.

Ιστότοπος Φυσικής Αγωγής: www.fa3.gr ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Συνέντευξη με την Πρόεδρο του T.E.Φ.A.A. κ. Δήμητρα Kουτσούκη
(πριν τους ολυμπιακούς αγώνες)


 
Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού προέρχεται από την πρώην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής και δημιουργήθηκε το 1982 με το νόμο-πλαίσιο για τα A.E.I. Έκτοτε το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει ειδικότητες που έχουν σχέση με τα Oλυμπιακά αθλήματα και τη Φυσική Αγωγή. Το Τμήμα χωρίζεται σε έξι Τομείς, τον Τομέα Θεωρητικών Επιστημών, τον Τομέα Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Ασκησης, τον Τομέα Υγρού Στίβου, τον Τομέα Κλασικού Αθλητισμού, τον Τομέα Αθλοπαιδιών και τον Τομέα Γυμναστικής και Χορού.


Μέλη Δ.Ε.Π.
Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. έχει συνολικά 57 μέλη Δ.Ε.Π., αριθμός μεγάλος αλλά όχι ικανοποιητικός δεδομένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος στο οποίο εκτός από το θεωρητικό σκέλος υπάρχει και το πρακτικό. Σύμφωνα μάλιστα με την Πρόεδρο του Τμήματος κυρία Δ. Κουτσούκη «το Τμήμα υποχρεώνεται κάθε χρόνο να αποσπά γυμναστές από τη Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση, προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση των πρακτικών μαθημάτων».

Πρόγραμμα Σπουδών
«Το πρόγραμμα σπουδών μας είναι αρκετά δυνατό, σύγχρονο, πολύ καλά δομημένο και βέβαια ανταγωνιστικό με τα περισσότερα του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Βόρειας Αμερικής», σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα δουλεύει πολύ καλά, οι πτυχιούχοι μας αποκτούν πολλές γνώσεις και δεξιότητες, επιστημονικές αλλά και επαγγελματικές, πράγμα πολύ σημαντικό διότι η ανεργία στο χώρο μας είναι πολύ μεγάλη και μας ενδιαφέρει οι απόφοιτοί μας να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας».
Το Τμήμα έχει καταθέσει στο πλαίσιο του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. αίτηση για την αναβάθμιση του Προπτυχιακού Προγράμματος. Είναι ένα έργο που, όπως μας επισημαίνει η κυρία Κουτσούκη, «προβλέπει τη μεταφορά της διδασκαλίας μέσα στο αμφιθέατρο, κάτι που ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί, ωστόσο, υπάρχει η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη διαδικασία της διαχείρισης και της κατανομής του προϋπολογισμού».

