
και
σχολιάζει
τη χρησι΅ότητα
και
αξία
της
εν
λόγω
διδασκαλίας
και επιση΅αίνει ΅ια
σειρά
από προβλη΅ατισ΅ούς, εκ
των
οποίων
πολλοί
εντοπίζονται
στο
επίπεδο
της έ΅πρακτης
χρήσης
αυτών
των εφαρ΅ογών
και
της αποτελεσ΅ατικής ενσω΅άτωσής
τους
στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Αποτελεσ΅ατική διδασκαλία
Σύ΅φωνα ΅ε έναν ορισ΅ό, αποτελεσ΅ατική είναι η διδασκαλία που οδηγεί γρηγορότερα και για ΅εγαλύτερη διάρκεια σε στοχευ΅ένη ΅άθηση (Rink, 1996). Στο άρθρο ΅ε τίτλο «Αποτελεσ΅ατικότητα στη φυσική αγωγή» παρουσιάζονται διάφορες ερευνητικές προσεγγίσεις στον το΅έα αυτό από τη δεκαετία του 70. Την πιο ολοκληρω΅ένη εικόνα σχετικά ΅ε τον αποτελεσ΅ατικό διδάσκοντα και την αποτελεσ΅ατική διδασκαλία στη φυσική αγωγή φαίνεται ότι παρέχει το οικολογικό ΅οντέλο έρευνας. Η κατανόηση όλων των παρα΅έτρων που απαρτίζουν την αποτελεσ΅ατικότητα θα ΅ας βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασ΅ό της εκπαίδευσης των υποψηφίων καθηγητών φυσικής αγωγής στα πανεπιστη΅ιακά τ΅ή΅ατα αλλά και στην ανάπτυξη προγρα΅΅άτων επι΅όρφωσης για το διδακτικό προσωπικό.
Αν ΅πορούσε
κανείς
να
συνοψίσει
όλες
τις παραπάνω ανασκοπήσεις ΅ε
λίγα λόγια, θα
έλεγε
ότι
οι
παραπάνω εργασίες: α) αναδεικνύουν
την
ανάγκη
για
περισσότερη
έρευνα
στο
χώρο των ΅εθόδων διδασκαλίας, τόσο
αυτών
που
ήδη γνωρίζου΅ε
αλλά
και περαιτέρω, β) υποστηρίζουν
τη χρησι΅ότητα
των
νέων
τεχνολογιών
στη
φυσική αγωγή, γ) δίνουν
άφθονα ερεθίσ΅ατα
για
νέες
έρευνες
ιδιαίτερα
όσον
αφορά
τις
νεότερες
προσεγγίσεις
στο σχεδιασ΅ό αναλυτικών προγρα΅΅άτων, ε) αναδεικνύουν
τη ση΅ασία
της
άσκησης
και
της
φυσικής
αγωγής
για
την
υγεία
των
νέων γενικότερα, στ) τονίζουν
τη ση΅ασία
της
έρευνας
στο σχεδιασ΅ό προγρα΅΅άτων
σπουδών
των
υποψήφιων
καθηγητών
φυσικής
αγωγής
από
τα
αντίστοιχα τ΅ή΅ατα
και ζ) φωτίζουν
το
χώρο
της
αξιολόγησης
στη
φυσική αγωγή. νέβαλαν σ αυτή
την
προσπάθεια είναι ΅ια ΅ικρή
Οι εργασίες που περιλα΅βάνονται στο παρόν αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που επιτέλεειδικό τεύχος προέρχονται από ΅ια εξαντλητική δια-σαν, του χρόνου και του κόπου που επένδυσαν δικασία κρίσης την οποία ακολουθεί η Επιστη΅ο-προκει΅ένου να συνεισφέρουν το έργο τους στην νική Επιτροπή του περιοδικού. Η ευθύνη για τη δια-επιστη΅ονική κοινότητα της χώρας ΅ας. Εί΅αι σίσφάλιση των κριτηρίων αυτών εναπόκειται στον γουρος ότι το παρόν τεύχος, αλλά και όσα ακολουυπεύθυνο σύνταξης, στη διαχείριση κι επι΅έλεια της θήσουν ΅ελλοντικά, θα αποτελέσουν ση΅αντικό σηέκδοσης, στον επι΅ελητή του ειδικού τεύχους, των ΅είο αναφοράς για τους ερευνητές, τους φοιτητές κριτών και προπάντων στους ίδιους τους συγγρα-κάθε επιπέδου καθώς και τους εκπαιδευτικούς της φείς. Οι θερ΅ές ευχαριστίες προς όλους όσους συ-χώρας ΅ας στα χρόνια που έρχονται.