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ειδικεύεται στη Βιολογία της Ασκησης και βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Τομέα της Αθλητριατικής και Βιολογίας της Ασκησης. Αρχισε να λειτουργεί το 1998 και έχει περίπου 50 φοιτητές. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Κουτσούκη, «ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών κρίνεται μικρός, πράγμα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα δεν καλύπτονται αρκετές από τις σύγχρονες κατευθύνσεις που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των αποφοίτων. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συμπεριληφθούν γνωστικά αντικείμενα στον κύκλο σπουδών που έχουν μεγάλη ζήτηση και στην αγορά εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα το επιστημονικό αντικείμενο της αθλητικής διοίκησης, ειδικότητες δηλαδή που έχουν αρχίσει και γίνονται πολύ δημοφιλείς και στη χώρα μας».
Το Τμήμα έχει εξάλλου καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας πρόταση Μεταπτυχιακού Προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Τομείς του Τμήματος. Πρόκειται για μια καλά δομημένη πρόταση η οποία αναμένεται σύντομα να εγκριθεί. Σύμφωνα με την κυρία Κουτσούκη, «αυτή θα είναι μεγάλη ένεση ερευνητική για το Τμήμα μας και θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση και σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα που μέχρι τώρα δεν έχουν αναπτυχθεί από το υπάρχον Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Κτηριακό Πρόγραμμα
Το κτηριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Τμήματος Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην παλιά Γυμναστική Ακαδημία στη Δάφνη, εγκαταστάσεις που χτίστηκαν αρχικά για να φιλοξενήσουν 200 φοιτητές και αυτή τη στιγμή φιλοξενούν περίπου 5028! «Γίνεται φανερό ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι αδύνατον να γίνουν όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες μας», τονίζει η κυρία Κουτσούκη επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο προσφεύγουμε πάντοτε σε ενοικιάσεις γειτονικών κτηρίων ή ζητάμε από αθλητικά κέντρα να φιλοξενήσουν τα μαθήματα αθλητικού περιεχομένου. Επίσης, έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις αίθουσες διδασκαλίας, γιατί ένας τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί μέσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κτηριακό πρόγραμμα, του οποίου έχει ολοκληρωθεί η τελική μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας όλων των υποδομών. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα μεταστεγαστούμε στην Πανεπιστημιούπολη, σε μία έκταση που έχει προβλεφθεί από το Πανεπιστήμιο». «Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο», συνεχίζει η κυρία Κουτσούκη, «έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες με τη βοήθεια των Πρυτανικών Αρχών ώστε οι εγκαταστάσεις που έχουμε στη Δάφνη να αναβαθμιστούν με τη δημιουργία δύο μεγάλων αιθουσών γυμναστικής. Επιπλέον, προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί μία αίθουσα πληροφορικής, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να συνδεθεί το πρόγραμμά μας με τις νέες τεχνολογίες».

Ανάγκη σε Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.)
Στο Τμήμα δεν υπάρχει κανένα μέλος Ε.Τ.Ε.Π. για την υποστήριξη των εργαστηρίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Κουτσούκη, «έρχονται πάρα πολύ καλά μηχανήματα στο Τμήμα τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τα λειτουργήσει. Ακόμα και οι νεότεροι σε ηλικία καθηγητές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τεχνογνωσία, προκειμένου να τα λειτουργήσουν. Επομένως, είναι ανάγκη να υπάρχει σε κάθε εργαστήριο ένα τουλάχιστον μέλος Ε.Τ.Ε.Π. που να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να χειρίζεται τα μηχανήματα».

O ρόλος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην Oλυμπιάδα
Το Τμήμα, όπως είναι φυσικό, έχει πάρα πολλούς καθηγητές, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία της οργάνωσης των Oλυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Κουτσούκη, «αυτό που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Oργανωτική Επιτροπή του 2004 είναι μια συνεργασία σε επίπεδο Τμήματος. Δηλαδή, να αναλάβει το Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Αθήνας ή μια συνεργασία των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας την υλοποίηση κάποιου προγράμματος. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναλάβουμε το πρόγραμμα του Ειδικού Εθελοντισμού, που αφορά αυτούς τους εθελοντές, οι οποίοι θα είναι αμειβόμενοι και οι οποίοι απαιτείται να έχουν ειδικές γνώσεις, δεδομένου ότι θα κληθούν να εργαστούν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Εμείς έχουμε ζητήσει να αναλάβουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτών των 6.000 ειδικών εθελοντών. Θα μπορούσαμε επίσης να αναλάβουμε την εκπαίδευση των κριτών ή την προετοιμασία των Εθνικών μας ομάδων με την υλικοτεχνική υποδομή και τα θεσμοθετημένα εργαστήρια που έχουμε. Επιπλέον, όλα τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας μαζί έχουμε καταθέσει μια προγραμματική σύμβαση, η οποία είναι υπό έγκριση στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, προκειμένου να αναλάβουμε την υποστήριξη των Oλυμπιακών Αθλημάτων μετά το 2004. Αυτό βάζει τα εργαστήρια και τα Τμήματά μας σε μια διαδικασία, αφενός μεν παροχής υπηρεσιών στις Oμοσπονδίες, που είναι μια τεράστια υπόθεση, αλλά από την άλλη πλευρά μας δίνει και ένα ρόλο στην επιστημονική υποστήριξη των αθλημάτων. Όλοι οι πρόεδροι των Τ.Ε.Φ.Α.Α. το διεκδικούμε αυτό και ελπίζουμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη».

Απασχόληση αποφοίτων - Πρόγραμμα Oλυμπιακής Παιδείας – Oλοήμερο σχολείο
Η ανεργία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η κυρία Κουτσούκη αναφέρει σχετικά πως «αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι είναι κυρίως άνεργοι και ετεροαπασχολούμενοι. Αυτοί οι οποίοι απασχολούνται στο επάγγελμά τους δεν αμείβονται καλά. Πάρα πολλοί πτυχιούχοι μας δουλεύουν στα γυμναστήρια και παίρνουν εξευτελιστικούς μισθούς, εργάζονται με λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι η καθαρίστρια! Εξάλλου, στην εκπαίδευση γίνονται πλέον πάρα πολύ λίγοι διορισμοί».
Ωστόσο, το Πρόγραμμα του Oλοήμερου Σχολείου καθώς και αυτό της Oλυμπιακής Παιδείας δείχνουν να είναι σε θέση να απορροφήσουν ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων των Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Τμήματος κυρία Κουτσούκη «το πρόγραμμα της Oλυμπιακής Παιδείας είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση και επιπλέον είναι ένα πρόγραμμα που έχει βοηθήσει έτσι ώστε πάρα πολλοί γυμναστές να προσληφθούν στα σχολεία. Ευχής έργο θα ήταν το πρόγραμμα αυτό να προχωρήσει και να διατηρηθεί. Αυτό, όμως, που επίσης ως κλάδο μας απασχολεί πάρα πολύ έντονα αυτό τον καιρό είναι η στελέχωση αυτού που λέμε ‘ολοήμερο σχολείο’. Αυτό που διεκδικούμε ως κλάδος είναι οι επιπρόσθετες ώρες που μένει ο μαθητής στο σχολείο να γεμίζουν με αθλητικές δραστηριότητες, πέρα και πάνω από το πρόγραμμα της Oλυμπιακής Παιδείας. Και βέβαια διεκδικούμε οι αθλητικές αυτές δραστηριότητες να γίνονται από γυμναστές».
Καταλήγοντας η κυρία Κουτσούκη επισημαίνει ότι «ήδη η συντονισμένη προσπάθεια των μελών Δ.Ε.Π., της διοίκησης του Τμήματος και της Πρυτανείας μαζί με την αρωγή του ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος με διακριτούς στόχους δηλαδή, τη μετεγκατάσταση του στην Πανεπιστημιούπολη σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, την έγκριση και λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος το οποίο να καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα και των έξι τομέων, την αναβάθμιση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και τη σύνδεση με τις νέες τεχνολογίες, την επάνδρωση των θεσμοθετημένων εργαστηρίων με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και θέσεις Ε.Τ.Ε.Π. για την υποστήριξη αυτών. Τέλος η αναβάθμιση του Τμήματος σημαίνει αναβάθμιση του κλάδου των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και την κατοχύρωση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας αλλά και την κοινωνία».


Προηγούμενη σελίδα Εκτύπωση σελίδας Επόμενη σελιδα


Δημιουργία, Διαχείριση, Επιμέλεια : Αθ. Διονυσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής
- Σπουδές: Master of Science (Indiana University, USA)  // σε εξέλιξη Διδακτορικό στη Φ.Α. (ΤΕΦΑΑ Αθήνας) -
Συνεργάτες: Ολα τα εγγεγραμμένα μέλη που έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα, σχόλια κλπ.
All Rights Reserved. Copyright © 1997-2011
Αποποίηση Ευθύνης