Βιβλιογραφία
Danish, S. J. (1996). Learning life skills through sports.
The APA Monitor, 27, 10.
Danish, S. J., & Nellen, C. V. (1997). New roles for sport psychologist: Teaching life skills through sport.
Quest,
49, 100-113.
Danish, S. J., & Hale, B. D. (1983). Sport psychology: Teaching skills to athletes and to at-risk youth.
Quest,
49, 100-113.
∆η΅ητρόπουλος, Ε. (1998).
Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Η Αξιολόγηση της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού Έργου. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
∆η΅ητρόπουλος, Ε. (1999).
Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Η Αξιολόγηση του Μαθητή. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
Eurofit (1988).
European Tests of Physical Fitness. Rome, Italy: Council of Europe, Committee for the Development of Sport.
Gibbons, S., Ebbeck, V., & Weiss, M. (1995). Fair play for kids: Effects on the moral development of children in physical education.
Research Quarterly for Exercise and Sport Physical Education, Recreation and Dance, 66, 247-255.
Goleman, D. (1998).
Η συναισθη΅ατική νοη΅οσύνη. (΅ετάφραση: Α. Παπασταύρου). Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γρά΅΅ατα.
Fox, K.R. (1997). The physical self and processes in self-esteem development. In K.R. Fox (Εd)., The Physical Self: From Motivation to Well-Being, (pp. 111 - 139). Champaign, IL: Human Kinetics.
Haggerty, T. (2000). Is multimedia learning good exercise for the mind? In A. Baca (Ed.),
Computer Science in Sport II (pp. 13 - 33). Vienna: Verlagsgmbh.
Hansen, D., Stoll, S. K., Beller, J. (2000). Fair play everyday: A sportsmanship training program for coaches.
Research Quartely for Exercise and Sport Supplement, 71, A-101.
Martens, R. (1997). Introduction to Technology in Kinesiology and Physical Education.
Quest,
49,
251-253.
Ματσαγγούρας, Η. (2002).
Η διαθε΅ατικότητα στη σχολική γνώση.
Εννοικεντρική αναπλαισίωση και σχέδια εργασίας. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
Morrow, J. (1991). Physical educations role in the public health: Review and commentary.
Research Quarterly for Exercise and Sport, 62, 123-162.
Mosston M. (1966).
Teaching Physical Education from Command to Discovery. Columbus, OH: Charles
E. Merrill Publishers.
Mosston, M., & Ashworth, S. (2002).
Teaching Physical Education (5th edition). San Fransisco: Benjamin Cummings.
Rink, J.E. (1996). Effective instruction in Physical Education. In S.J. Silverman & C.D. Ennis (Eds.),
Student learning in Physical Education. Applying research to enhance instruction
(pp. 171-198). Champaign, IL: Human Kinetics.
Sallis, F. J., & Owen, N. (1999).
Physical Activity and Behavioral Medicine. London: Sage Publications.
Shields, D., & Bredemeier, B. (1995).
Character development and physical activity. Champaign, IL: Human Kinetics.
Taylor, C. (1993).
Multikulturalismus und die Politik der Anerkennung. Frankfurt/M.: Fischer.
Twisk, J. W. R. (2001). Physical activity guidelines for children and adolescents. A critical review.
Sports Medicine, 31, 617-627.
Weinert F. & Kluwe R. (1987).
Metacognition, Motivation, and Understanding. Hillsdate, NJ: Erlbaum.
Whitehead, J.R., and Corbin, C.B. (1997). Self-esteem in children and youth: The role of sport and Physical Education. In
The physical self: From motivation to well-being, (Εd). K.R. Fox, (pp175-203). Champaign, IL: Human Kinetics.
Wiemeyer, J. (2000). Animation and simulation in sport science education examples and evaluation. In A. Baca (Ed.),
Computer Science in Sport
(pp308-314). Vienna: Verlagsgmbh.
Υπεύθυνος έκδοσης: Ελληνική Ακαδη΅ία Φυσικής Αγωγής,
Υπεύθυνος συντακτικής επιτροπής: Θεοδωράκης Γιάννης
Συντάκτες:
Αγγελούσης Νίκος, Κουρτέσης Θω΅άς,
Μέλη της συντακτικής επιτροπής: Αλ΅πανίδης Ευάγγελος, Βλαχόπουλος Συ΅εών, Γούδας Μάριος, ∆έρρη Βασιλική, ∆ιγγελίδης Νίκος, Ζαχοπούλου Έρη, Κιου΅ουρτζόγλου Ευθύ΅ης, Μουντάκης Κώστας, Παπαϊωάννου Αθανάσιος, Σακελαρίου Κί΅ων, Τζέτζης Γιώργος, Τσαγγαρίδου Νίκη, Χατζηγεωργιάδης Αντώνης, Χρόνη Στυλιανή.
∆ιαχείριση και επι΅έλεια έκδοσης: Ζήση Βασιλική,
Επι΅έλεια ειδικού τεύχους:
∆ιγγελίδης Νίκος
|
|
|

Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος,
Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA) //
σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας)
-
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν
προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright ©
1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης
|
|
|
| |
ΑΡΘΡΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ.Α.
|

|
 |
ΣΧΟΛΙΚΗ Φ.Α. |
 |
Γιατί η Φ.Α.
στην Ελλάδα τείνει να μετατραπεί από μέσο
σωματικής άσκησης σε μέσο θεωρητικής μάθησης |
 |
Ιστορική Ανασκόπηση της Φυσικής Αγωγής στην Ελληνική Εκπαίδευση |
 |
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή |
 |
Οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος να γίνουν παραδείγματα προς αποφυγήν |
 |
Η Φυσική Αγωγή Σή΅ερα |
 |
Η συμβολή της Φυσικής Αγωγής στην αυτοπραγμάτωση
του ατόμου |
 |
Η Φ.Α. στο Γυμνάσιο |
 |
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΕΚΠ/ΣΗΣ |
 |
Η επαγγελματική ανάπτυξη
των εκπαιδευτικών |
 |
ΑΘΛ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ |
 |
Παρατήρηση Μοντέλου
και Μάθηση Κινητικών Δεξιοτήτων |
 |
ΣΩΣΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ |
 |
Προπόνηση Δύναμης
|
|
Πλήρης Αναπνοή |
 |
Εκγύμναση Κοιλιακών |
|
Εκγύμναση Ραχιαίων
|
 |
Ασκήσεις στη
θάλασσα |
 |
Λάθη στην Εκγύμναση |
 |
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
& Φ.Α. |
 |
Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών στη Φυσική Αγωγή
Πολυδωρόπουλος Κων/νος, Κάμτσιος Σπυρίδων.
|
 |
Οι Νέες Τεχνολογίες και η Διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής
Απόστολος Σίσκος & Παναγιώτης Αντωνίου
|
 |
ΔΙΑΤΡΟΦΗ |
 |
Πλήρεις τροφές, Βιταμίνες |
 |
Πυραμίδα τροφίμων, Γενικές
αρχές |
 |
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ |
 |
Η Παιδική παχυσαρκία |
 |
Ο ρόλος του Καθ. Φ. Α. |
 |
Παιδική παχυσαρκία
και TV |
 |
ΑΝΑΛΥΤ. ΠΡΟΓΡ. Φ.Α. |
 |
Σεπτέμβρης του 2011 τα νέα αναλυτικά προγράμματα |
 |
Φυσική Αγωγή
- Αναλυτικά Προγράμματα, Γουναρίδης Χ. |
 |
Η Φυσική Αγωγή στα Ελληνικά Αναλυτικά Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής: Μια Ιστορική Αναδρομή |
 |
Ανάγκη
αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων Φ.Α.