1

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  Ν.3699/2008
 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
«Αναπηρία» και φυσική δραστηριότητα, Δρ. Δ. Κουτσούκη,
Συνέντευξη ως Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ
Π.Σ.Ε.Ε.Ε.Α.
 Σύλλογος Ειδ. Αγωγής, Ιδρυση, Σκοποί
Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας
ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Διαθεματικό, Αναλυτικό Πρ. για ΑΜΕΑ
(Ολες οι βαθμίδες Εκπ/σης)
Διαθεματικό Παιδιών με κινητικές αναπηρίες
(Νηπιαγωγείο)
Διαθεματικό Προσαρμοσμένης Φ.Α.
(Νηπιαγωγείο)
Διαθεματικό, Αναλυτικό Πρ. Γλώσσας Παιδιών με κινητικές αναπηρίες
(Νηπιαγωγείο)
Νέες αντιλήψεις για ΑΜΕΑ
Φυσική Αγωγή για παιδιά με Αυτισμό
Ειδική Φ.Α. στο κέντρο ΕΛΕΠΑΠ
Απασχόληση
Ισα Δικαιώματα, Νομική Κατοχύρωση
Χρήσιμη Νομολογία
ΑΜΕΑ, Ατομα ΜΕ Αναπηρίες, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΜΕΑ
Ιστορική Αναδρομή Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα (μέχρι 1970)
Ιστορική Αναδρομή Ειδικής Αγωγής (από το 1970 μέχρι σήμερα)
Σχολεία Ειδικής Αγωγής
Πρωτοβάθμια
Δευτεβάθμια
Ωρολόγια προγράμματα των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής ΣΜΕΑ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Βιβία Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Προϋποθέσεις, διαδικασία και τρόπος παροχής εκπαίδευσης στο σπίτι
Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ενσωμάτωση μαθητών με ειδικές ανάγκες στα κανονικά σχολεία
Νόμος 2817/2000
(Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες)
Αρθρα:
1, 2, 3-4, 5-8, 9-11, 12-18
Κ.Δ.Α.Υ.
 Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και καθορισμός των καθηκόντων και υποχρεώσεων του προσωπικού αυτού
ΠΙΝΑΚΑΣ των Κ.Δ.Α.Υ. σε όλη την Ελλάδα
Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός ως μια κοινωνική διαδικασία

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
(Δεν υπάρχει σχέση των παιδιών με Μ.Δ. με τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζουν στοιχεία Μαθησιακών Δυσκολιών)

Εισαγωγή, ΔΑΙΑΣΒΤΕΟ!
Μ.Δ. στο Ολοήμερο Σχολείο
Μ.Δ. τι φταίει;
Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στην Σχολική Ηλικία.
Μ.Δ. επίδραση στη καθημερινή ζωή
ΔΥΣΛΕΞΙΑ
Ορισμός, Συμπτώματα
Ορισμός (Βρετανικό Ινστιτούτο Δυσλεξίας)
Κοινά Χαρακτηριστικά και Προειδοποιητικές ενδείξεις
Συμβουλές για εκπαιδευτικούς από τον Alan Sayles, πρόεδρο Ευρ. Συνδέσμου Δυσλεξίας
Σχέση με Διάσπαση Προσοχής
Μορφές, Αίτια
Μύθος Πραγματικότητα
Διαταραχές Γραφής
Δυσλεξία κ΄Πληροφορική
Προς Δασκάλους, Καθηγητές, Τρόποι Εξέτασης Μαθητών
Τρόπος εξέτασης δυσλεξικών μαθητών/τριών
Συμβουλές προς Γονείς
Μυστικά προς Γονείς
Επίδραση Μαθ. Δυσκολιών στη ζωή του παιδιού
Διάσημοι Δυσλεξικοί
Συνέδριο Δυσλεξίας
Η Εκπαίδευση θεραπεύει
Το γονίδιο της δυσλεξίας?
ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
(ADHD)
Παγκόσμια Διάγνωση με το Τεστ Παυλίδη
Τι είναι Υπερκινητικότητα - Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής
Υπερκινητικότητα και Φυσική Αγωγή
Ποσοστά Υπερκινητικότητας στην Ελλάδα

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υπεύθυνοι Αγωγής Yγείας
Γρίφοι, Γνωμικά, Παροιμίες, Αινίγματα, Ημερολόγιο, Εορτές, Αριθμομηχανή, Μουσική, Σωστό - Λάθος, Σαν σήμερα, jokes