|
 |
H Διαθεματική
Μέθοδος Διδασκαλίας |
 |
ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, Φυσιολογία |
|
English-Greek
Medical Glossary (Muscles) - Αγγλο-ελληνικό
λεξιλόγιο ιατρικών όρων (μυϊκό σύστημα) |
|
Ο Σαμψών, Ο Πύρρος
και το μυικό σύστημα |
 |
Η βιολογική
μηχανή που λέγεται μυς |
 |
Το λογιστήριο
του σώματος |
 |
Η φυσιολογία
και οι συναφείς επιστήμες |
 |
Αερόμπικ
|
 |
Παχυσαρκία (1)
|
 |
Παχυσαρκία (2)
|
 |
ΑΣΚΗΣΗ κ' ΥΓΕΙΑ
|
|
Συμβολή της Σχολ. Φ.Α.
|
 |
Φ.Α. κ΄ "Δια Βίου
Ασκηση" |
 |
Αεροβική
Γυμναστική |
 |
Αερόβια Ασκηση
|
 |
Σύγχρονος
Ανθρωπος κ΄ Ασκηση |
 |
Φυσική αγωγή και οστική πυκνότητα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες |
 |
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
|
 |
Προτάσεις Γραφείου
Φ.Α. Β'Αθήνας |
 |
Ελληνικός Αθλητισμός Ώρα Μηδέν
(Προτάσεις Προέδρου ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή) |
 |
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ
|
 |
Αξίες του Ολυμπισμού
|
--------------------------- |
ΔΕΙΚΤΕΣ του ΟΟΣΑ |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2003 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2004 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2005 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2006 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2007 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2008 (στα Ελληνικά) |
 |
Μια ΅ατιά στην εκπαίδευση,
Εκδοση 2009 (στα Ελληνικά)
Επίσης στα Αγγλικά:
Education at a Glance
2010
Education
at a Glance 2009
Education
at a Glance 2008
Education
at a Glance 2007
Education
at a Glance 2006
|
--------------------------- |
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ |
 |
Φτώχεια Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης
(Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας) |
 |
Οικονομική
διάσταση της παιδείας στην Eλλάδα |
 |
Είδη Ευφυίας |
 |
Έρευνα: Οι μαθητές διψούν για ελεύθερο χρόνο |
 |
Οδηγός επιβίωσης στην
τάξη για το νέο εκπαιδευτικό |
 |
Εμπόδια
κ΄δυσκολίες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Α/θμιας |
 |
Κοινωνιολογικές διαστάσεις της σχολικής αποτυχίας |
--------------------------- |
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ |
 |
Διαθε΅ατικότητα
και Ευέλικτη Ζώνη, Σ. Αλαχιώτης |
 |
Τί
είναι η Διαθεματικότητα;, Λόγοι μετάβασης στη
νέα διδακτική πρακτική, Παράδειγμα
«διαθεματικής» διδασκαλίας, Τι είναι η μέθοδος
Project και πώς εφαρμόζεται |
 |
Θεμελίωση,
στοχοθεσία και διαθεματικότητα στο νέο Πλαίσιο Προγράμματος
Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση, Γ. Γρόλλιος |
 |
Το νέο
Πρόγραμμα Σπουδών και η σύγχυση γύρω από τη διαθεματικότητα,
Γ. Γρόλλιος |
 |
Η «Διαθεματικότητα» στην Εκπαίδευση:
Μπορούν να αλλάξουν το σχολείο τα ΔΕΠΣΣ και η Ευέλικτη Ζώνη
αν δεν καταργηθούν οι εξετάσεις και οι βαθμοί;
|
 |
Η
Διαθε΅ατική Προσέγγιση στη Διδασκαλία της
Φυσικής Αγωγής.
Δρ. Δη΅ήτρης Μυλώσης
|
--------------------------- |
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ |
 |
Ναι ή όχι στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών; Ιάκωβος Γ. Μπριλής, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ
|
ΠΟΝΗΜΑΤΑ: |
 |
Δρ.Ολγα Βασιλειάδου |
 |
Δρ.Νικόλαος
Τριπόδης |
|
|
|
|
|
|
|